Kolumne

nedjelja, 16. svibnja 2021.

Gordana Malančuk | Augusta Benčić Ivančin: "SvingeRaj"


Pošto pratim književne grupe, često primjećujem da mnogi čitatelji imaju problema s tim koju knjigu čitati. Odu u knjižnicu, posude nešto na blef ili po nečijoj preporuci i onda pitaju s kojom početi i traže tuđa mišljenja. Iskreno, ne znam čemu to jer većinom dobiju xy različitih mišljenja i sugestija i samim tim su opet na početku, te opet, ne znaju što odabrati prvo. Ja, valjda, imam tu ludu sreću da knjige odaberu mene. Tako me i ova "odabrala". Čula sam za nju baš u ovoj našoj grupi (Knjigom na knjigu), kada je autorica iste na postu o antisexu napisala: "Ja sam napisala knjigu o sexu".

E to ja zovem imati muda i žena je od mene dobila potpuni respekt. No, nisam se odmah išla javiti Augusti za kupovinu iz jednog jednostavnog razloga. U osobnoj biblioteci imam preko 600 naslova i tek trećina je pročitana. Imam taj problem s kupovinom (da ne nestane primjeraka), a sve manje vremena za čitanje. Svejedno, budno pratim književnu scenu i nove autore tek toliko da budem u toku, da ne bih nešto propustila jel'te.

Preokret se dogodio kada su se radili planovi za predstojeći vikend. Naime, mi koji smo u malo dužim vezama, a volimo se družiti s prijateljima a da to nije u kafićima koje polako izbjegavamo, vikende provodimo karanjem.

Pardon, kartanjem, ali upravo taj izostanak slova "t" u dogovoru, me ponukao da se javim autorici, a ostalo je, što bi se reklo, povijest. Ako mislite da je došlo do nagovaranja na svinganje... Hell nooo. To se neće dogoditi, over and out jer ja znam da to nije za mene.. dok Antonio jedan od glavnih likova romana, je u potpunosti siguran da je svinganje upravo ono što mu nedostaje u životu pa tako pokušava nagovoriti suprugu Maju da isprobaju nešto novo. No, ona ne popušta jer ima savršen život, savršen posao, savršen brak sa još savršenijim mužem i savršen sex pa zašto narušavati takvo savršenstvo ubacivanjem drugih ljudi u njihovu intimu? Ili?!... Također upoznajemo i Daria, koji je ujedno Antonijev najbolji prijatelj, jedini okorjeli neželjena, zakleti fan zdravog života i trener u teretani kojeg Maja, jedinog respektira, dok ostale muževe prijatelje smatra priprostim seljačinama zbog izostanka kulturnih manira u čestim zajedničkim druženjima, te sažalijeva njihove žene koje su i njezine prijateljice. No, život ne bi bio život kada nam u nekom trenutku ne bi stavio neki izazov na put i tako dolazi do promjena kada Antonio i Maja iznajme kuću za vikend, tik do njihove, bračnom paru Izidori i Cvetku iz Slovenije. Tko su, zapravo, Izidora i Cvetko, i zašto djeluju toliko uznemiravajuće na Antonia? Tko je Tamara i tko je Vila9 s kojom se Antonio dopisuje i do kakvih će sve promjena doći, ostavljam vam da sami saznate čitajući SvingeRaj.

Debitantski roman Auguste Benčić Ivančin je potpuno osvježenje u moru erotsko ljubavnih romana iz više razloga. Kao prvo, teško da bi ga se uopće moglo smjestiti u erotski žanr jer ima vrlo malo eksplicitnih scena koja čitamo nadugačko i naširoko u ovoj vrsti literature. Također, i ljubavi je tek u tragovima. U potpunosti je lišeno patetike i ljubavnih zavrzlama tako da bih ovo djelo mogla okarakterizirati kao jednostavni crno - bijeli prikaz različitosti muškog i ženskog doživljaja seksa. Roman je pisan kroz retrospektivu u muškom licu, nema kompliciranja, a mogla bih reći da čak i uči nas žene boljem razumijevanju muškaraca, te kako nas muški doživljavaju. Ovo su njezina objašnjenja u kojima sam se, u potpunosti, našla. Čak i malo iznenadila što me netko razumije.

"Žene su čudne. Kontradiktorne. Ženska se prijateljstva dižu u nebesa, a onda si one koje se danas ljube - sutra kopaju oči.

Odmah treba raščistiti s predrasudama, jer iznimke potvrđuju pravilo. Muška prijateljstva su naoko možda prizemnija, ali u suštini su ipak kvalitetnija od ženskih."

"Ako ste brutalno iskrena žena koja nema problem s time da svoju dušu izrazi jasno i glasno, ako jednostavno nemate potrebu gutati govna za spas duše one koju boli ona stvar za frendice i koja ima novog jebača koji je svaki put dovede do orgazma - pa radije svaki slobodni trenutak provodi u ekstazi nego slušajući vaše pametne savjete - onda se družite s muškarcima."

Ako su vas dojmile ove rečenice, budite sigurni da ćete u ovom djelu pronaći još ponešto za sebe, a očekivanja o ljubavnoj seks sapunici, ostavite za neko drugo štivo jer ovo definitivno nije to.

Preporuka svima, čak i macho muškarcima.️


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.