Kolumne

ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Ana Narandžić | Španjolska: Palma de Mallorca




„Putovanje je više od gledanja znamenitosti,
to je duboka i trajna promjena ideja življenja“.

                                                  Miriam Beard
                                                    

Planina Serra Tramontana
PORT DE SOLLER (11.08.2017.)

Mallorca na 37 stupnjeva.

Vrlo je ambiciozan poduhvat putovanje po ovoj vrućini autom od Porto Cristo Nuovo s istočne do Port de Soller, na zapadnoj strani otoka Mallorca. Može se reći i neodgvoran obzirom na preporuke liječnika ljudima starijim od 60.

Ipak idemo.

Pouzdajemo se u klimu u autu. Utješno je što put traje samo nešto više od sat vremena. Dio puta je autocesta. Ne naplaćuje se, ali i nije to auto cesta u pravom smislu riječi. Ima odvojene po dvije trake za svaku smjer, ali i faktor iznenađenja: neočekivane kružne tokove.



Maslinik na Mallorci
Nepregledni maslinici, crvena plodna ravan, fascinantna planina Serra de Tramuntana... seoska imanja, zvana finca, razbacana po blago valovitom krajoliku. U prolazu tu i tamo ugledam pokoji zapušteni maslinik. Recesija je snažno pogodila Španjolsku i Maslinik na Mallorci posljedice su vidljive i na ovom otoku koji svojim pitomim krajolikom i obiljem plodne zemlje izgleda kao da ga je Bog stvorio za život u blagostanju.
  
Ispred nas, kao zid, izdiže se cijelim putem planina Serra de Tramuntana.


Prvo u daljini, a onda sve bliže i bliže. Iznenađujuće visoka, čak 1 445 m. Podsjeća na naše Biokovo, ali u visini ga nije nadmašila, zapravo je to daleko od najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure je, koji je visok je 1762. Serra de Tramuntanu presijeca tunel, slično kao što tunel Sveti Ilija presijeca Biokovo. Tunel znatno skraćuje putovanje s istočne na zapadnu obalu otoka.To je dobro došlo, osobito ljeti, kada treba izbjegavati svaki suvišan kilometar putovanja.
   
U Manacoru smo bili barem dva puta. Drugi je grad po veličini na Mallorci i industrijsko je sjedište otoka. Osvaja svojim mirom, svojim dugim, ravnim ulicama, arhitekturom. Jedna od znamenitosti koja plijeni pažnju turista je i Crkva Gospe od žalosti.
   
Dobar razlog za posjet Manacoru je šoping. Cijene pojedinih artikala u Manacoru znaju biri dvostruko, pa i trostruko  niže nego u turističkim mjestima na obali. Osobito cijene voća i povrća. Između ostalog Manacor je poznat po maslinarstvu i proizvodima od maslina.
   
Ono što vam ne bih poželjela, to je specijalistička zdravstvena usluga u Manacoru. Na putovanjjima dobro je sve isplanirati. Do detalja. Osobito preporučam naučiti tražiti osnovne informacije na jeziku domaćina.Tako si olakšate i učinite ljepšim boravak u novoj, nepoznatoj sredini. Ipak, uz svu pripremu, događaju se i neplanirani i neželjeni slučajevi. Upravo to se dogodilo članici moje familije. Povreda, lom, nožnog palca. Prvo smo potražili pomoć u Porte Cristo. Medicinski tim je procijenio da nije dovoljno stručan za tu vrstu zahvata i uputio nas je u bolnicu u Manacoru. U bolnici je sve išlo relativno brzo. Ali nepoznavanje jezika pokazao se kao veliki problem. Možete vi znati i engleski i njemački. Španjolci uglavnom ne govore jezike. Ljubaznost je na visini, ali što to vrijedi kad se komunikacija svodi na gestikulaciju i mimiku. Medicinski tim u Manacoru napravio je rendgenski snimak i preporučio terapiju – antibiotike i tablete protiv bolova. Tek u Njemačkoj, gdje pacijentica živi, ispostavilo se da je trebalo napraviti kirurški zahvat. Kost u palcu se odlomila, što je pokazao snimak. Nestručnnost, nemar ili nešto treće, tima u Manacoru izazvao je dodatne bolove i patnje pacijentice.

Luka i turističko odredište Port de Soller
Najveća znamenitost Manacora vjerojatno je Rafael Nadal,  teniska zvijezda. Nadal je rođen u Manacoru 1986.  Ljubitelji tenisa znaju da je Nadal nositelj mnogih teniskihtitula s raznih turnira svjetskog ranga natjecanja.

Plaža u razvikanom Port de Solleru nije opravdala razvikanost ovog turističkog mjesta i marine. Pjeskovito, zapravo muljevito morsko dno čini   da je voda žuto-zelena poput barske vode. I poput barske, vrlo topla. Usprkos tome, prepuna je kupača s kojima se treba doslovno gurati sve do dubine na kojoj se može zaplivati. Opcija je odustati od plivanja, što ja i činim nakon par zaveslaja.          

                                                                     
Apartmansko naselje u Port de Soller i jedan od graditelja    
Za osvježenje na ovom izrazito vrućem danu pravo rješenje je tuširanje ispod tuševa na plaži. Svjesni značaja štednje vode, Španjolci su na svojim plažama instalirali tuševe s automatskim isključivanjem nakon nekoliko sekundi tuširanja.
   
Za mog boravka na Mallorci, Cala Anguila, gdje sam bila smještena, djeluje mi neobično gluho. Bilo mi je neobično, a onda sam shvatila da nedostaje cvrčanje cvrčaka. Cvrčci inače obitavaju borove šume. U kraju gdje sam bila malo je borova u usporedbi s našim krajevima. Na Internetu tragam za informacijom nastanjuju li cvrčci Mallorcu. U tražilicu upisujem razne upite i pojmove.

O cvrčcima saznajem skoro sve. Izgled, vrste, kako proizvode zvuk, razvoj od parenja preko polaganje jajašaca, života ličinke, do preobrazbe u cvrčka. Ali jedno ne uspijevam saznati. Ne uspijevam naći informaciju nastanjuju li cvrčci Mallorcu. Za tu informaciju, unatoč trudu, ostala sam uskraćena. Sve se svelo na moj osobni dojam proistekao iz tišine koju ne remete cvrčci svojim pjevom.
   
Otok Mallorca ima sve. Kao i kontinent. Ima tunel. Ima autocestu. Ima podzemnu željeznicu. Ostale infrastrukturne blagodeti kontinenta ne spominjem. Uglavnom, ako nekoga uhvati nostalgija za čvrstim, kontonentalnim tlom, ovo može djelovati umirujuće.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.