Kolumne

ponedjeljak, 24. listopada 2022.

Izraelski pisac u Zagrebu na 10. festivalu svjetske književnosti

 


Piše: Narcisa Potežica, mr.sc. 

Ove godine na 10. festivalu svjetske književnosti koji se u organizaciji Frakture održao od 4. do 9. rujna u Zagrebu u velikoj okrugloj dvorani Doma HDLU, Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma upoznala je zagrebačka publika uživo više od trideset svjetski najpoznatijih stranih i domaćih pisaca. Među njima bio je gost i i Dror Mišani iz Izraela. 

Zadnji dan Festivala na predstavljanju novih knjiga na tribini Dvostruki portret  sudjelovala su  dvojica pisaca kriminalističkih romana:  Dror Mišani i Ivica Ivanišević a razgovor je moderirao Andrija Škare.

Dror Mišani je ovaj put predstavljen svojim novim romanom „Nestao” u nakladi Frakture a u prijevodu Lajle Šprajc. Kod nas je do sada preveden i njegov roman „Tri” pa naša ga je čitateljska publika ranije upoznala i to po ovom za krimić neobično koncipiranom romanu.

 

Dror Mišani je najpopularniji izraelski pisac poznat kao pisac trilera, prevoditelj i znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana. Rođen je 1975. u Izraelu, gdje je svoj prvi roman u nizu o policijskom inspektoru Avrahamu Avrahamu, neobičnog istog imena i prezimena, objavio godine 2011. Taj niz od tri knjige postao je svjetski bestseler koji je preveden na više od dvadeset jezika.
 

Nakon te trilogije, godine 2018. objavio je već spomenuti roman Tri. Treba naglasiti da je Dror Mišani  dobitnik Nagrade Bernstein za roman godine na hebrejskom, te je dobitnik Nagrade Martin Beck za najbolji kriminalistički roman preveden na švedski, kao i nagradu kritike za najbolji kriminalistički roman preveden na francuski. Također je bio u užem izboru za više prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada Sapier i francuski Grand Prix de littérature policière.

Osim toga surađuje i na ekranizacijama svojih romana. 

Živi s obitelji u Tel Avivu gdje predaje na sveučilištu.

Svakako treba istaknuti zanimljivu činjenicu da Izrael nema neku osobitu tradiciju krimi-romana a kako sam pisac Dror Mišani tumači u intervju i također piše o tome  - da je zato više razloga i nije ih lako ukratko objasniti. Po njegovim riječima jedan dio odgovora svakako leži u tome da je izraelska književnost bila – i još je izrazito „nacionalna”, što drugim riječima znači da se uglavnom bavi onime što bi se moglo nazvati „ozbiljnim” nacionalnim temama. Oduvijek je usmjerena na naciju i ponekad previše predana glorificiranju priča svojih heroja u stvaranju izraelske države i njihovih potomaka. Osim toga u Izraelu općenito nema uzbudljivih serijskih ubojstava, nasilnih otmica ni drugih spektakularnih zločina, što čak na jednom mjestu govori njegov lik u romanu. Zanimljiva je uvjerljivost atmosfere, realističan opis ulica i pratimo navike iz svakodnevnog života njegovih likova. Čitajući ovaj roman saznajemo da je mjesto radnje – Holon. To je  ustvari „satelitski gradić u orbiti Tel Aviva”, koji definitivno nije uzbudljiv New York gdje neprestano odjekuje zvuk policijskih sirena jer policijska kola jure čitave dane a često i noću u potjeri za kriminalcima.

Njegov lik detektiva je Avraham Avraham koji se pojavljuje u njegovim romanima kao policijski istražitelj kojem je u romanu „Nestao” majka nestalog dječaka Ofera podnijela prijavu o sinovljevu nestanku. Ali on nije previše zabrinut, jer tinejdžeri  često bježe od kuće. No ovakav stav istražitelj Avraham Avraham morat će uskoro preispitati  - već drugog dana istrage. Rutinska potraga za Oferom postaje iz sata u sat sve zagonetnija. U početku istrage ništa se ne događa a onda se odjednom sve događa u različitim smjerovima. Posebno je zanimljiva prijava Oferovog susjeda i privatnog učitelja engleskog jezika, koji kao neostvareni pisac u Oferovu iznenadnom nestanku pronalazi spisateljsku inspiraciju. On piše pisma Oferovim roditeljima ali oni o tome šute. Hoće li to pomoći u razrješenju slučaja ili će sve dodatno zakomplicirati – istražitelj Avraham Avraham u početku nije siguran, ali to je jedini značajniji trag i za njega i za čitatelje napetog štiva. 

„Nestao” je roman osobnog preispitivanja ili grižnje savjesti i zbog toga što se nije odmah reagiralo u potrazi za nestalim. Zanimljiva epizoda je da odlazeći u Bruxelles glavni lik, policijski inspektor iz Izraela upoznaje policajku Marinku koja mu pokazuje grad. Ona je prije dvadeset godina kao djevojčica došla iz Slovenije u Bruxelas, i to upravo iz Kopra u koji brodom često odlazi otac nestalog.

Detektivski roman „NestaoDrora Mišanija, najpopularnijeg izraelskog pisca krimića ustvari je prvi je dio nagrađivanog i na dvadesetak jezika prevedenog serijala o nesvakidašnjem istražitelju neobičnog imena Avrahamu Avrahamu. U naizgled rutinskoj istrazi nestanka slijedimo zajedno s Avrahamom najneočekivanije tragove, slažemo kamenčiće raznih informacija, čekamo, sklapamo mozaik od tog slučaja. Ali upoznajemo sitne detalje iz svakodnevnog života, tako njegov glavni lik odlazi u obližnji kafić, spominju se ulice kojima prolazi i naručuje tipično jelo – falafel i uopće prepoznajemo način života i dobivamo sliku života u Izraelu. 

Nižu se karakteristike njegovih likova i napokon stižemo do uzbunjujućeg rješenja. To rješenje će nas natjerati da preispitamo sve što smo uzimali zdravo za gotovo o nevinosti, krivnji i načinima na koje nam istina izmiče.

Roman završava neočekivano, kao u svakom  dobrom  „krimiću” a ide se u knjizi korak po korak u potrazi zajedno s policijskim inspektorom. Nestali dječak ili mladić je žrtva obiteljskih okolnosti mogli bi reći samo toliko  - tako da ne otkrivamo kraj – kako bi čitatelji ipak uzeli knjigu u ruku i sudjelovali u potrazi i bili i sami u napetosti da se ipak zajedno pronađe nestali !


To je i preporuka i poticaj – da pročitamo roman „Nestao” -- pogotovo onaj tko voli takav žanr istinski će uživati u susretu s inspektorom koji je ne samo lik stvoren u mašti pisca nego postaje stvarna osoba i stručnjak u otkrivanju prekršitelja zakona. Poželimo da je negdje u našoj blizini ili da se bar ponovo pojavi u novoj knjizi  - opet u otkrivanju novog slučaja. 

Ali iako se naravno na kraju sve otkrije – pisac Dror Mišani ostavlja čitatelju dilemu i otvara još jednu mogućnost o kojoj razmišljamo kada pročitamo knjigu do kraja. Jednostavno još dugo razmišljamo o pročitanoj knjizi.

Kritika o piscu


“Mišani je stvorio novog nezaboravnog junaka, izraelskog detektiva Avrahama Avrahama. Obrat na kraju toliko je neočekivan da je dostojan vrhunskih romanopisaca.” – Spinetingler Magazine

“Izniman debitantski roman... Mišani svoju stručnost za kriminalistički žanr izvrsno primjenjuje u kombiniranju proceduralnog i zagonetnog s vještim pogrešnim usmjeravanjem.” – Publishers Weekly











Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.