Kolumne

nedjelja, 23. travnja 2023.

Jelena Hrvoj | Anja Mugerli: „Pčelinja obitelj" (Čebelja družina)



Anja Mugerli

„Pčelinja obitelj" (Čebelja družina)

Sa slovenskog prevela: Anita Peti-Stantić

Izdavač: Naklada Ljevak


Iako do sada još nisam naišla na djelo koje je bilo nominirano za nagradu Europske unije za književnost a da nije bilo neizmjerne kvalitete, zbirka priča „Pčelinja obitelj" autorice Anje Mugerli uistinu je savršeno djelo ako govorimo o osobnim preferencijama. Ipak, pokušat ću pisanju ovog osvrta pristupiti nepristrano. 


„Pčelinja obitelj" sastoji se od sedam briljantno ispripovijedanih priča u čijem je glavnom fokusu međuljudski odnos, odnosno, obitelj. Ono što me se posebno dojmilo je činjenica da je autorica kroz svoje priče odlučila sačuvati tradiciju, predaju i običaj. Interesantno je analizirati sličnosti, ali i one sitne distinkcije u običajima dvije susjedne zemlje. 


Mugerli pripovijeda o običnom čovjeku; radnicima, šumarima, umjetnicima, koji se odmiču od vreve urbane civilizacije. Priče su protkane ritualima i običajima, kako sam to već ranije navela, no smještene su u suvremeni kontekst. Autorica kroz tekst vješto analizira patologiju međuljudskog odnosa, pa će vas tako u svakoj od priča dočekati pregršt slojevitih emocija; od gnjeva, straha, ljubavi, razočaranja. Svakako valja istaknuti da autorica piše atmosferično i slikovito (na mahove čak i pretjerano slikovito, na čemu osobno ne zamjeram).


Dojmila me se činjenica kako nijedan odnos u ovoj zbirci nije uljepšan. Naprotiv. Bila riječ o bratskom, bračnom, roditeljskom... odnosu, svi su prikazani kroz prizmu koja bi se mogla jedino opisati kao disfunkcionalna ili granično-disfunkcionalna. I upravo u tom sivilu leži ljepota ispričanog. 


Motivi šume, vatre, zemlje, zagrobnog, barijere između snova i zbilje ponavljaju se i protežu kroz priče, te na mahove djeluju kao neki oblik mentalnog uzemljenja. 


Posebno me se dojmila priča „Karneval" u kojoj upoznajemo glavnog protagonista koji strahuje od zvončarske povorke, te u kojoj upoznajemo izvor straha koji je pak povezan s njegovim ocem. 


Moram priznati da je teško uroniti u šturu analizu bez da pokvarim ili odam previše. Stoga, dragi čitatelji, sugeriram da potražite ovu zbirku i sami donesete sud. Osobno garantiram kako ćete šetati zakutcima vlastitog poimanja svakodnevnog, prošlog i nadolazećeg, jer ove su priče pitomo dobre. 


https://euprizeliterature.eu/fr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.