Kolumne

četvrtak, 5. kolovoza 2021.

„Stijeg slobode“ ponio je književnik fra Miljenko Stojić

 

Stijeg slobode za 2021. godinu fra Miljenku Stojiću

Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Godine 1993. pokreće Informativni centar »Mir« Međugorje, a 1997. i Radiopostaju »Mir« Međugorje te ih kao ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća dugo razvija (do 2005.). Pokreće i vodi agenciju MIRIAM. Idejni je začetnik HIK-a '04, HIZ-a u BiH te povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća po općinama u Herceg Bosni. Član je Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Trenutno je vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te kolumnist i član uredništva portala hrsvijet.net. Pisanjem i objavljivanjem napisanoga počeo se baviti već u 7. razredu pučke škole. Nastavio je to sve do svoje 20. godine kada je spalio sve ono što nije bilo objavljeno. Nije više pisao, osim kratko u pojedinim prilikama, sve do 30. godine života. Da ga to više ne bi mučilo, odlučio je ili ozbiljno nastaviti ili konačno prestati. Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru hrvatskog naroda u BiH. Prevođen je na više jezika te nagrađivan. Član je različitih udruga: DHK, DHK HB, Matice hrvatske, dopredsjednik HIZ-a u BiH. Surađuje u različitim javnim glasilima. Pokreće i samostalno radi internetske stranice (medjugorje.hr; miljenko.info; franjevci.info; hik04.info; hizbih.info; pobijeni.info; franjevci-siroki-brijeg.info). Prvi je hrvatski književnik koji je svoja djela postavio na svoje osobne stranice na Internetu. Službeno su u rad puštene 25. srpnja 2000. Živi i djeluje na Širokom Brijegu.  

Stijeg slobode – Stina pradidova

Sedma po redu pjesnička manifestacija Domoljubne poezije "Stijeg slobode – Stina pradidova, Knin – Pakoštane 2021.", održala se sinoć, 3. kolovoza, u 19 sati, na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave. Istaknuto je od mnogih kako je ovo najveća i najbolja manifestacija Domoljubne pjesme u RH. Od iduće godine podiže se na razinu više kroz ministarstva, županiju, gradove pokrovitelje. Odabrane pjesme biti će objavljene u zborniku "Domoljubne pjesme: Stijeg slobode VII".

Susret je počeo tako da su svi sudionici zajedno otpjevali najljepšu himnu, himnu Lijepa naša. Minutom hrvatske tišine odala se počast svima koji su za ideju domovine i domovinu dali svoje živote. Slava im!

Pokretač Manifestacije Domoljubne poezije i idejni tvorac Nikola Šimić Tonin: „Mi koji smo ostali živi i uživamo ostvarenje sna ovom večeri potvrđujemo da nisu zaboravljeni. Dužnost pjesnika je, između ostaloga, uz ljubav prenositi domoljubnu misao kao jamstvo trajanja. 'Krštena si zemljo na tvrđavi Knina', napisao sam u jednoj svojoj pjesmi. U početku stidljivo a onda s punom podrškom pokrenula se organizacija ove pjesničke manifestacije Domoljubne pjesme, na svetom tlu domovine, sreću hrvatskog naroda kada je naš prvi predsjednik dr. sc. Franjo Tuđman stvarnom i simboličnom gestom poljubivši hrvatski stijeg i pustio ga vijoriti, rekao: 'Imamo Hrvatsku!'.

Imao sam čast i sreću da je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od prvog trena prepoznala vrijednost moje ideje i dala joj punu podršku. Pjesnička večer, ovdje na Tvrđavi Knina naslovljena je po stihovima Ante Nadomira Tadića Šutre – Stina pradidova. Uz plaketu 'Stijeg slobode', umjetničku sliku, darove grada Knina, Kninskoga muzeja, pobjedniku će biti priređena pjesnička večer u Pakoštanima ili u Zadru. Do viđenja u Kninu 3. kolovoza 2022."

Na Kninskoj tvrđavi u čast Danu pobjede, Danu domovinske zahvalanosti i Danu hrvatskih branitelja 3.kolovoza 2021. održan je bogat program manifestacije Stijeg slobode na kojem su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike iz cijeloga svijeta, kojima je to bio dvadeset prvi susret unatoč što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije. 

Na početku programa uz organizatore Nikolu Šimića Tonina i Antu Nadomira Tadića Šutru, koji je ujedno prepoznatljivim i zanimljivim moderiranjem programa predstavio sve sudionike, na početku su se obratili predsjednik gradskog vijeća Grada Knina Dragan Miličević, koji su pokrovitelji manifestacije, te se kratko obratio i Mato Čurak. U ime Jose Nekića koji je iz opravdanih razloga bio spriječen nazoćiti a ispred grada Zadra i u svoje ime od prvoga trena davao je nesebičnu podršku Manifestaciji, podršku i željeni uspjeh gradonačelnika grada Zadra Manifestaciji prenio je Nikola Šimić Tonin. Izuzetnu zahvalnost, za podršku i potporu Manifestacija Domoljubne poezije Stijeg slobode – Stina pradidova duguje Goranu Ražnjeviću, predsjedniku uprave / CEO, Ilirija d. d.

Među brojnom publikom pozdravljeni su predsjednik udruge 1. hrvatski redarstvenik Šibenesko-kninske županije Tomislav Čolak, zamjenik načelnika Općine Kistanje, iz redova hrvatskoga naroda, Roko Antić, ravnatelj OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Knin Silvijo Norac – Kljajo, bivši zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, te dugogodišnji predsjednik “Kninfesta” Jure Zečević, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić i predsjednik udruge Lučonoše Ante Duvnjak. 

Na početku programa dodijeljena je po prvi put, što će postati stalnost, pojedincu i instituciji, nagrada Stijeg slobode - Stina pradidova za književni doprinos i doprinos manifestaciji pjesniku Peji Šimiću i Muzeju grada Knina – Kinska tvrđava, te u uvodnom djelu nastupio je pjesnik Ante Sikirić. 

Odabrane pjesme za pjesničku manifestaciju Domoljubne poezije govorili su pjesnici Mate Buljubašić, Ilija Protuđer, Fra Miljenko Stojić, Sandra Vukušić, Bartulović Danica, Marlon Macanović i Dragica Križanac. Od 117 na natječaj prispjelih pjesama odabrano je njih 13 od kojih su u daljnje natjecanje ušli samo oni pristigli na manifestaciju, a odluku o najboljim je donijelo povjerenstvo: Nikola Šimić Tonin, (Predsjednik povjerenstva), Žaklina Kutija, Ante Gregov Jurin, Valerijo Orlić, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Joso Nekić, Miljenko Milko Dujela, dr. sc. Dragan Gligora, Davor Jašek, Mirjana Majić, Andreja Jezeršek Malta, Ante Sikirić, Goran Mrnjavac, Mićo Marić, Dražen Samardžić, Mato Čurak, Ante Nadomir Tadić Šutra, mr.sc. Denis Bruketa, dr.med., spec.opće med i dr. Ivica Žuvela.

Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike

Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike koji su nastupili kao gosti manifestacije u drugom djelu programa su: Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angelos, SAD), Ana Petrović ( Beč, Austrija), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija) te Neda Rosandić Šarić (Ohio, SAD) koja je tom prigodom predstavila novu knjigu Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić. Pjesnike HIL-a predstavila je književnica Anita Martinac koja je tom prigodom krasnoslovila i svoju pjesmu Vojnik u srcu prvonagrađenu na istoj manifestaciji 2015. 

U nastavku programa Branko Čulo predstavio je knjigu akademika Josipa Pečarića. Slobodan Lang, te je među gostima nastupila i Maja Tomas dok je povjerenstvo prebrojavalo glasove. 

Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji Stijeg slobode za 2021. godinu ponio je književnik fra Miljenko Stojić, drugonagrađeni je Ilija Protuđer a treća nagrada pripala je Sandri Vukušić, dok je nagradu za najbolju interpretaciju dobila Danica Bartulović. 

Osim najavljenih sudionika u programu kao gosti susreta nazočili su i brojni drugi pjesnici i književnici, te ljubitelji pisane riječi. Na koncu prgrama svi sudionici i publika zapjevali su uz Antu Nadomira Tadića Šutru njegovu pjesmu Stina pradidova a govorio je pjesmu pjesnika Nikole Šimića Tonina: Krštena si zemljo na tvrđavi Knina. Sjećanjem na vojno redarstvenu operaciju Oluja u čast svim braniteljima s Kninske tvrđave poslana je poruka zajedništva kroz snažnu domovinsku liriku.

Vidimo se u Kninu, na Kninskoj tvrđavi, na VIII., Manifestaciji Domoljubne poezije Stijeg slobode – Stina pradidova 3. 08 2022.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.