Kolumne

utorak, 12. travnja 2022.

100. godišnjica rođenja Vesne Parun


ŠOLTA ZA VESNU

U organizaciji Kulturno-informativnog centra otoka Šolte u Galeriji bratske kuće u Grohotama održana je tradicionalna dvodnevna manifestacija Dani Vesne Parun, kojom je obilježene stota obljetnica rođenja i dvanaesta godišnjica smrti Vesne Parun najveće hrvatske pjesnikinje. 

U nedjelju 10. travnja 2022. godine, na dan rođenja Vesne Parun, manifestacija je otpočela polaganjem cvijeća na grob hrvatske poetese, koja je po vlastitoj želji pokopana na rodnom otoku svoje majke. U ime Općine Šolta vijenac je položio načelnik Općine gosp. Nikola Cecić Karuzić, dok su u svoje ime vijence položile članice udruge „Rusmarin“, te izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i književnik Tomislav Marijan Bilosnić, kao i drugi okupljeni pojedinci, poštovatelji i ljubitelji pjesničkog djela Vesne Parun. Tom prigodom načelnik Nikola Cecić Karuzić i Sanja Knežević održali su prigodno i dirljivo slovo na pjesnikinjinu grobu.

Program je potom nastavljen parku Đardin otkrivanjem ploča sa stihovima Vesne Parun na hrvatskom i engleskom jeziku. Pjesme na engleski prevela je profesorica Dasha Čulić Nisula s Western Michigan Universita, koja je Vesnine stihove 2019. godine pod naslovom You With Hands More Innocent i objavila u izdanju Exile Editions. Šoltani i mnogobrojni njihovi gosti tako će se od sada svakodnevno susretati sa stihovima Vesne Parun.

Kako je današnji park bio nekadašnji posjed djeda Vesne Parun, klapa „Čuvite“ prije otkrivanja ploča otpjevala je simboličnu pjesmu za ovu prigodu  „Zemlja dide mog“.  Ploče sa stihovima Vesne Parun otkrili su predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić i načelnik Nikola Cecić Karuzić.

Nakon otkrivanja ploča sa stihovima Vesne Parun, u Galeriji Bratske kuće u Grohotama održano je predstavljanje netom izišle knjige studija o književnom djelu Vesne Parun naslovljene „Golubica iz crnoga maslinika“, autorice Sanja Knežević. Izdavači ove vrijedne knjige su Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Zadru.  U razgovoru s Marinom Garbin, voditeljicom Kulturno-informaticnog centra otoka Šolte, profesorica Sanja Knežević predstavila je svoju knjigu obrazlažući njezin koncept, metodološki ključ mediteranske poetike Vesne Parun, važnost otoka u njezinu životu i književnom djelu. Konačno, profesorica Knežević kazala je da je ideju slike maslinika kao opusa Vesne Parun spoznala upravo na Šolti koja još baštini tradicionalne, ograđene maslinike, baš kakve Parunova i opjevava. 

Tomislav Marijan Bilosnić u čast pjesnikinje čitao je svoje pjesme posvećene Vesni Parun objavljene u njegovim zbirkama „Naranče Federica Garcije Lorce“ i „Vidio sam Borgesove oči“, kao i iz ciklusa „Vesna Parun, novo sjećanje“ ovih dana objavljena u „Vijencu“ za samu godišnjicu rođenja Vesne Parun. Bilosnić se potom prisjetio i svojih druženja s Vesnom Parun, te pročitao i nekoliko ulomaka svojih kritika i eseja o njezinu stvaralaštv. Kulturno informativnom centru, odnosno Galeriji Bratske kuće u Grohotama Bilosnić je darovao svoj portret Vesne Parun u tehnici gvaša naslikan 2021. godine, dok je Knjižnici Grohote uručio svoja izabrana djela, kao i neka druga svoja izdanja.

Priredba je završena nastupom glumice Vesne Tominac Matačić koja je kazivala pjesmu „Hrvatska kraljica“ koju je Vesna posvetila svojoj majci Antici, rodom iz Grohota sa Šolte, i tortom za Vesnu koju su priredile članice udruge „Rusmarin“.

Dani Vesne Parun u Grohotama nastavljeni su i u ponedjeljak  11. travnja otvaranjem izložbe dječjih radova u GKMM s radionice posvećene dječjem stvaralaštvu Vesne Parun te predstavljanjem zbornika „Za Vesnu“, koju je za desetgodišnjicu smrti (25. listopada 2020.) godine izdao Kulturno-informarivni centar Grohote, a uredila Marina Garbin. Željka Alajbeg govorila je o dječjim radovima posvećenim Vesni Parun, a pjesnik i urednik Dinko Sule predstavio je svoj zbornik „Bašćina 30“, vrijedan godišnjak života, povijesti i svih događanja na Šolti. Pjesme Vesne Parun u dramskoj interpretaciji Vesne Tominac Matačić zaintrigirale su odrasle i mališane.

Zbornik „Za Vesnu“ predstavili su Siniša Vuković i Marina Grbin. U Zborniku su svoje su radove objavili raniji sudionici manifestacije Dani Vesne Parun – Sanja Knežević, Diana Zalar, Tea Vidaić, Ksenija Banović, Denis Derk, Siniša Vuković, Tomislav Marijan Bilosnić i Dinko Sule. Zbornik je ilustriran slikama Vesne Parun iz grafičke mape „Riječ i slika“.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.