Kolumne

petak, 27. studenoga 2020.

Mirjana Mrkela | O jezikalu u novoj knjigovnjači Nene Lončar


U izdanju Umjetničke organizacije Kreativna kuća ove jeseni je objavljen roman "Ma, šic" autorice Nene Lončar s ilustracijama Marijana Lončara (osim ako se oboje ne prezivaju Lončurak.)

Kad netko napiše dobar roman, kaže mu se: nestrpljivo očekujemo tvoju novu knjigu. Kad pisac/spisateljica za djecu objavi svoj četvrti roman, nestrpljivo očekivanje slijedećega više nije kurtoazno. I evo je — nova vrckasta, vickasta i ma-šickasta priča iz radionice Lončar, koja ni ovoga puta nije iznevjerila naša očekivanja!

Ali Nena ipak neće koristiti obrasce koje većina očekuje pa tako, kad je riječ o različitima, nema u nje Romčića ili crnčića među prebijelima ni labudića među pačićima. Ne, nego su repati stigli među kuse. Kad su kusi malo razmislili, sumnjiv je svatko tko nije običan i uobičajen.

I naravno da čitatelji uživaju u dijeljenju tajne s glavnim junacima, ne žele da repati budu otkriveni i smiju se zlobno protivnicima, a prijateljski pobornicima. Na stranu toleriranje školske neposlušnosti i poticanje ljubavničke prevrtljivosti, mana koja me je oborila s nogu jest nepravilan govor.

Naime, spomenutim reponjama nitko nije ni zucnuo da je na ovoj Zemlji, ili u ovoj zemlji, grijeh govoriti gramatički nepravilno, jednako velik grijeh kao i mrziti drugobojne, zlostavljati slabije ili ne pružiti pomoć unesrećenima.

Dođu tako neki coflekasti pa im ne bude dosta tjelesna osobitost nego se razlikuju i po jezičnim specifičnostima: konjugacije su im nepravilne, tvorba riječi neispravna, sintaksa nenormalna. Drugim riječima: oni govore neodoljivo šarmantno, žargonom koji će biti lako

naučiti i beskrajno bogatiti.

Oni, primjerice, ne kažu "odraz" nego "odrezak". Po istome ključu moglo bi se namjesto "prolaz" reći "prorezak", a namjesto "koza" "kozeza".

 Budući da je tanjur preimenovan u tanjuralo, moglo bi biti i: redaralo, pekaralo, ormaralo, bageralo... Tigralo ili tigaralo?


I sad, ako se putovnica kaže "putovnjača", kako bi se reklo "polovnjača"? A što znači "sam u krivini"?

Kao što vidite i kao što bi rekli rođaci obitelji Maček, "me zaljubilo"!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.