Kolumne

utorak, 30. svibnja 2017.

Festival slikovnice, bajki i priča GKK privukao brojne posjetitelje svih generacija


Prvi Festival slikovnice, bajki i priča Gradske knjižnica Kaštela otvoren je u ponedjeljak 29. svibnja 2017. g. izložbom Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba "Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ autora dr. sc. Štefke Batinić i dr. sc. Berislava Majhuta.

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je, pozdravivši brojne nazočne posjetitelje svih generacija, kao i sve suradnike i pokrovitelje prvog Festivala slikovnice, bajki i priča istaknula kako je Festival organiziran s ciljem poticanja čitanja djeci od najranije dobi te s ciljem privlačenja što većeg broja najmlađih korisnika u Knjižnicu, nazočne je u ime Grada Kaštela pozdravila dr. med. Jadranka Matok-Bosančić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prvi kaštelanski Festival slikovnice, bajki i priča GKK privukao zavidan broj zainteresiranih.


GK Juraj Šižgorić
Nazočnima su se u ime Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba obratile ravnateljica i viša kustosica Branka Manin, koja je navela kako su posjetitelji do sada izložbu „Od slikovnjaka do Vragobe“ mogli posjetiti u brojnim gradovima diljem Hrvatske te kako je ovo početak stalne suradnje s Gradskom knjižnicom Kaštela te  dr. sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica, kustosica i autorica izložbe, koja je istaknula kako je ovo izložba o slikovnicama „kao nedovoljno istraženom segmentu naše kulturne baštine“, o njihovim počecima u Hrvatskoj, o povijesnom kontekstu njihova nastanka, piscima tekstova, ilustracijama i temama slikovnica.

DV Maginja

Uz riječi podrške Gradskoj knjižnici Kaštela, nazočnima se u ime Nakladničke kuće Alfa obratio gosp. Boško Ramljak, istaknuvši kako se i Alfa, sudjelujući u prvom kaštelanskom Festivalu slikovnice, bajki i priča priključuje ovom hvalevrijednom projektu Gradske knjižnice Kaštela čiji je glavni cilj promicanje čitanja.

Za veselo i radosno raspoloženje prigodom otvaranje izložbe „Od slikovnjaka do Vragobe : Hrvatske slikovnice do 1945.“ pobrinula su se djeca iz Dječjeg vrtića „Maginja“ koja su pod vodstvom tete Gite Matulić kazivala pjesmu autora Ive Cvitića „Lipa je domaja naša“ te Anton Jerkunica, učenik O. Š. kneza Mislava koji je kazivao pjesmu o sv. Jurju, nebeskom zaštitniku Kaštel Sućurca. Svoje proizvode i slikovnice predstavili su učenici O. Š. „Ostrog“, a za upoznavanje nazočnih posjetitelja sa „slatkom gastronomskom ponudom Kaštela“ pobrinula se Srednja škola „Braća Radić“.

Nakon predstavljanja zavičajnih slikovnica Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" iz Šibenika, dr. sc. Štefka Batinić održala je predavanje pod nazivom "Kako su odgajale slikovnice: Rani odgoj u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća". Predavanje je popraćeno izložbom s 28 velikih panoa na kojima je prikazano jedanaest tematskih cjelina, a koje su rezultat analize slikovnica s različitih aspekata.

Radionicu za djecu "Ilustracija slikovnica" također su održali gosti iz Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. Nakon što su poslušali priču iz klasične dječje slikovnice o zdravlju, učenici su na temelju pročitanih dijelova sami osmislili i ostvarili prigodnu i s temom povezanu ilustraciju, a završni uradak – potpuno nova i jedinstvena slikovnica ostala je u trajnom vlasništvu razreda. Nakon uspješnih likovnih izvedbi učenici su naučili ponešto i o školskom ustroju, pravilima ponašanja i kaznama i nagradama iz vremena naših djedova i baka.

Prilikom predstavljanje slikovnice “Dogodovštine puhice Sare” u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu i u odjelu GKK u Kaštel Lukšiću djeca su uz zadarskog autora Antu Jegana i zapjevala, dok su prilikom predstavljanja slikovnice „Kako je jabuka otkrila proljeće“ Andree Debak u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome pisali o svojim dojmovima nakon čitanja slikovnice.

Andrijanina bajkonica
Prvi kaštelanski Festival slikovnice, bajki i priča Gradske knjižnice Kaštela zatvoren je „Andrijaninom bajkaonicom“, koja je uz nazočnost razdragane djece iz D. V. Maginja održana u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu. Bajke i priče djeci je pripovijedala Andrijana Vicković, glumica HNK Split, a svu djecu koja su došla odjevena u omiljene likove iz bajki i priča Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba nagradila je slikovnicom.
U sklopu prvog kaštelanskog Festivala slikovnice, bajki i priča svi zainteresirani mogli su nabaviti slikovnice i knjige za djecu Nakladničke kuće ALFA d. d. po akcijskim cijenama s posebnim popustima.

Izložba Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba "Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ autora dr. sc. Štefke Batinić i dr. sc. Berislava Majhuta bit će otvorena do 30. lipnja 2017. g.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.