Kolumne

nedjelja, 21. veljače 2021.

Uskoro – “Povedi me za ruku, dida”

 
Najavljujemo novu zbirku poezije Svena Adama Ewina, “Povedi me za ruku, dida”!

Sven Adam Ewin – pjesnik pod pseudonimom, nepoznata građanskog identiteta, skriven iza lika Michelangelova Davida, intrigantni lik suvremene hrvatske poezije, obavljuje na društvenim mrežama, komunicira s čitateljima, nakladnicima, profesorima, kritičarima … ukršta “pjesničke mačeve” s davno prošlim poetskim likovima i suvremenicima i izdaje zbirku za zbirkom.

Na tisuće stihova slijeva se iz izvora koji je umjesto lika i lica ponudio poruke svojih pjesama uz moto: “Čitajte pjesmu a ne autora”. Pa, kom´ krivo, kom´ pravo!

Od prve zbirke tiskane 2015. godine naslova “Zmijski car” slijedile su “Poeme”, “175 soneta”“Ninočka Vasiljevna”, dva izdanja (hrvatsko i srpsko) zbirke “Poslije tebe samo noć”, a ne treba zaboraviti ni lijepu elektronsku zbirku naslova “Katekizam poezije”.

Sad je na pomolu nova, dugo očekivana zbirka dječje poezije Svena Adama Ewina koja osvaja svježinom i pršti emocijama lako djeljivim i prenosivim čitateljima.

Naslov nove zbirke je “Povedi me za ruku, dida” i sadrži 140 pjesama.  Zbirku izdaje Nakladnička kuća SEMAFORA, projekt koji je osmislila i autorski pokriva poznata hrvatska književnica Silvija Šesto.

Predgovor zbirci poezije Svena Adama Ewina naslova “Povedi me za ruku, dida” potpisuje prof. dr. sc. Diana Zalar (Katedra za dječju književnost, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Profesorica Zalar u Predgovoru, imeđu ostalog, piše:

“Promišljati o poeziji uopće je zahtjevan posao. Međutim, kad je riječ o poeziji koja vam se silno svidi i u kojoj ste prethodno uživali čitavu večer, glasno se smijali zajedno sa kćeri, potom do duboko u noć samotno putovali slagalicama rima i puteljcima slobodnih, razvezanih stihova kroz priče i prizore, čudili se jezičnom i ritmičkom ludiranju i zamišljali neke davne igre koje su ga mogle nadahnuti – kad treba racionalno i stručno promišljati o takvoj poeziji, ovaj se posao promeće u gotovo nemoguću misiju. Zato ću u to krenuti, figurativno rečeno, na prstima, da ne preplašim čaroliju povratka u djetinjstvo dozvanu već s početka zbirke…

… ostaje mi ustvrdjeti da je ova zbirka izvoran, autentični i posve svjež glas u hrvatskoj dječjoj poeziji, dostojan naših najvećih majstora stiha.”

Što nakon ovoga reći, osim –  (ne)strpljivo čekati još dva-tri tjedna da zbirka dječje poezije Svena Adam Ewina “Povedi me za ruku dida”, stigne u prodaju.

Hrvatski glas Berlin objavljuje stihove Svena Adama Ewina u rubrici “POEZIJA”  od 2015. godine.

Izvor: 
Hrvatski glas Berlin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.