Kolumne

ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Narcisa Potežica | O romanu Maxima Billera „ŠEST KOVČEGA”

U romanu Maxima Billera „Šest kovčega” opisana je sudbina jedne obitelji židovskog porijekla. Živjeli su u Rusiji, odlaze u Prag, zatim u Berlin, a neki članovi obitelji ostvarivši san žive u zapadnoj Europi i dalje, ali svi nose teret tragične sudbine najstarijeg člana – njihovog oca i djeda. Njemački pisac Maxim Biller napisao je ovaj roman 2018. godine, kod nas ga objavila Fraktura, 2023. a s njemačkog prevela Patricija Horvat.

Roman se zbiva u doba hladnog rata u razdoblju koje je bilo od 1965 do 1985. Trebamo se podsjetiti da je hladni rat ustvari politički sukob između NATO Saveza (predvođenog SAD-om) i Varšavskog pakta (predvođenim Sovjetskim savezom) koji se vodio od 1945. do 1991. Zbog mnogih ograničenja i s nadom u bolji život s Istoka mnogi bježe preko Berlinskog zida na Zapad. O tome kako se sve to odrazilo na običnog malog čovjeka opisao je Maxima Billera u svom romanu „Šest kovčega ” s mnogo autobiografskih elemenata.



U središtu obiteljske priče je nerazjašnjen slučaj smrti najstarijeg člana od kojeg sve počinje. To je Šmil Grigorević koji ima četiri sina - a to su Dima, Vladimir, Lev a četvrti sin Sjomen ima opet sina pa taj unuk sve to opisuje. Naime društveni poredci Istoka s jednopartijskim sustavom, gdje su ljudi često praćeni, hapšeni i oštro osuđivani i za manje prekršaje donosi nevolje čitavoj obitelji. Tako djed strada, uhapšen je zbog nekoliko novčanica dolara i satova koje su mu pronašli, na kraju je osuđen i 1959. ubijen.Veliko se pitanje postavlja da ga je netko prijavio i taj je ustvari kriv za njegovu smrt, a tko je ustvari to, taj krivac za djedovu smrt.

U toj obiteljskoj sagi pratimo tri generacije, oni žive najprije u Rusiji (SSSR-u), pa u Pragu, zatim Berlinu, Švicarskoj, Brazilu…

Doduše ostvaruje se san starog Židova jer njegovi sinovi, iz Praga odlaze u Hamburg, drugi u Zurich, treći čak u Rio...jedna snaha stiže do Montreal, a unuka na kraju živi u Londonu.

Ali unuk koji postaje pisac posebno je zaokupljen pitanjem što je bilo s djedom, tko je kriv za njegovu smrt, pa je čitav roman potraga za istinom, jer više članova obitelji mogli su doprinijeti tragičnom kraju oca i djeda - odnosno Tatija, kako su ga svi zvali.

Kroz dječakovo pripovijedanje koji sve to prati i opisuje - i čitatelj upoznaje moguće razloge obiteljske izdaje.

Roman počinje jednog toplog svibanjskog dana 1965. kada se njegovi dječakovi roditelji spremaju ići u zatvor po očeva brata koji je pet godina bio u zatvoru. Otac je prevoditelj s ruskog, žive u Pragu i dječak opisuje raspravu roditelja zbog strica. Čak dolazi do svađe jer majka prigovara da otac troši novac na kupovinu nove odjeće za svog brata, a on i tumači da Dima izlazeći iz zatvora poslije pet godina ipak treba novu odjeću.

Poslije svi odlaze preko Berlina na zapad i žive u Hamburgu, a stric Dima u Švicarsku.

Desetak godina kasnije - po izlasku iz zatvora stric Dima zove svog nećaka u posjetu u Švicarsku. Opisan je njegov boravak 1976. u Zurichu kod očeva brata i tada kao tinejdžer ponovo postavlja pitanje o smrti djede. Počinje istraživati, pronalazi fascikle i neke papire u ladicama pisaćeg stola strica Dime i pita se tko je kriv za djedovo stradanje.

Na kraju ponovno kao odrastao čovjek treći put se suočava s obiteljskom tajnom kada 1986. umire stric Dima.

Posebno je u romanu pred nama živ lik Natalije, njegove tete, žene njegova strica Dima, lijepe blond-crvenokose Židovke. Ona je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u konclogoru i Maximova majka Rada je ljubomorna jer je nekada njen muž trebao nju oženiti. Predbacuje mužu što se ponovo susreće s Natalijom, a s dozom čuđenja i zlobe govori kako takva žena kao što je ta njena šogorica poslije svega što je preživjela može biti vesela i misliti na seks. Rada pak žali za životom u Rusiji iako joj muž govori da se udala za njega da bi s njim otišla na zapad. Život likova koje upoznajemo odvija uz tragične događaje, ali u opisima ima i humora i ironije i napetog uzbuđenja u očekivanju otkrivanja istine.

Roman ima svega 160 stranica i u drugom dijelu je neka vrsta epiloga, pratimo završetak života likova koje smo upoznali, a to su njegov stric Dima od kojeg se Natalija rastavila, pa odlazi u Montreal i radi na filmu. Ali na kraju je izvršila samoubojstvo bacivši se pod kamion, pa se nameće misao da je to posljedica njene sudbine, bila je preživjela žrtva Holokausta, a kasnije odlaskom iz svog rodnog kraja - život u Europi koji joj nosi niz stresnih i teških situacija. Puno toga saznajemo baš iz Natalijinog pisma, koje je nađeno poslije njene smrti. Pojavljuje se i Lev i Vladimir, svatko sa svojom sudbinom. Roditelji pisca pred kraj života žive u dva grada – Hamburgu i Pragu, gdje je otac ipak sretniji i želi tu umrijeti.

Na kraju upoznajemo i sestru Jelenu koja s mužem živi u Londonu. Zajedno se sjećaju kako su se kao mala djeca bojali dolaska strica Dime, a sestrica je čak rekla da ju je strah jer je on ubio djeda! Sada je i ona poznata spisateljica, a njena uspješnica je također roman u kojoj pokušava odgonetnuti obiteljsku tajnu tko je od članova obitelji pridonio smrti najstarijeg člana obitelji Biller čije ih je stradanje sve obilježilo.

Roman je djelo suvremenog židovskog pica, njegov opis sudbine jedne židovske obitelji s puno autobiografskih elemenata uz bolne tragedije ima tu i humora, a čitatelj će saznati o jednom dobu, vremenu i prostoru koji je bio nedavno i nedaleko nama i Židovima koji su uvijek nosili neki teret - svoje putne kovčege koji su ih sudbinski pratili.

SAŽETAK:

Roman njemačkog pisca Maxima Billera "Šest kovčega", Fraktura, 2023. s autobiografskim elementima je priča o tragičnom stradanju najstarijeg člana židovske obitelji za vrijeme hladnog rata, njihov put od Rusije i Praga do Berlina, Hamburga, Švicarske i Brazila, pratimo sudbinu njegovih sinova i snahe, a obiteljsku tajnu istražuju i na kraju su opisali unuci.

O piscu romana:

Maxim Biller je rođen u Pragu 1960. godine, sin rusko-židovskih roditelja koji kad je imao deset godina sele u Zapadnu Njemačku. Studirao je književnost u Hamburgu i Munchenu, autor je više uspješnih romana i zbirki kratkih priča. Posebno je hvaljen od publike i kritike roman ”Šest kovčega” koji je bio i u užem izboru za nagradu Deutscher Buchpreis 2028.

O romanu je rekao Edgar Keret:

„Nevjerojatno pametno,
nenadmašivo zabavno,
uznemirujuće iskreno.”

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.