Kolumne

subota, 20. studenoga 2021.

Ivo Mijo Andrić | Plemeniti versi u poruke

  

Nikola Vujnović: DJECA SU OD VOJSKE JAČA, Društvo za afirmaciju kulture – Presing, Mladenovac 


Da pjesnik ne može biti star i da stvaralaštvo ne podliježe nikakvim vremenskim ograničenjima najbolje potvrđuje primjer sarajevskog pjesnika u poznim godinama života Nikole Baće Vujnovića. Iako je duboko zagazio u 86. godinu života, vrijedni Baćo, kako ga od mladosti zovu, piše i priprema nove zbirke pjesama za djecu i odrasle. Nakon 'Zavjeta dalekom snu' i zbirke pjesama za djecu pod naslovom 'Mila' posvećene svojoj jedinoj unuci koja s roditeljima živi u dalekoj Kanadi, objavio je novu knjigu za najmlađe čitaoce s asocijativnim naslovom 'Djeca su od vojske jača'. Taj je naslov svojevrsni poslijeratni odgovor na knjigu pjesama 'Djeca su vojska najjača', njegovog rano preminulog kolege i prijatelja, poznatog b-h književnika Velimira Velje Miloševića.

Pjesnik Nikola Baćo Vujnović piše za djecu, u prvom redu, iz poetsko-pedagoških razloga. Kako godine prolaze, tako se i vremena mijenjaju. Samo u jednom stoljeću grafitne olovke i drvene bojice zamijenjene su, najprije, kemijskim olovkama i naliv-perima, a onda i svemoćnim mobitelima, tabletima, laptopima i kompjuterima. Zajedno s njima promijenile su se i dječje igre, pa tako nema više ili je sve manje 'ćora-babe', 'žmurke', kauboja i indijanaca i drugih igara u prirodi. Njihovo mjesto danas su zauzele kompjuterske igrice, crtani filmovi i drugi sadržaji koje proizvodi moćna industrija zabave za najmlađe. Događa se tako svojevrsno otuđenje djece od izvorne prirode i danonoćno vezivanje uz tehnička pomagala koja, u određenoj mjeri, zatupljuju um i skrnave tjelesni razvoj najmlađih stanovnika naše lijepe Zemlje.

Da bi, koliko toliko usporio taj proces odvajanja djece od majke prirode i nezdravog vezivanja uz raznovrsna tehnička pomagala koja oštećuju vid, a moguće je i živčani sustav,  Nikola Vujnović je vratio pjesmu kao moćno i najljepše sredstvo i 'oružje' koje osigurava stabilan razvoj emocija kod djece svih uzrasta. Od onih koja su tek stala na noge i sriču prve riječi i slova, do osnovnoškolaca nižih razreda. Takve im pjesme nudi kao alternativu kompjuterskim igricama i drugim za život beskorisnim novotarijama. 

Cijela zbirka 'Djeca su od vojske jača' umrežena je stihovima iz kojih zrače vedre poruke i vrijedne pouke i poduke, bitne za razvoj djeteta kao ljudskog, socijalnog i društvenog bića. U njima nema ni tragova nasilja, a kamo li ubojitih oružja kojima se služe 'junaci' u animiranim filmovima. Za pjesnika su djeca poseban svijet budućnosti, brojniji, moćniji i jači od svih vojski i kamarila koje su, kroz dugu povijest, donosile samo zla i nevolje narodima, te uništavale njihova teško stečena dobra i razarala našu lijepu planetu Zemlju. Zato u naslovnoj pjesmi zapisuje stihove koji jasno određuju poziciju djece u ljudskome društvu:

Djeca su od vojske jača,

jer bez puške i bacača,

osvajaju svu ljepotu

koju žele u životu.

Djeca su najljepši dio današnjice i najveća snaga sutrašnjice, ako se upute u pravome smjeru. A taj smjer su: mir, sloboda, ljubav i pjesma, a ne nemiri, rat, oružja i druge pošasti koje promiču idejni tvorci sukoba među ljudima i narodima i proizvođači naoružanja koja nemaju drugu funkciju osim da ubijaju. I tvorci grubih dječjih igara i igrica koje potiču na mržnju, zlo i nasilje.

Umjesto plastičnih topova, puški, pištolja, mačeva i drugih ubojnih sredstava, poet Vujnović nudi djeci pjesmu i knjigu kao duhovne izvore za igru i radost od kojih će uvijek biti na dobitku. I upućuje ih kroz široka vrata prirode koja su za ljude uvijek otvorena, ali koja djeca sve manje koriste. Ponajprije zbog sve prisutnije ovisnosti o internetu i drugim tehničkim novotarijama koje su zadnjih desetljeća zaludjela gotovo cijeli svijet.

U svom pjesničkom nastojanju da djecu vrati prirodi i njezinim ljepotama Nikola Vujnović zapisuje i ove stihove:

Kako se priroda voli

uči se u svakoj školi,

a i da je ljepota 

izvor svakog života.

Bez prirode ničega na ovome svijetu ne bi bilo. Niti živih bića, niti obilja bilja kojim se ta bića hrane i zadovoljavaju sve svoje životne potrebe. Zbog toga stihove iz pjesme 'Majka priroda' treba usvojiti kao programska načela na kojima počiva sveopći opstanak.

Sunce, Zemlja, mjesec, more,

brda, trava, zrak i gore,

sve živo što zemljom hoda,

sve je djeco to priroda.

O prirodi treba znati.

da je ona svemu mati.

Ona je sve što nam treba

od zemlje do kišnog neba.

Bolju stihovanu preporuku za vraćanje djece majci prirodi teško je pronaći u današnjoj literaturi za djecu. I ona se, nažalost, kao i sve drugo okrenula postmodernizmu i izmišljanju 'tople vode' koja ne može isprati prljavštinu vremena u kojem materijalno skrnavi moralno, a kič i antivrijednosti potiskuju s javne scene i iz ljudskih života umjetnosti  prave vrijednosti. 

Zato ovu neveliku knjigu po obimu, ali iznimno važnu po sadržaju i pedagoškim porukama preporučujemo kao estetsku dječju čitanku za učenje i razumijevanje života i svekolikog svijeta koji nas okružuje. I, po mnogo čemu veseli, a po nekim lošim stvarima i rastužuje. Neka se sve što je lijepo nadogradi pjesmom, a što je tužno oplemeni vedrim.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.