Kolumne

subota, 29. travnja 2023.

Stjepan Crnić | Noad i rat

 


U Testnom vrtu A, vrijeme je bilo idealno za šetnju u prirodi. Sunčano i ugodno toplo. Noad je došao na svoje omiljeno mjesto pod krošnju velikog hrasta na rubu šume. Sjeo je u hlad i zagledao se u šarenilo cvijeća na livadi. Lucija je sa svojom obrazovnom grupom otišla na prezentaciju medicinskih metoda sprečavanja bolesti i ozdravljenja materijalnog tijela. Nakon dužeg vremena opet je bio sam pod hrastom. Razmišljao je o događajima na Zemlji. U mislima je vrtio sve što su Lucija i on proučavali proteklih dana. Metodom ubrzanog skeniranja prošli su cijelu povijest Zemlje od dolaska Adama i Eve do današnjeg dana. Posebno je bio zadivljen upornošću učitelja da unaprijede proces učenja mladih duša i zapanjen tvrdokornošću pojedinih duša koje ni nakon nekoliko uzastopnih života na Zemlji nisu uspjele naučiti početne lekcije. Shvatio je da je sukob, ili kako se to na Zemlji popularno zove rat, neminovna posljedica iskrivljene svijesti koju duše razviju u materijalnom svijetu. Ipak, to je lekcija koja otrijezni mnoge duše te one iza toga lakše i brže napreduju u učenju. Noad nije volio prizore katastrofalnog pustošenja, ubijanja te bijednog života tijekom rata. To mu je stvaralo veliku nelagodu. Bio je sretan što takvi sukobi neće biti svakodnevica u životu budućih generacija. Još samo da završi rat koji upravo bijesni na Zemlji...


'Abraham je rekao da će on završiti totalnim razaranjem planeta', prisjeti se Noad.


Ta ga misao uplaši i uznemiri te odluči provjeriti što je zapisano o završetku rata. Usredotoči misli i otvori Knjigu života unutar univerzalne baze znanja u dijelu gdje se nalaze projekcije događaja koji će se ostvariti u budućnosti.

Rat je bio u punom zamahu. Velike borbe vodile su se u Europi, Aziji, sjevernom dijelu Afrike i Sjevernoj Americi. Razvilo se nekoliko zona razdvajanja na kojima su nagomilane goleme snage, a borbena se djelovanja izvode na gotovo svim teritorijima. Pošteđeni su samo krajnje sjeverni i krajnje južni dijelovi Zemlje. Svakodnevno se razaraju gradovi, tvornice, skladišta hrane i oružja, a uništeno je i nekoliko satelita, koji su kružili oko Zemlje i koristili se za špijunažu, navođenje raketa na ciljeve i komunikacije. Noad odluči ubrzati vrijeme promatranja kako bi što prije došao do događaja koji će se zbiti na kraju rata. Pred njim se otvori slika zračne bitke u Sredozemnom moru. Bio je to sraz tisuće aviona. Borilo se bespilotnim letjelicama koje su neprestano dolazile i s jedne i s druge strane. Pucalo se laserskim oružjem, a pogođeni avioni padali su u more. Druga se drama odvijala usred mora. Borba ratnih brodova. Bila je to bitka za južni dio Europe. Ujedinjene snage zajednice istočnih država krenule su prije nekoliko tjedana u žestoki protunapad s crte razdvajanja koja se protezala kroz Indiju, zapadnu Kinu i Rusiju. Protunapad je išao južnim i sjevernim pravcem uz stalnu potporu raketnim napadima po odabranim ciljevima u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Akcija je koordinirana sa savezničkim snagama u južnoj Americi te sjevernoj Africi. Snage na južnom pravcu prošle su kroz zemlje zapadne Azije te su se podijelile u dvije operativne zone. Dio snaga je preko Turske ušao u Europu, drugi je dio ovladao zapadnom Afrikom te se kroz Sredozemno more namjeravao spojiti sa snagama koje su išle preko Turske. Snage na sjevernom pravcu prošle su kroz sjeverozapadnu Aziju te su kroz istočnu i sjevernu Europu došle na obale Atlantskog oceana. Uskoro su se trebale spojiti sa snagama na južnom pravcu. Bitka u Sredozemlju bila je presudna za snage zajednice zapadnih zemalja jer bi gubitkom Sredozemlja došlo do spajanja snaga zajednice istočnih zemalja te bi time izgubili kontrolu nad Europom, a veliki dio vojnika i borbene opreme ostao bi zarobljen u centralnoj i istočnoj Europi. Obje strane do maksimuma su pojačale djelovanja i na drugim bojištima kako bi spriječile angažiranje svježih snaga u Sredozemlju. Posebno su pojačani napadi raketama navođenim na cilj putem satelita po velikim gradovima i važnim vojnim ciljevima...


Noad je sa zaprepaštenjem gledao razaranja, patnju i bol koju je donio rat. Odjednom, pažnju mu privuku dvije gotovo istodobne eksplozije u sjevernoj Americi. Eksplozije su dolazile iz dva velika skladišta raketa, bojevih glava, bombi i municije. Skladišta su bila međusobno udaljena oko dvije tisuće kilometara, a pogođena su raketama navođenim putem satelita. Eksplozija raketa uzrokovala je lančane eksplozije uskladištenog bojnog materijala. Nad skladištima su se pojavili oblaci dima i prašine u obliku golemih gljiva. Oblaci su velikom brzinom rasli i širili se uokrug lomeći sve pred sobom. Cijela se Zemlja zatresla kao da ju je udarila velika sila. Ubrzo su se oblaci spojili u veliki oblak dima i prašine, stvoren je jaki udarni val, koji je razarao sve što bi se našlo na njegovu putu. Amerika je u potpunosti opustošena, a pri svom napredovanju dalje stvorio je nevjerojatno visoki vodeni val u Atlantskom i Tihom oceanu.  Velikom brzinom, udarni je val  pregazio cijeli svijet. U trenutku sudara fronte vala koja je išla prema istoku s onom koja je došla sa zapada Zemlju je pogodio izrazito jak potres. Došlo je do pomicanja tektonskih ploča te su se aktivirali vulkani. Nad Zemljom se nadvio oblak dima i prašine. Potonula je u mrak.


Noad se zaprepašteno vrati u stvarnost. Zagleda se u lelujanje trave ispred sebe i potpuno zatvori misaoni proces kako bi se smirio. Nekoliko trenutaka ostao je nepomičan, gotovo zaleđen, a onda mu glavom prostruji pitanje:


'Kada će se to dogoditi?'


Žurno se spoji s vremenskim satom.


"Pa to je za petnaest dana!", iznenadi se Noad.


Tijelom mu prođoše trnci. Abraham je rekao da će uskoro na Zemlju s Lucijom, ali Zemlje uskoro neće biti! Ostat će samo ruševine, dim i prah. 


"Abraham! Gdje je Abraham?", uspaničeno se upita Noad.


Pribere se, duboko udahne i usmjeri misli na Abrahama. Pred njim se otvori pogled na dugačku dolinu kojom se vijugavo šuljao potok. Na mjestima je bio miran, gotovo da se voda nije micala, a onda bi postao malo brži te još brži, pravi planinski potok. Spuštao se niz male slapove i veselo žuborio u ritmu neke nepoznate pjesme. S obje strane potoka prostirali su se pašnjaci, koji su završavali na padinama planina koje su se uzdizale visoko u nebo. Pašnjaci su bili prekriveni kolonijama žutog i bijelog cvijeća koje se isprepleteno njihalo na laganom povjetarcu. U daljini su se vidjele krave na ispaši i čuo se zvuk zvona koja su nosile oko vrata. Ptičji je pjev upotpunjavao ugođaj te posebne simfonije zvukova, boja i mirisa. Uz potok je raslo nisko drveće, a maleni drveni most koji je spajao obale upotpunio je sliku sklada koji je vladao. Abraham je stajao na mostu. U desnoj je ruci imao štap. Oslonio se na ogradu i gledao u potok. Noad se potpuno smiri. Idilični pejzaž u kojem boravi Abraham na Zemlji ispuni mu dušu optimizmom. Osjeti da odmah mora poći k njemu. Digne se i pođe kući u Prstengrad. Čim je stigao u radnu sobu, zauzeo je stav za meditaciju i usredotočio se na univerzalnu bazu znanja kako bi temeljem instrukcija napravio sve pripreme za odlazak. Prije svega morao je odabrati pojavni oblik koji će imati na Zemlji, a koji najviše odgovara vremenu i mjestu gdje će se pojaviti.



  • Odlomak iz romana Stjepana Crnića „Alfa svijet – Rodilište“ Parvus d.o.o., Zagreb, 2014. godine


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.