Kolumne

četvrtak, 5. studenoga 2020.

Jere Bilan | Knjiga za djecu se piše srcem a ne slovima

 

Slikovnica je knjiga s ilustracijama namijenjena djeci. Sadržaj slikovnice je jednostavan i prilagođen djeci. U kvalitetnoj slikovnici povezani su likovno-estetski i odgojno-obrazovni kvaliteti. Djeca zapažaju slike prije govora, pa slikovnica već u najmlađem uzrastu potiče uočavanje, razmišljanje i verbalno izražavanje, razvija maštu, utječe na emocionalni razvoj i usvajanje estetskih stavova. - Kaže struka.

I sam pišem za djecu i promišljam o pisanju za djecu, pa sam glede toga napisao: Knjiga za djecu!? Što treba znati: Djeca čitaju srcem, a ne očima. Djeca slušaju srcem, a ne ušima. Knjiga za djecu se piše srcem, a ne slovima. I kad tražimo takvu knjigu nalazimo je u Jere Bilana: Hobotnica Nika i prijatelji. Jere je vrstan pripovjedač. Pripovijedanje je to puno one roditeljske, očinske topline. Mora ljubavi prema moru i stanovnicima mora. Čovjek je od mora i uz more. Čovik od školja, čovik od soli. Tekst i ilustracija ko ruke u zagrljaju, grle se ukoričene, grle se koricama, stalno otvorene širinom i toplinom Jerine duše.

„Osvanulo je lijepo, sunčano jutro. Hobotnica Nika protegnula je svoje krakove i zabavljala se gledajući ribice kako se igraju oko kamenja na morskom dnu.

Odjednom je začula neko lupanje u daljini: tok,tok,tok. Pa opet: tok, tok, tok... radoznala Nika otišla je oprezno vidjeti što se događa. Kako se primicala mjestu odakle je dopirao zvuk, lupanje je postajalo sve glasnije. Kad se Nika približila obali na nekoliko metara, ugledala je čovjeka koji je velikim čekićem lupao po obali. Razbijao je stijene. Nika je znala da u tim stijenama žive školjke koje se zovu prstaci...” ovo je početak samo jedne od devet zanimljivih priča za djecu o hobotnici Niki koje je napisao poznati zadarski profesor iz Pomorske škole, Jere Bilan. 

Nika se, zajedno sa svojim morskim prijateljima, susreće s raznim problemima, kako na morskom dnu tako i na površini, te domišljatim razmišljanjem, bez gubljenja nade, dolazi do rješenja. Ono što ovu slikovnicu čini drugačijom je ekološka tematika svake Bilanove priče. 

- Zapravo je riječ o modernim basnama, jer osim što stavljaju naglasak na međusobne odnose, u prvom redu na prijateljstvo i povjerenje kao važne kategorije koje ljudi nose kroz čitav život, bave se aktualnim ekološkim problemima. Svaka basna, pa tako i ove moje, na kraj imaju pouku kako bi djeca u toj ranoj fazi naučili što više o ekologiji te o očuvanju i zaštiti mora – objašnjava autor slikovnice Jere Bilan, naglasivši kako se njegove basne razlikuju i po još jednom segmentu.

- Iza svake moje priče postoji set od deset pitanja. Prva grupa pitanja je koncipirana tako da dijete može samostalno na njih odgovoriti kad pročita tekst, odnosno posluša, jer ova slikovnica namijenjena djeci predškolske dobi koji ne vladaju tehnikom čitanja i učenicima nižih razreda osnovne škole koji mogu već lagano sami čitati. Drugi set pitanja odgovara se uz pomoć roditelja, baka i djedova ili odgajatelja. Ideja je bila da se na taj način dodatno uspostavi komunikacija između odraslih i djece. Također, jedan od ciljeva koji sam htio postići s ovom slikovnicom bio je i promocija čitanja kao ključne stvari ranog djetinjstva kad se razvijaju kognitivne sposobnosti. Želja mi je da uz hobotnicu Niku dijete stvori naviku čitanja te da ono postane sastavni dio njegovog života – ističe Bilan kojemu je upravo more, kako sam već naglasio, najveća inspiracija jer je njime okružen od ranog djetinjstva. Njegovo djetinjstvo, i njegov život, obojen je morem, što se jasno vidi i iz same slikovnice.

Toliko toga mogao bih o Jeri, o Niki, o zgodama… novinski prostor me priječi, pa ću samo još ovo reći: Slikovnica je ovo u koju bi naprosto željelo, pročitavši je, svako dijete uči i ostati živjeti u njoj.

Naklada: Jere Bilan, 2020.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.