Kolumne

utorak, 15. svibnja 2018.

Marica Žanetić Malenica | Swarovski


U svijetu kristala i čarolija

Kristalima Swarovski  kite se žene diljem svijeta, osobito one koje se ne mogu, poput nekada slavne Marilyn Monroe, pohvaliti da su im „dijamanti najbolji prijatelji“. Uostalom, i ona je upravo u haljini s deset tisuća Swarovski kristala otpjevala 1962. onu poznatu rođendansku pjesmu tadašnjem američkom predsjedniku Johnu Kennedyju. Kako ovi kristali vrlo uspješno oponašaju dijamante, žene s ograničenim budžetom za ljepotu osmislile su novi slogan:

„Kristali Swarovski su ženini najbolji prijatelji!“

Ne bih rečeno potpisala, ali volim vidjeti i osjetiti kako mi, onako blještavi i elegantni, vise s ušiju. Unose mi tračak glamura u, s godinama, sve manje privlačan osobni opis. I tako se u mojem škafetinu za nakit prikupilo ponešto uzoraka s ovim prepoznatljivim potpisom.

A kad vam se nešto tako sviđa, kao meni taj moderno i maštovito dizajniran nakit, odlučite istražiti putove kojima je do vas stigao. Znatiželja me je odvela do mjesta Wattensa, 15-ak kilometara udaljenog od Innsbrucka, u austrijskoj pokrajini Tirol. Tu je, naime, smješteno sjedište tvrtke „Svijet kristala (Kristallwelten) Swarovski“. U njega posjetitelji, zapravo, ne zalaze. Njima je namijenjen kompleks nazvan Centar za posjetitelje, smješten u neposrednoj blizini, koji se sastoji od parka, muzeja i prodavaonice. Osmislio ga je 1995., na zahtjev proizvođača, André Heller u prigodi obilježavanja stoljeća postojanja tvrtke. Umjesto uobičajene zgrade muzeja, dočekuje vas tek jedna nesvakidašnja, atraktivna konstrukcija u obliku manirističkog vrtnog brežuljka, labirinta i slapova, s divovskom, ozelenjenom glavom. Divovska glava ima kristalne oči, a iz usta joj izvire slap vode koji utječe u jezero. Ispod slapa je naizgled nevidljivi ulaz u unutrašnjost muzeja, rasprostranjenog tri kata pod zemljom.

Američki san u srcu Europe

Prije no što prošećemo ovim, po svemu neobičnim muzejem, podsjetimo da je sve to počelo davne 1895., kada je mladi Poljak Daniel Swarovski sa svojom obitelji doselio u Wattens, idilično mjestašce na jugu Austrije. Vjerojatno tada nije ni slutio da će upravo tu, u srcu Europe, početi ostvarivati svoj američki san. Započeo je s obradom kristala na posve nov i moderan način, čime je izazvao revoluciju u njihovoj proizvodnji. Danas, nekih 123 godine poslije, njegovo ime se, diljem svijeta, poistovjećuje s kristalima koji su svoju primjenu našli osobito u izradi nakita, ali i u ženskoj visokoj modi (kreacijama odjeće i obuće koje potpisuju imena poput Armanija, Gotijera ili McQueena).   

Očaravajuća igra boja, svjetla i sjena

Postav muzeja je sačinjen od umjetničkih instalacija i interpretacija tvari kristala, među kojima su i one najvećih svjetskih umjetnika poput: Jima Whitinga, Briana Enoa, Keitha Haringa, Susanne Schmögner, Andyja Warhola, Salvadora Dalija, Pabla Picassa...

Već na ulazu ostajete bez daha pri pogledu na 11 metara visok i 42 metra dugačak kristalni zid sazidan od 12 tona plemenitog kristala.

U gotovo potpunom mraku prolazite kroz 14 podzemnih soba i jedino što vidite su umjetnička djela i instalacije, od kojih zanijemite.

Začuđujuća igra svjetla, sjena, boja i ambijentalne glazbe Briana Enoa (britanskog glazbenika, jednog od začetnika elektronske glazbe) odvode vas u neki vama posve nepoznati svijet fantazije u kojemu se, više nego drugdje, svjedoči onoj da „mašta radi svašta“.

U tom bajkovitom, svemirskom ambijentu Zemlju na nekoliko sati zamijenite nekim drugim planetom, koji vas ne mora oduševiti, ali će vas opčiniti na osebujan i neponovljiv način.
Tu je i  najveći kaleidoskop na svijetu, čije kreacije na zidovima pogledu ne daju da idete dalje. A dalje se mora jer vas tamo očekuje kristalni teatar, u kojemu susrećete vrlo čudne predmete, kao i one koji su  navodno pripadali divovima, poput ogromne harmonike koja sama svira. Ovaj nestvarni ambijent upotpunjuju špilja za meditaciju, kaligrafije, hologramske projekcije, skulpture, video fantazije i sve ono što nigdje drugdje vidjeti ne možete. Kao, primjerice, najveći kristal na svijetu od 300 tisuća karata. Stoga i ne čudi da je „Svijet kristala“ jedan od najposjećenijih austrijskih turističkih odredišta.

Iako je Swarovski najpoznatiji po izradi nakita i ukrasnih figurica, njihov asortiman tu ne staje. Tako već 60-ak godina proizvode optička pomagala i instrumente, a glamur su odlučili podariti ne samo našem tijelu već i našim domovima.

U kombinaciji s drugim prirodnim materijalima (drvo, kamen, metal) nastale su vaze, čaše, okviri za slike, svijećnjaci i drugi dekorativni detalji.

Treba spomenuti i modne dodatke (accessories) poput torbica, satova, naočala…, kao i njihov izlet u svijet dekorativne kozmetike (miris i linija ljepote naziva „Aura“ Swarovski).

Zanimljiv je i podatak da je 1987. osnovano međunarodno udruženje kolekcionara Swarovski kristala (Swarovski Crystal Society), najveće takve vrsti u svijetu. Broji otprilike 500.000 članova iz više od 130 zemalja.

Uz raznovrsne povlastice članovi su u prigodi kupovati ekskluzivne komade iz limitiranih serija.    

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.