Kolumne

petak, 7. svibnja 2021.

Novi roman za mlade Ivane Šojat 'Oblak čvoraka'


vrijeme: 07.05.2021.

Spisateljica Ivana Šojat objavila je novi roman za mlade, 'Oblak čvoraka', u kojemu govori o potrebi mladih da budu prihvaćeni i pritisku savršenstva kojemu su mladi danas izloženi. Riječ je o drugom romanu za mlade te osječke književnice, nakon romana 'Zmajevi koji ne lete', a objavljen je u izdanju Naklade Ljevak.

U njemu Šojat problematizira još jedan, sve više prisutan problem kod mladih u svijetu koji nije zaobišao ni Hrvatsku, potrebu da markiranom odjećom, skupim mobitelima, frizurama i izgledom općenito, budu prihvaćeni. Ovaj roman progovara o nasilju među mladima i strašnome pritisku kojemu su mladi danas izloženi, o pritisku savršenstva, nalikovanja savršenstvu fotošopiranih fotografija "influensera" i drugih "zvijezda".

"Oblak čvoraka" priča je o potrazi za vlastitim, temeljnim identitetom, za mjestom u svijetu ljudi, za snom svakog od nas koji je daleko od kolektivnog – jer, svaka ptica u jatu ima vlastitu priču, vlastiti identitet i poziv, stoji u najavi.

Lucija je učenica osmog razreda koja na vlastitoj koži bolno kuša duboko ukorijenjenu "imovinsku podjelu" među djecom, opsesiju odjećom poznatih i skupih robnih marki, kao i izopćenje iz skupine "popularnih". Usred puberteta i velikih fizičkih promjena, uz poslovičnu nesigurnost vezanu uz vlastiti fizički izgled, ona se suočava i sa strašnom, okrutnom, a zapravo tako trivijalnom podjelom na one koji imaju i one koji nemaju.

Kao pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka, Ivana Šojat (Osijek,1971.) iza sebe ima devetnaest ukoričenih naslova: pet zbirki poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i "Ljudi ne znaju šutjeti"), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i "Emet"), šest romana ("Šamšiel", "Unterstadt", "Ničiji sinovi", "Jom Kipur", "Ezan" i "Štajga ili put u maglu"), te roman za mlade "Zmajevi koji ne lete" kao i slikovnice "Heliot, zmaj gnjezdaš" i "Selina i mrakovi".

Godine 2015. u ZKM-u je premijerno izvedena njezina duodrama "Elza hoda kroz zidove", koja je iste godine proglašena Najboljim novim dramskim tekstom, te ovjenčana nagradom portala Teatar.hr. Već dvadeset godina aktivno se bavi književnim prevođenjem. Osam je godina pjevala alt u opernome zboru HNK u Osijeku, gdje je već deset godina urednica kazališnih izdanja. Od 2003. članica je Društva hrvatskih književnika. Za cjelokupan umjetnički rad i promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu 2016. je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. (Hina)


Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.