Kolumne

utorak, 21. prosinca 2021.

Uz godinu čitanja | Čitateljski klub Ženske sekcije Židovske općine Zagreb

 

Piše: Narcisa Potežica

U sklopu ovogodišnje tradicionalne kulturne manifestacije TJEDAN IZRAELA 2021. organizira se već dvadesettreću godinu zaredom sa ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici uz glazbeni, kazališni i filmski program također nekoliko predavanja. Tako je u nedjelju, 12, prosinca 2021.  u 19 sati održano predavanje o Čitateljskom  klubu Ženske sekcije Židovske općine Zagreb. Predavanje je održala Narcisa Potežica, mr.sc. i  kao što je najavljeno u Programu – kao voditeljica i osnivačica Čitateljskog kluba Ženske sekcije predstavila je projekt koji okuplja ljubitelje knjige i čitanja. Predavanje je snimljeno, trajalo je 38 minuta, a prikazano je cjelokupno djelovanje Kluba uz prikazivavanje 55 slajdova  - od prvog osnivačkog sastanka, zatim najznačajniji događaji  Čitateljskog kluba koji je osnovan prije sedam godina. Obzirom da je voditeljica Čitateljskog kluba, po struci profesrica i magistrica književnosti, bila dugogodišnja voditeljica Knjižnice Novi Zagreb, mreže novozagrebačkih knjižnica s iskustvom u organiziranju književnih susreta i drugih oblika rada u približavanju knjiga što većem krugu korisnika -  njena želja je bila da se osnuje Čitateljski klub koji će djelovati u sklopu Ženske sekcije Židovskoj općini Zagreb. 

Osnovna ideja tog projekta bila je da se potakne čitanje novih knjiga i organizira sastanak na koje će se razgovarati o novoj knjizi.  Obzirom da smo u Godini čitanja moramo podsjetiti da postoji puno razloga zašto čitati jer čitanje pridonosi uspješnosti u svemu što činimo, potiče na razmišljanje i radoznalost,  uočavanje bitnoga, razvija vještinu koncentracije, pomaže u nošenju sa stresom poboljšava proces pamćenja, pridonosi vitalnosti mozga. Na koncu odmara, smiruje, zabavlja i veseli. Čitanje i potom kritičko prosuđivanje kao i ponekad iznošenje različitih mišljenja o nekoj knjizi ili problemu koji pisac opisuje  omogućava rasprave ali u prijateljskoj atmosferi ugodnog druženja.  


Možemo istaknuti da je sve to posebno značajno za osobe treće životne dobi koje najčešće dolaze na čitateljki klub i naročito aktualno postaje u današnje doba kad se mnogi povlače u osamu svojih domova. Možemo reći   "Čitanje je jedno od najvećih zadovoljstava koje nam samoća omogućuje" (Harold Boom). Također možemo potvrditi i ponoviti da pisanje i svako zapisivanje, pa na taj način i čitanje u svakom trenutku i zauvijek spašava od zaborava.


I na kraju oduvijek je postojala veza Židova i pisane riječi. Židovi sebe definiraju kroz knjige, uostalom često se i govori o Židovima kao narodu knjige, pa je logično da se pod okriljem Židovske općine Zagreb ostvaruje program vezan uz knjigu.


Čitateljski klub je osnovan 7.svibnja 2014. i na popisu prvog susreta u Židovskoj općini Zagreb potpisana su 22 imena. Kada gledamo fotografiju tog prvom osnivačkog sastanku uz Narcisu Potežica gosti su  knjižničarke Mirta Šimić,prof. iz Knjižnice I. B. Mažuranić i Milena Ajduković, prof. iz Knjižnice Novi Zagreb koje su se istaknule u uspješnom vođenju čitateljskih klubova u svojim knjižnicama u gradu Zagrebu. One su sve okupljene upoznale i sa svjetskim iskustvima i tada upravo održanog Savjetovanja u Zadru u travnju 2014. , o ovom obliku poticanja čitanja uz izmjene mišljenja i razgovora poslije pročitane knjige. Jedna od zagovornica ideje o postojanju Čitateljskog kluba u Židovskoj općini Zagreb bila je i tadašnja glavna urednica časopisa "Novi Omanut" Vlasta Kovač koja nažalost više nije među nama kao i  legendarna  Lea Kriesbacher, prof. koja je godinama bila "dobri duh" naših susreta,  uvijek s duhovitim komentarima punim optimizma bilo o knjigama ili životu uopće a treća osoba koja je u međuvremenu preminula a tada je bila na tom sastanku je Zdenka Novotny, autorica više romana. Na slici s tog osnivačkog sastanka je i novinarka Marija Milnović koja je napisala sjajan esej o svojoj prijateljici spisateljici Zori Dirnbach s kojom je dolazila u Židovsku općinu Zagreb i kasnije je jednom prigodom održala predavanje o njoj a kao dobar poznavatelj literature sudjelovala je mnogim diskusijama u prikazu knjiga, Zatim je na toj  fotografiji osnivačkog sastanka i najstarija članica Čitateljskog kluba Ljerka Auferber, sada već 99- godišnjakinja. Došla je tada 43 - godišnja Simona Goldstein, poznata po svojoj nakladničkoj kući "Antibarbarus" pa je raspon godina članica bio više od 50 godina, ali tih pola stoljeća  razlike u godinama nije ih spriječio da se zajedno nađu za stolom u diskusiji o knjizi. Treba reći da je od početka podršku ideji o osnivanju Čitateljskog kluba u okviru Ženske sekcije dale Nadica Centner-Hermanović koja je nekada radila u Knjižnici te se prvom sastanku odazvala i dr Sida Steiner-Ozmo, tadašnja predsjednica Ženske sekcije ŽOZ-a. Velika je čast da je na tom sastanku bila i književnica Sonja Smolec. S poštovanjem se moramo sjetiti Isaka Druttera, uvaženog člana Židovske općine Zagreb, profesora na Ekonomskom fakultetu i nekada  guvernera Narodne banke Hrvatske koji je također bio na tom prvom susretu ljubitelja knjiga, više puta dolazio  na sastanke sve do proslave petgodišnjice Čitateljskog kluba i pratio rasprave o knjigama s velikim zanimanjem. 


Na tom prvom sastanku bio je  organiziran prigodni program  plesne grupe Or Hašameš (seniori) pod vodstvom Nede Wiesler koji je u to vrijeme uspješno djelovao u Židovskoj općini Zagreb. Nastup se sastojao od tri plesa koji se često izvode u Izraelu u kibucima a bio je to uvod u prvu knjigu na programu – zbirku pripovjedaka poznatog izraelskog pisca Amosa Oza "Među svojiama" na temu života u kibucu. Time je zacrtan program budućeg rada – da se na ovom Čitateljskom klubu čitaju knjige židovskih  pisaca, najčešće izraelski književnici ili knjige sa židovskim temama.


Čitateljski klub je djelovao do 6. veljače 2020. kada je pojavom Covida-19 zbog epidemioloških mjera najavljen susret u ožujku odgođen. Uslijedio je 22. ožujka potres, urušili se dimnjaci  na krovu zgrade Židovske općine u Palmotićevoj, bilo je mnogo oštećenja pa su popravci i obnavljanje trajali do jeseni 2021. 


Tako je za pet i pol godine rada od svibnja 2014. do veljače 2021. ostvareno 55 sastanaka. Na popisu posjetitelja su 63 imena, time da je 14 osoba došlo samo jedamput, 13 preko 25 puta, a sedam čak 35 susreta  –  na svakom sastanku bilo je prisutno u prosjeku 18.


Za svaki sastanak izrađena je pozivnica, prve godine s duhovitim crtežom čitateljice koja vozi kolica nakrcana knjigama, knjige padaju ali ona ništa ne vidi i ne čuje, jer drži u ruci knjigu i zaneseno dalje čita.


Iste pozivnice ponekad većeg formata bile su postavljene kao plakati na oglasnoj ploči u Židovskoj općini Zagreb a članice se  također obavještavalo putem e. maila ili telefonom/mobitelom. Kasnije su na pozivnicama slike naslovnica knjiga o kojima će se govoriti ili čak fotografije pisaca. U pet i pol godina na programu je bilo 38 pisaca i 53 knjiga, a može se napomenuti da je bilo na programu 8 knjiga Amosa Oza i po dvije knjige Davida Grosmana, Zeryje Shalev, Edgara Kereta i Ljudmile Ulicke. 


Posebno pamtimo susrete s književnicima i predstavljanje njihovih knjiga. U svečanom ozračju ozračju je bio prvi književni susret kada je poslije prve godišnjice djelovanja Čitateljskog kluba u studenom 2015. bila pozvana književnica Sonja Smolec s knjigom "Moja sestra Sara". Roman o maloj Židovki i njenoj sestri blizankinji iz Velike Gorice predstavila je i druga gošća psihologinja i spisateljica Vladimira Becić, recenzentica romana Sonje Smolec. Taj roman namijenjem u prvom redu mladim čitateljima može se preporučiti svima, a posebno je bilo svima drago da  književnica Sonja Smolec i inače dolazi na sastanke ovog Čitateljskg kluba. 


Drugi rođendan je proslavljen u svibnju 2016. dolaskom Stjepe Martinovića, književnika i kantautora koji je pjesmom uz gitaru prošao po Mediteranu od Španjolske do Italije i Grčke, čule su se i  dalmatinske i sefardske pjesme. Isti program "Putovanje po Mediteranu" je izveden i u Domu zaklade LSchwarz na radost korisnika doma za starije a susret je bio 9. ožujka 2017.  organiziran prigodom Dana žena.  


U trećoj godini rada Čitateljskog kluba 1. veljače 2017. bio je gost Miro Gavran, najviše se govorilo o njegovim romanima "Judita" i "Kafkin prijatelj". Taj književni susret je sve oduševio i na kraju se nekoliko članica Čitateljskog kluba slikalo s Mirom Gavranom. Svima je taj susret s poznatim piscem ostao u divnom sjećanju. Slijedeći susret za pamćenje je bio je početkom lipnja 2018. na promociji knjige najstarije članice Mile Ajzenštajn Stojić, njene dvojezične zbirke s 13 pripovjedaka pod naslovom "Šifra optimist" (na hrvatskom i hebrejskom) koja je tiskana u Tel Avivu 2017. povodom njenog 95.tog rođendana. Naša Mila je u kolovozu 2021. navršila 99 godina i ona planira slijedeće godine prolaviti 100-ti a piše i dalje svoje nove autobiografske pripovijetke za neku buduću knjigu.


Možemo istaknuti tribinu kada je Darko Fischer inače član Židovske općine Osijek predstavio  knjigu Vlaste Diamant  "Socializm santi" koja živi u SAD. Knjiga je prevedena na hrvatski jezik i u razgovoru je sudjelovala prevoditeljica Vjera Balen Heidl. 


Druga prevoditeljica koja je bila gost je Anka Ivanjek s knjigom "Kako je Aziz spašavao Židove", prevela je knjigu s talijanskog i razgovor je bio o položaju Židova u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata.


A pamtimo i susrete i razgovore uz dolazak Luciana Moše Prelevića koji je od početka svaki put dolazio na sastanke bar da sve pozdravi, a za jedan Purim bili su svi s purimskim maskama ili bar krinkama. Za posebne prigode članice su se počastile, obilježen je svaki "rođendan Čitateljskog kluba" uz tortu pa je to svaki put bila prava rođendanska proslava.


Za 5. rođendan Čitateljskog kluba 16. svibnja 2019. u glazbenom programu nastupila je mlada pijanistica Hana Pračić s tri kompozicije, Poslije toga je voditeljica Kluba Narcisa Potežica održala  predavanje o "Pet godina Čitateljskog kluba Ženske sekcije ŽOZ-a" a na kraju je taj peti rođendan proslavljen s dvije torte naših donatorica, prvo Ljiljane Vidaković, stalne posjetiteljice naših susreta čiji je sin u Izrelu i dvoje unučadi pa s posebnom ljubavlju prati literaturu o kojoj se govori. Drugom tortom je iznenadila Fanika Zeit-Grgurić, članica Čitateljskog kluba koja je od nedavno nova predsjednica Ženske sekcije. S buketom cvijeća čestitala je petu obljetnicu rada potpredsjednica Ženske sekcije ŽOZ-a Mirjam Delić, koja je također od početka sudjelovala u radu Čitateljskog kluka a postao je značajno i sve poznatije mjesto okupljanja zainteresiranih za knjige i druženja oko knjige.

 

Iste godine 2. listopada 2019. gost je bio Rajko Grlić, poznati redatelj koji je govorio o svojoj knjizi "Neispričane priče" i o brojnim filmovima. Na tom susretu bio je rekordno veliki odaziv, došle su stalne članice ali i ostale članice Ženske sekcije a mnoge sjećajući se Eve Grlić, kao spisateljice i prijateljice.


Poslije tog prvog jesenjeg sastanka bila su još tri susreta da bi  kako je već spomenuto zbog  korone i potresa 22. ožujka uslijedilo zatvaranje i uređenje zgrade ŽOZ-a.


Zgrada Općine je ponovo otvorila vrata u jesen 2021. godine pa je uz sve epidemiološke mjere moguć boravak i održavanje aktivnosti u ograničenom broju. Ipak Čitateljski klub Ženske sekcije ŽOZ-a čeka bolja vremena kada će se ponovo održavati sastanci od rujna do lipnja jedanput mjesečno i moći normalno sjediti oko stola bez propisanog razmaka od 2 metra i po mogućnosti bez maski. 


Na pozivnicama  svaki put piše da su pozvani svi  koji vole čitati  pa ako i nisu nabavili knjigu ili je nisu stigli pročitati neka dođu razgovarati o knjizi ili slušati druge jer lijepo je okupiti se oko knjige i kako je bilo do sada  - nadamo se da će tako biti i ubuduće. 


Čitanje dobre knjige i razgovor o novoj knjizi mora biti nova informacija, ujedno prikaz stručan ali i popularan za širi krug zainteresiranih, uvijek zanimljiv a rasprava poticaj da se ponovo uzme u ruke dobra knjiga. Cilj je da se odazove što veći broj članica Ženske sekcije ili onih koji su na bilo koji način zainteresirane za literaturu koja je na programu. Po mogućnosti taj sat ili dva druženja uz knjigu treba biti i zabavan, ujedno ljekovit jer poslije čitanja i razgovora o autoru knjige i njegovom djelu važno je  da se trebamo osjećati bolje. Kao što je predavanje o radu Čitateljskog kluba završeno sa slajdom riječima "Svaka minuta provedena uz knjigu je  dragocjena" tako bi trebao i svaki susret na Čitateljskom klubu biti doživljaj za pamćenje.

                           

Sažetak:

Predavanje  "Čitateljski klub Ženske sekcije Židovske općine" održala je Narcisa Potežica, mr.sc. u Zagrebu 12. prosinca 2021. u sklopu kulturne manifestcije TJEDAN IZRAELA 2021. koja se već dvadesetitreće godine održava u  Židovskoj općini Zagreb, a ovaj put je projekt posvećen Godini čitanja. Čitateljski klub Ženske sekcije ŽOZ-a je osnovan prije sedam godina a na predavanju je Narcisa Potežica kao osnivačica i voditeljica tog kluba ljubiteljica knjiga predstavila njegov rad uz prikazivanje 55 slajdova u trajanju od 38 minuta. Ovaj Čitatejski klub djelovao je od 7.svibnja 2014. do 6. veljače 2020. dok je već slijedeći  sastanak  u ožujku odgođen zbog pandemije i kasnije  potresa pa je zgrada Židovske općine Zagreb u Palmotićevoj bila zatvorena do jeseni 2021. 


U pet i pol godina djelovanja ostvareno je 55 sastanaka,na popisu posjetitelja su 63 imena, time da je 14 osoba došlo samo jedamput, 13 preko 25 puta, a sedam čak 35 susreta  –  na svakom sastanku bilo je prisutno u prosjeku 18. a održavali su se se jedanput mjesečno od rujna do lipnja. Na programu je bilo 38 pisaca i 53 knjige. Susreti će se nastaviti ovisno o epidemiološkoj situaciji. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.