Kolumne

četvrtak, 8. srpnja 2021.

Noviteti iz Disputa | Marija Vinski, "Velik je misterij života"


Disput je u svojoj već etabliranoj dijarisitičkoj biblioteci "Svagdan" upravo objavio još jedan dnevnički dragulj, još jedno veliko i uistinu važno književno otkriće. Riječ je o dnevniku liječnice intelektualke Marije Vinski, koja je dosad u hrvatskoj kulturi bila ili potpuno nepoznata ili tek rijetkima znana samo kao partnerica Augusta Cesarca. Dnevnik je pisala od 1917. do 1934, a u njemu prikazuje svoju borbu za emancipaciju, osobnu i profesionalnu, te osvjetljava brojne detalje života u međuratnom razdoblju u Beču i Zagrebu.

Marija Vinski, VELIK JE MISTERIJ ŽIVOTA

Dnevnik Marije Vinski, dosad nepravedno zanemarene u hrvatskoj kulturi, osvjetljava stremljenja, nazore i ideale ove liječnice i intelektualke. Rođena 1899. u današnjoj Ukrajini, Marija Vinski završila je studij medicine u Beču, a od 1924. živi u Zagrebu i bavi se temama dječjeg razvoja. U Zagrebu upoznaje Augusta Cesarca, s kojim putuje u sovjetsku Rusiju i s kojim dijeli nesretnu sudbinu revolucionara pogubljenih u Dotrščini. 

Dnevnik je pisala od 1917. do 1934, a u njemu se – osim osobnim životnim odabirima i introspektivnim zakucima svog nježnog, ali i odvažnog duha – bavi međuratnom svakodnevicom, umjetnošću te aktualnim političkim događajima. Iz tog je razloga ovaj dnevnik, osim kao svjedočanstvo života i djela jedne iznimne žene, važan i kao prilog razumijevanju života u međuratnom razdoblju s posebnim naglaskom na Beč i Zagreb.

Mariju Vinski dosad su poznavali rijetki, a i oni uglavnom kao partnericu Augusta Cesarca. Velik je misterij života pokušava ispraviti tu nepravdu i pronaći joj mjesto koje u hrvatskom kulturnom pamćenju neosporno zaslužuje. 

Više o knjizi i autorici možete saznati na https://disput.hr/shop/velik-je-misterij-zivota/  

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.