Kolumne

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Patnje mladog autora XXVIII.


UPITNE RANG LISTE

Piše: Jelena Hrvoj

Već se neko vrijeme internetskim kuloarima vrte koje kakve rang liste najčitanijih i najprodavanijih domaćih knjiga. Igrom slučaja i moje su se dvije knjige u nekom periodu zatekle na tim rang listama. Naravno, zainteresirala sam se kako, zašto i tko radi te rang liste? Po kojim su kriterijima stvarane iste? Da, imalo bi logike da se lista slaže prema nekakvim statistikama koje uključuju prodaju po knjižarama ili statistika čitanosti po knjižnicama. Zar ne? Kako su se onda moje dvije knjige zatekle na tim listama? S obzirom na to da su obje privatna naklada, nitko osim mene nema uvid u prodaju. Prva knjiga distribuirana je u svega desetak knjižnica i nikako ne može spadati u kategoriju „20 najčitanijih“.

Proučavajući te liste, stranice i blogove malo detaljnije, naletjeh na cijelu paletu nepravilnosti koje ukazuju na neprofesionalno djelovanje. Tak su, na primjer, imena nekih književnika napisana u potpunosti krivo. Neki poznati naslovi knjiga, još poznatijih autora - također krivo (Miro Gavran „Nekoliko ptica i jedno jato“, umjesto „Nekoliko ptica i jedno nebo“). Sljedeće što sam se zapitala je: kako jedan mladi pisac poput mene i mnogih na tim listama, mogu biti pozicionirani daleko više od pisaca koji su provjereno čitaniji i afirmiraniji?

Prekopavajući bespuće interneta u potrazi za izvorom autora i porijekla dotičnih lista, zaključit ćete da se sve svodi na neke upitne poveznice, čudne domene i linkove koji vas vode u krug. Nigdje ne možete doći do informacije o tome tko i na koji način vodi statistiku, pa se nameće pitanje: Radi li je netko čiji je interes reklamirati one „iza kulisa“ i da li je taj interes sebične naravi? Jednako je interesantno da se na istim tim listama nalaze i neki romani koji su u vrijeme objavljivanja rang lista tek izašli iz tiska. Kako je i u tom slučaju moguće da se dotični nalaze na rang listi, kada isti fizički nikako ne mogu biti najprodavaniji i najčitaniji jer nisu stigle niti do knjižnica?

Svojevremeno sam se ponosila činjenicom da se ime moje knjige zateklo na nekakvoj listi. I nemojte me krivo shvatiti, nije da danas nisam ponosna, ali sam jako skeptična. Daleko od toga da ne bi željela da se moje knjige nalaze na samome vrhu čitanosti, ali ono što zasigurno ne bih željela je da ne nalaze na vrhovima lista koje su sastavljane prema neprovjerenim informacijama, pa možda i lažnim navodima, te da se moje knjige nalaze okružene krivo napisanim imenima autora, pa i njihovih djela. I ono što bi zasigurno svaki autor htio, je potpis onoga tko istu listu sastavlja i prema kojem kriteriju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.