Kolumne

petak, 3. siječnja 2020.

Sven Marinović | Nije svaka pjesma „antologijska“ – kaže Mladen Pavković


U tijeku je natječaj za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ kojeg već godinama organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.). Svi koji žele sudjelovati na natječaju trebaju svoje pjesme (najviše tri) do 20. siječnja, poslati na adresu udruge (UHBDR91., 48000 Koprivnica, Dr. N. Sertića 15.

U povodu toga razgovarali smo s inicijatorom ovog natječaja, novinarom i publicistom te predsjednikom UHBDR91. Mladenom Pavkovićem.

Pa, gospodine Pavkoviću, kako je zapravo došlo do ovog natječaja?

Željeli smo, kao hrvatski branitelji, pokazati i dokazati da se ljudi koji su sudjelovali u Domovinskome ratu ne bave samo ratnim temama, već i puno šire. Osim toga, Zvonimir Golob (1927.-1997.) je rođen u Koprivnici, a mnogi ga s pravom smatraju jednim od najboljih pjesnika, osobito u svezi ljubavne tematike. U njegovu rodnom gradu, na pročelju škole koju je pohađao, postavili smo i spomen ploču, dok je na našu inicijativu i jedna ulica u Koprivnicu nazvana njegovim imenom. Organizirali smo i koncerte na kojoj su se izvodile njegove pjesme, a tu je poglavito prednjačio Arsen Dedić. Uredio sam i priredio i CD s nazivom „Zlatko Crnković govori Goloba“ (glazbu je napisao Rajko Dujmić), organizirali smo i tribine u njegovu čast, pa čak i festival šansona, itd. Prvi dobitnik ovog priznanja (2003.) bio je Enes Kišević, a zatim su tu nagradu primili: Željko Krznarić, Luko Paljetak, Božica Jelušić, Zlatko Tomičić, Maja Gjerek - Kušenić, Alka Vuica, Drago Štambuk, Lidija Bajuk i drugi. Lani je priznanje dobio Miro Gavran.

Koliko je dosad, ako smijemo znati, pristiglo radova?

Relativno mnogo. Dosad nam se javilo oko 180 autora, kako iz Hrvatske tako i BiH, Njemačke, Kanade, pa sve do Australije.

Tko po vama više piše ljubavnu poeziju- muškarci ili žene?

Pristiže nam svake godine mnogo više takvih  radova od – muškaraca.

Kako to?

Netko nam je rekao da se muški na ovu temu više vole izražavati pismeno, a da žene više vole – izravno. No, ne mora biti. Ali, kad malo bolje pogledate svjetsku ljubavnu poeziju vidjet ćete da su najbolji „ljubavni pjesnici“ – muškarci.

Kakve ste još imali aktivnosti na tzv. kulturnom planu?

Pokrenuli smo izložbe slika i fotografija s nazivom „Da se ne zaboravi“, natječaj za najbolju kratku priču na temu „Vukovar“, nekoliko izložbi karikatura, a moja je malenkost u nakladi udruge  objavila i niz knjiga. Čak izdajemo i jedne novine! O tribinama da i ne govorim. Snimio sam i neke dokumentarne filmove, među ostalim i o Vesni Parun. 

Što možete preporučiti onima koji pišu poeziju?

Neka  budu uporni, neka se ne zaustavljaju na jednoj ili dvije zbirke. Poeziju piše „svatko“, ali jako je teško napisati dobru pjesmu. A mnogi, nažalost, misle da im je svaka pjesma „antologijska“. Malo sutra! – kazao je Pavković, o kojem je već objavljena monografija (a HRT snimio i dokumentarni film), a koji upravo priprema i nekoliko publicističkih knjiga, ali i neke nove dokumentarne filmove.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.