srijeda, 14. kolovoza 2019.

Mladen Pavković | Majstor kratke priče ili sve što vas zanima, a niste znali, čitajte u Stjepandićevoj knjizi


Ovih dana i među tzv. popularnim i poznatim ličnostima može se čuti: jesi li pročitao knjigu Dražena Stjepandića - „I Supermen je bio novinar“. Riječ je o pravom bestseleru,  jednoj od najboljih publicističkih knjiga u Hrvatskoj, a u kojoj se autor otvoreno, javno i bez skrivanja imena „obračunava“ s više ili manje poznatim ljudima, od svijeta književnosti, sporta do estrade.

Ovu knjigu (nakladnik Studio Moderna, Zagreb, 2019.) svakako ponosite sa sobom, ako idete, recimo, na ljetovanje.

Objavljene su 22 priče. Književnik Ante Matić koji se prepoznao u jednoj od priča, u kojoj je apostrofiran kao čovjek koji navodno ne govori istinu, koji od buhe pravi slona i koji se hvali kao da je dobio „Nobelovu nagradu“ čak je najavio i sudsku tužbu. Nekada je autor itekako bio „poslovno“ povezan s ovim umjetnikom, ali kad mu je dozlogrdilo njegovo laganje, poput onoga da je dobio nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman ili kad je izmišljao priče o Bruni Bušiću-morali su se razići.  Stjepandić opisuje svoje doživljaje, ali i one o kojima je samo čuo. 


Bilo kako bilo to radi poput pravog majstora kratkih priča.

Tako u ovoj knjizi uz ostalo možete pročitati i ono što nikada niste znali o književniku i akademiku Dragutinu Tadijanoviću, koji je doživio stoti rođendan, pok. Stjepanu Đurekoviću (priču njegove supruge), zatim o glazbenom producentu Vladimiru Mihaljeku Mihi i o skupini Bijelo dugme, novinaru Zvonimiru Magdiću, i  kolegici Jasni Babić, koja je sahranjena „bez publike“ i bez groba, o susretima s maestrom Tonkom Ninićem, a ponudio nam je i neke priče i iz svog privatnog, ljubavnog života. Iznimno je zanimljiva priča i o kazališnom redatelju Petru Večeku, s kojim se godinama družio, a u što je bio „upleten“ i pisac Borivoje Radaković. Opisao je i svoje susrete s već legendarnim Stjepanom Spajićem, ali i kako je putem malih ekrana prenašao nogometne utakmice. Ima tu i priča  o pjevaču Halidu Bešliću, za kojeg autor tvrdi da tijekom koncerta broji publiku, itd. i tako redom.

Stjepandić kaže da nije od onih koji pišu, a da nitko nikada ne sazna o kojoj je osobi riječ, ili bolje- što je pisac želio reći ili poručiti. 

Inače, iza sebe ima bogato novinarsko iskustvo. Pisao je za četrdesetak različitih novina i tjednika, od ST-a, Globusa, Nacionala,Arene,  Večernjeg i Jutarnjeg lista, bio voditelj i urednik nekoliko zapaženih tv emisija, a dosad je objavio četiri knjige: kriminalističke romane „Fine mrtve manekenke“, „Skrivači hrvatskog urana“, zbirku pjesama „Legenda o noćnoj vodi“ i biografiju Ive Pukanića „Puki nacionale“.

Napisao je i glumi u monodrami „Žikina dinastija u Lijevoj našoj“ (po tekstovima Zvonimira Hodaka), a bavio se i glazbom. 

Sudionik je hrvatskog obrambenog Domovinskog rata od 1991.

U planu mu je i knjiga o hrvatskim dragovoljcima.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.