Kolumne

četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Sonja Smolec | Tomislav Beronić: Peta Dimenzija


Peta dimenzija, roman znanstvene fantastike Tomislava Beronića, koji je ujedno, za sada, i njegov prvi roman, sigurno nije knjiga koju ćete čitati samo kako bi si skratili vrijeme. Već od samog početka priča je pisana intrigantno, lako se čita i teško ispušta iz ruke.

Autorov pristup intrigantan je ali unatoč elementima fantastike i dalje ostaje na nivou znanosti, bavi se posebno Teslinim zavojnicama koje su bile, i još uvijek su, poticaj mnogim naraštajima znanstvenika.

No, da ne zalazim u područje koje nije moje već je daleko bliže autoru knjige, zadovoljit ću se time da projekt o kojem se u knjizi radi shvatim kao takav, te da obratim pažnju na radnju koju bi neki, možda, mogli usporediti s romanima autora ranih sedamdesetih, ili još bolje, da se vratim još dalje u prošlost (eto i ja putujem kroz vrijeme) romanu H. G. Wellsa “Vremenski stroj”.

Upravo na svim takvim pretpostavkama, više ili manje znanstveno utemeljenim, razvija se i priča romana Peta dimenzija.

Mlada znanstvenica koja radi na projektu Teslinih zavojnica slučajno otkriva vrlo specifičan prostor, oku nevidljiv, koji povezuje vremenske prostore – sadašnjost i prošlost. Takvi prostori, Tektonski prolazi ili možda “crvotočine”, kako smo ih mogli upoznati kroz djela drugih autora, u vremenskom kontinuumu, postoje na mnogim lokacijama koja znanstvenica pokušava otkriti i to sve zahvaljujući njenom slučajnom “upadu u prolaz” i prolasku u – prošlost.

U svojim, najprije slučajnim, a kasnije namjerno iniciranim putovanjima, ona upoznaje osobe iz prošlosti, takozvane Tektone, otkriva da i ona postaje jedna od njih, da kroz svoja putovanja može i mora upoznati mnoge osobe koje su doprinijele razvoju znanosti, da od njih nauči zaboravljena znanja a da istovremeno svoje znanje ne prenosi njima.
Tomislav Beronić vrlo vješto gradi priču koja niti u jednom trenu ne postaje zamorna ili inertna. Očito je da sam posjeduje mnoga znanja iz područja tehničkih znanosti, ali i da je odradio vrlo kompleksan posao proučavanjem raznih religija, povijesnih činjenica, zemljopisa, starih jezika, pisama…

Njegovo putovanje kroz vrijeme vrlo je specifično, njegovi Tektonski prolazi ujedno su i duhovni prostori koji postoje zahvaljujući u njima sačuvanim sjećanjima. I premda je putovanje u prošlost zanimljivo, ono je ujedno i veoma opasno i odgovorno.

Susret mlade znanstvenice sa znanstvenicima iz prošlosti, veliko je iznenađenje, kako za nju tako i za čitatelje. Najintrigantniji detalj knjige, i jednako tako i najhrabrije ulaženje autora u biblijske teorije, je putovanje znanstvenice u vrijeme života Isusa. No, tu će čitatelji, bez obzira na svoje vjerske svjetonazore, morati prihvatiti činjenicu da je ovo ipak – roman.

Knjiga je pisana dovoljno slojevito, ali ne suviše da bi bila sadržajno presložena i zamorna. Sadrži sve elemente koje mora sadržavati kvalitetan SF roman. Autor vrlo vješto i logično u radnju dodaje elemente krimića, a ne zaobilazi ni prijateljstvo, poslovne intrige, ljubav koja se pojavljuje, a gdje nego tamo gdje se najmanje očekuje.

Znanstvenica, da bi mogla proći sve prepreke, ipak mora imati i neke druge sposobnosti osim onih umnih… No, na vama je da čitanjem otkrijete o čemu se radi.

Sva putovanja mlade znanstvenice imaju određenu svrhu, a koja je to, najvjerojatnije ćemo otkriti u drugom dijelu ovog romana.

Zahvaljujući Indexu tektona kojeg je autor dodao na kraju knjige, lakše se prati radnja i lakše se, mada ne i potpuno shvaćaju imena korištena u knjizi.

Knjiga je tiskana i objavljena u samoizdavaštvu.
Broj stranica:277
Tisak: Redak, Split

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.