Kolumne

subota, 9. siječnja 2021.

Ministrica kulture i medija obišla stradalu Sisačko-moslavačku županiju


vrijeme: 08.01.2021.
mjesto: Sisačko-moslavačka županija


Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima u petak, 8. siječnja, obišla je Sisačko-moslavačku županiju koju je pogodio niz potresa.

S pomoćnikom za kulturnu baštinu Davorom Trupkovićem i pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku za područje Sisačko-moslavačke županije dr. sc. Ivanom Miletić Čakširan ministrica je obišla najteže uništena pojedinačno zaštićena kulturna dobra i povijesne gradske jezgre te se susrela s djelatnicima na terenu koji rade na evakuaciji pokretnih kulturnih dobara. Ministrica se tijekom obilaska susrela s pročelnikom UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjanom Vlahovom.

Govoreći o obnovi ministrica je istaknula kako se povijesna središta gradova mogu obnoviti na način da se sačuva njihova jedinstvenost i vizualni identitet, a pritom da se obnova vrši po najvišim standardima kako bi zgrade bile protupotresno i energetski obnovljene te primjerene današnjim standardima stanovanja i javne namjene.

Prilikom obilaska povijesnih gradskih jezgra Petrinje i Siska ministrica je sa suradnicima obišla Glazbenu školu Frana Lhotke, Državni arhiv u Sisku, Holandsku kuću i Katedralu uzvišenja Sv. Križa na kojoj su započeti radovi demontaže tornja.

Ministrica je sa suradnicima obišla i oštećeni Sabirni arhivski centar u Petrinji u kojem je danas u koordinaciji Stožera civilne zaštite započela evakuacija arhivskog gradiva koje obuhvaća i izvorne zapise o gradnji povijesne cjeline Petrinje, a koji su nezamjenjiv izvor podataka neophodnih za obnovu gradske jezgre. Evakuirat će se 223 arhivska fonda i zbirke, ukupno 450 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog na petrinjskom području, a privremeno će se građa smjestiti u sjedištu Državnog arhiva u Sisku gdje će se čuvati sve do obnove zgrade u Petrinji.


Tijekom posjete ministrica je obišla i Gradski muzej Sisak gdje su tijekom jučerašnjeg dana evakuirane umjetnine iz Galerije „Krsto Hegedušić“ u Petrinji, oko 300 slika, crteža, grafika, fotografija i skulptura koje imaju status zaštićenog kulturnog dobra.

Planovi za evakuaciju ostalih pokretnih kulturnih dobara su spremni, a s premještanjem će se započeti kada se za to steknu uvjeti i lokacije budu sigurne za pristup. Članovima stručnih timova za evakuaciju od ponedjeljka se pridružuju i talijanski stručnjaci, pripadnici posebne jedinice „Plavih kaciga“ koji su specijalizirani za izvlačenje inventara i umjetnina iz ruševina.

Dovršen je preliminarni pregled stanja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara i povijesne gradske jezgre po općinama i gradovima te je organizirano pokretanje postupka utvrđivanja popisa šteta. Od ponedjeljka, 11. siječnja 2021. godine timovi konzervatora iz cijele Hrvatske započinju s popisom štete, a procjenjuje se da će do kraja tjedna popis biti završen.

Po završetku procjene štete pristupit će pripremi za prijavu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje šteta od potresa.

Provode se postupanja vezana za hitne mjere zaštite na pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini te hitni postupci nužnog uklanjanja građevina i uklanjanja nestabilnih dijelova građevina.

Tijekom obilaska ministrica je posjetila i radio postaju Petrinju kojoj je intervencijom Ministarstva, Stožera civilne zaštite, Udruge HURIN i Vijeća za elektroničke medije organizirana druga lokacija i dostava sve potrebne opreme kako bi nastavili s pravodobnim informiranjem građana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.