Kolumne

utorak, 6. listopada 2020.

Predstavljeni pobjednici natječaja za najbolju kratku priču 'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone'

 

vrijeme: 05.10.2020.
mjesto: Koprivnica


U Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica održano je u ponedjeljak, 5. listopada, predstavljanje priča i autora nagrađenih na Kreativnom natječaju za najbolju kratku priču 2020. 'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone'.

Anonimni natječaj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica za najbolju kratku priču čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove održao se drugu godinu zaredom. Cilj je bio potaknuti s jedne strane literarno stvaralaštvo o Koprivnici, a s druge strane po motivima najboljih priča naknadno, u budućnosti organizirati književne šetnje i tako doprinijeti novom vidu kulturnog turizma u Koprivnici. Tema je ove godine bila ljubav u kriznim uvjetima.
 
Na natječaj je tijekom srpnja i kolovoza 2020. pristiglo dvadeset priča iz Koprivnice, Zagreba, Splita, Slavonskog Broda, Vukovara, Čeminaca i Molvi.
 
Stručni žiri u sastavu Nina Tadić, prof., članica, dr. sc. Lidija Dujić, članica i dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, predsjednica odabrao je tri najbolje kratke priče. Nagrađene priče, svaka na svoj način, tematiziraju trenutak u kojemu živimo i obrađuju ga na način u kojemu nema mjesta za plošnost i konvencionalnu romantiku. 
 
Prvo mjesto osvojila je priča Tragač očima Nikoline Sabolić iz Koprivnice.  Autorica pripovjedački vješto prepliće prošlost i sadašnjost, mladenački zanos i životne realnosti s diskretno naznačenom kulisom koprivničkih veduta (koprivnički park, glavni trg s kafićima i pivnicom, biciklistima, gradska vijećnica na središnjem gradskom trgu…). Svi se možemo prepoznati u vremenu u kojemu živimo – ljudskim fizionomijama svedenima na oči (zabrinute, zamišljene, ljutite, znatiželjne…). Naglašena sentimentalnost u pojedinim dijelovima kontrapunkt je hladnoj/distanciranoj atmosferi priče u kojoj se pogled koji zaklanja/skraćuje maska obrađuje kao sinegdoha korone. 

Ovu priču nagradila je sa šest knjiga izdavačka kuća Znanje iz Zagreba (www.znanje.hr), jedna od najstarijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj, s dugogodišnjom tradicijom u nakladničkoj, tiskarskoj i knjižarskoj djelatnosti te s oko 130 novih, kvalitetnih naslova godišnje.

Drugo mjesto osvojila je priča Koprivnički nokturno Ivice Baraća iz Koprivnice. Priča je crna, naturalistička slika ispričana u okvirima koprivničkih toponima. Nokturno je osobni, obiteljski, svake sredine... Kroz inverziju „ženske“ priče s patologiziranim odnosom majke i kćeri reflektira se još nekoliko narativnih ogranaka. Autor se igra s  mnoštvom stereotipa, ali to čini u razbijenoj kompoziciji s književnim provodnim motivom/citatom koji se na kraju također vulgarizira/banalizira te „prizemljuje“ sve te parafrazirane nokturalne motive u „kuhinjsku“ stvarnost.
 
Ovu priču nagradila je izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba (www.sandorf.hr) s pet knjiga. Ovaj agilni nakladnik djeluje 13 godina, a nametnuo se hrvatskoj nakladničkoj sceni plejadom sjajnih autora, intrigantnim izdanjima i kvalitetnim prijevodima.
 
Treće mjesto osvojila je priča Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone Zorana Odžića iz Koprivnice. Priča je dinamična, autoironična, vlada i jezikom i žanrom, a igra se i fokalizacijom pa priču pratimo i iznutra i izvana. U popularnoj kulturi urbani mit o zombi(jevskoj) apokalipsi doživio je s koronom svoj uzlet što ima odjek i u ovoj priči. Na različite načine priča je autoreferencijalna – u rasponu od kanona do koprivničkih književnih „vinjeta“. Takvim pristupom uspijeva učiniti nepatetičnom građu koja tome po svemu zapravo inklinira pa cijela priča simulira „igru“ u kojoj je literatura tek jedna od više različitih razina stvarnosti.

Ovu priču nagradila je nakladnička kuća Šareni dućan (www.sareni-ducan.hr) s tri knjige. Djeluje od 1997. godine, a do sada je objavila više od 220 naslova, uglavnom djela kultnih ili alternativnih klasičnih autora.

Priče su dostupne na internetskoj stranici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.