Kolumne

srijeda, 23. siječnja 2019.

Uspjeh hrvatskih autora na Basho međunarodnom haiku natječaju u Japanu


url: https://www.kcf.or.jp/basho/

Na međunarodni Basho haiku natječaj u organizaciji Koto-ku Zaklade za kulturu i Basho muzeja u Tokyu, Japan sudjelovali su autori iz 34 zemlje svijeta sa ukupno 662 haiku rada. U jakoj međunarodnoj konkurenciji nagrađena su četiri haiku rada Gorana Gatalice, od kojih je po izboru Kai Hasegawe jedan od radova proglašen najboljim i nagrađen Nagradom Basho, a još su mu tri haiku rada pohvaljena, uz radove Željka Funde iz Varaždina i Ivana Gaćine iz Zadra.

O najboljim radovima nezavisno su odlučivali: Akito Arima (haiku pjesnik, voditelj haiku kruga i časopisa „Ten-i“, predsjedatelj HIA organizacije), Kai Hasegawa (haiku pjesnik, izbornik za haiku kolumnu u časopisu Asahi Shimbun, autor 20-tak knjiga kritike o haiku i profesor na Sveučilištu Tokai) i Naoko Fujita (haiku pjesnikinja, glavna voditeljica haiku kruga i časopisa „Shurei“).

Svaki je od članova žirija odabrao jedan ponajbolji rad (ukupno tri rada) kojima je pripala „Nagrada Basho“ i 10 radova za međunarodne pohvale.


razmišljanje o ratu

omotan bodljikavom žicom

krhki leptir


(„Nagrada Basho“ za najbolji haiku na Basho međunarodnom haiku natječaju, Tokyo, Japan, 2019.)



Izbornik Kai Hasegawa je komentirao ovaj Gataličin haiku riječima: „Asocijacije sjećanja na rat i "krhkog leptira" su izvrsne. Haikui na stranom jeziku, uključujući engleski haiku, moraju biti izvrsni kao japanska pjesma kada se prevedu na japanski, kao na izvornom jeziku. Ovaj haiku iz Hrvatske pokazao je visoku razinu kvalitete za ovaj prvi natječaj.“ Dodajmo ovome da prema izboru preostalih sudaca „Nagrada Basho“ je pripala autorima iz SAD-a i Filipina.


Gatalica je izjavio prigodom dodjele Nagrade: „Prije nekoliko godina promatrao sam leptira zapetljanog u bodljikavu žicu. Kao dijete iskusio sam rat u svojoj domovini. I danas mogu vidjeti nevine ljude koji pate zbog rata i koji se osjećaju kao taj. Ovaj haiku predstavlja ozbiljnu temu koju treba uputiti svima. Počašćen sam i presretan što sam primio Basho Nagradu za ovu pjesmu, pogotovo zato što nosi ime Matsua Basho, čijim se pjesmama divim. Pisanje haiku pjesama je strast za mene i nagrada koju sam primio predstavlja i inspiraciju i obvezu za moj daljnji rad“.


Nagrada nosi ime Matsua Basha (1644. – 1694.) najznačajnijega japanskog pjesnika čije su pjesme ispisale cijelu povijest haiku poezije. Mnogi se slažu da je upravo on podigao haiku na razinu prvorazredne umjetnosti, na visinu koju nitko ni prije ni kasnije nije dosegnuo.


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.