Kolumne

petak, 18. rujna 2020.

Židovska Nova godina | Roš Hašana 5781.


piše: Narcisa Potežica, mr.sc.

Židovi u  cijelom svijetu 19. rujna 2020.  obilježavaju 5781. Novu godinu - Roš Hašanu (početak godine), za koju se veže židovsko vjerovanje da je na taj dan stvoren svijet, pa se
slavi  tijekom prvih dvaju dana mjeseca tišrija, na tradicijsku obljetnicu Božjeg stvaranja svijeta. Novogodišnji dani se nazivaju i danima trubljenja, jer se obredno puše u šofar, rog obredno čiste životinje (obično ovnujski), čiji arhaični zvuk opominje vjernike na pokajanje u neposrednoj Božjoj nazočnosti.

U Tori se taj praznik naziva Jom Terua – Trubni dan, jer on nalaže zapovijed iz IV Knjige Mojsijeve da se puše u šofar (rog). Slavi se prvog i drugog Tišrija. To je početak vjerskog kalendara u ranoj jeseni, doba kada čovjek treba srediti svoj život.

Novogodišnja večera ima karakter obiteljskog okupljanja, a ne masovni kao u ostalom svijetu kada se proslavlja Nova godina. Običaj je da večera počne s jabukom i medom čime se simbolizira slatka godina.

Vjernici si međusobno čestitaju blagdan riječima Šana tova (Dobra godina) i žele jedni drugima: ”Dobar upis (u knjigu života)”. Tradicijski se tada jede slatka hrana,
uz koje izgovara posebna molitva, osobito jabuke i med (da bi nova godina bila slatka i bogata), riba jer pliva naprijed  ( da sve ide naprijed, odnosno dobro), riba s glavom (”da bismo bili glava a ne rep”), te slatki kruh načinjen u obliku sunčanoga kruga, simbola godine koja dolazi. 

Jede se i šipak (nar) što ima simbolično značenje - koliko koštica u šipku toliko će biti sreće u novoj godini.

Vjernici tijekom  prvog dana praznika odlaze na rijeku gdje ima ribe. Govore se molitve, a u vodu se bacaju mrvice kruha što simbolizira odbacivanje grijeha.

Prva dva dana blagdana zabranjen je svaki rad, osim pripreme hrane. Oblači se svečano, a poželjna je bijela odjeća, te se odlazi u sinagogu moliti slihes, oprosnice, koje se mole svih deset dana do Jom kipura.


Nakon praznika Rosh Hashana počinje pokorničko razdoblje koje traje deset dana i završava se Jom kipurom - Danom pomirenja, najvažnijim i najtužnijim danom židovskog kalendara kada se Židovi prisjećaju svojih pokojnika. 

Roš Hašana nije obiteljski  praznik, pa izuzev kraće večere kod kuće, sav se ceremonijal odvija u hramu.

Roš Hašana se čestita samo u jednostavnoj formi: "Šana tova! – Sretna ili dobra Nova godina" ili "Dobra i slatka nova godina!" U Izraelu i svijetu vjernici čestitaju Novu godinu sa izrazom "Lešana tova tikatevu! - Neka ti bude zapisana Nova godina!".
Svima koji slave Rosh Hashana – sretna, dobra i slatka nova 5781. godina!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.