Kolumne

utorak, 12. prosinca 2017.

Narcisa Potežica | Filmski festival – 9.tjedan izraelskog filma u Zagrebu s prvim filmom "Slastičar iz Berlina"




I ove godine od 28.11.do 12. 12. održao se deveti po redu filmski festival izraelskog filma koji je zagrebačkoj publici predstavio ovogodišnju filmsku produkciju u Izraelu. Ujedno se time zaljučuje bogati kulturni program godine jedne specifične zemlje čijih stotinjak  filmova snimljenih svake godine svojom kvalitetom, raznolikošću tema i tolerantnim pristupom u prikazivanju mnogih kontraverznih tema i situacija pobuđuju interes na međunarodnim festivalima, Na ovaj Festival rado dolaze mnogobrojni ljubitelji filma u Zagrebu te svi oni koji su na bilo koji vezani uz Izrael. Izraelski filmovi posljednjih desetak godina postali su poznati širom svijeta, osvajaju poštovanje publike i dobre kritike, a sve češće prikazuju se na mnogim svjetskim festivalima.

Svečano otvarenje 9. tjedna izraelskog filma u Zagrebu bio je utorak, 28. studenog  u Kinu Tuškancu. Poslije okupljanja uzvanika i gostiju u 19 sati te domjenka, u 20 sati sve je pozdravila gospođa  Zina Kalay veleposlanica Republike Izrael i prigodnim govorom pred prepunom dvoranom svečano otvorila ovogodišnji Festival izraelskog film.

Prvi prikazan film bio je "Slastičar iz Berlina", izraelsko-njemačka koprodukcija koji je snimljen  godine 2017.  (u trajanju od 104 minute). Režiju i scenarij potpisuje Ofir Raul Graizera, poducenti su: Ital Tamir i Mathias Schwerbroch, dok glavne uloge tumče:Tim Kalkhof i Sarah Adler.

Film počinje prikazom slikovite i šarmantne male slatičarnice pod nazivom "Kredenz" u Berlinu u koju dolazi stranac, Izraelac Oren. On se sprijateljuje se s vlasnikom-slastičarom Thomasom, pa Oren čak kupuje kekse sa cimetom kao poklon za suprugu i dobiva od Thomasa savjet da sinu u Izrael odnese kao poklon igračku-mali vlakić. Prijateljstvo Orena i Thomasa razvija se u ljubavnu vezu, a kada Oren odlazi u Izrael pogiba u prometnoj nesreći, pa zato kada ga Thomas danima zove i ostavlja poruke – nema odgovara. Thomas očajan odlazi u Izrael, tamo potraži restoran koji vodi  Anat, supruga njegovog ljubavnika. Kod nje se čak zapošljava, radi sjajne kolače, a posao cvijeta. Ali pobožni susjedi i mušterije se bune. Dok Orenova majka naslućuje veliko prijateljstvo svog sina i Nijemca, njegov brat negativno reagira naročito kada sazna da se Anat upustila u ljubavnu vezu s Thomasom. Istančanim postupkom, vodeći događaje s puno simpatija za Thomasovu i Anatinu tugu za izgubljenom ljubavlju – ustvari opisuje vječnu temu – kako prevladati samoću, suočiti se s gubitkom, a u središtu je uvijek potragu za ljubavlju. Kada je Thomas ostao sam a ludo je volio Orena,  približavajući se njegovoj udovici – traži i u njoj pronalazi svog izgubljenog prijatelja. Kada Anat pomalo detektivskom istragom saznaje da je Thomas - onaj koji je bio u ljubavnoj, homoseksualnoj vezi s njenim mužem mi tek tada saznajemo da je on poginuo poslije njihove svađe. Naime njegovim priznanjem da između njih postoji druga osoba, ostavljajući svoju ženu odlazi u hotel, pa tom prigodom doživljava prometnu nesreću u kojoj strada. Film završava tako da Thomas naravno gubi posao u Anatinom restoranu a njoj u međuvremenu oduzimaju certifikat za košer hranu. Na kraju se  Thomas vraća u Berlin ali i Anat odlazi iz Izraela i  pronalazi sudbinsku slastičarnicu i slastičara u Berlinu.

Zahvaljujući dobrim snimcima i glumcima uz istančano vođenje radnje pomoću sjajne montaže za koju film dobiva nagradu, s temom koja se u suvremenom svijetu nameće da se o njoj progovori bez obzira na one koji takve teme i ne prihvaćaju -  tako je na samom početku festivala izraelskog filma imala zagrebačka publika priliku vidjeti još jedan dobar film i ujedno neuobičajan, s porukom tolerancije – i  iz nove ovogodišnje izraelske produkcije.

Na kraju treba navesti da je film "Slastičar iz Berlina" dobio brojne nagrade a to su:
Nagrada Haggiag za najbolju montažu, filmski festival u Jeruzalemu 2017.,
Nagrada Lia Van Leer, filmski festival u Jeruzalemu 2017.,
Nominacija za nagradu Haggiag  za najbolji izraelski igrani film, filmski festival u Jeruzalemu 2017.
Nagradu ekumenskog ocjenjivačkog suda, Međunarodni filmski festival Karlovy Vary 2017.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.