Kolumne

ponedjeljak, 7. siječnja 2019.

Lea Bijač | Svjetski putnik


Lea Bijač / Foto: Goran Šafarek
Razgovor pripremio i vodio: Nikola Šimić Tonin

Tko je Lea Bijač, za one za koje ste, kao i za mene, jedno nevjerojatno otkriće?

Imam 23 godine, rođena sam i živim u Koprivnici. Sviđa mi se život u malom gradu i to što uvijek znam gdje ću se vratiti. Moje najveće strasti su putovanja i fotografija, i da mogu, većinu bih godine rado putovala.

Ljubav prema pustolovinama, avanturama, avanturistički duh?

Njih je na mene prenio tata, s kojim uglavnom i putujem. Na prvo dalje putovanje, Kanarske otoke, poveo me kad sam imala 11 godina i odonda smo nerazdvojan tim s više od 40 posjećenih zemalja i „osvojenih“ svih sedam kontinenata. Na njegovoj stranici www.globeiq.net možete vidjeti mnogo naših fotografija s putovanja, a hrabriji mogu i testirati svoj IQ.

Prekrasno provedeni dani na Velikom koraljnom grebenu u Australiji / Foto: Lea Bijač


Veličanstveni Iguazu slapovi na argentinsko-brazilskoj granici / Foto: Zoran Bijač
Kad u pitanju nije prevelika avantura, na putovanjima im se priključuje i mama; na Kineskom zidu / Foto: Zoran Bijač



Predavanje o Keniji i Tanzaniji / Foto: Privatna arhiva
Svjetski putnik – kako gledate na to?

Svjetski putnik za mene je osoba koja zazire od monotonije i koja putuje, istražuje i uživa u novim zemljama, njihovim ljepotama, kulturama, običajima, i radi to zbog istinskih unutarnjih nagona.

Čitao sam Vaše kolumne, mogu li i gdje pročitati Vašu knjigu?

Za lokalni portal napisala sam seriju putopisa o Keniji i Tanzaniji, a trenutno izlaze oni o Vijetnamu i Kambodži. Knjigu još uvijek ne možete pročitati, ali jednog dana svakako planiram ukoričiti barem dio svojih dojmova, kojih je već sad zaista, zaista puno.



Držite zanimljiva predavanja o svojim putovanja, Keniji i Tanzaniji… odaziv je nevjerojatan, što je po Vama razlog tome?

Tata i ja nedavno smo održali putopisno predavanje o Keniji i Tanzaniji, zemljama koje su u mom srcu od svih proputovanih ostavile najveći trag. Prije toga, povodom Dana planeta Zemlje, pričali smo o svom putovanju na sam jug, veličanstvenu Antarktiku. Mislim da ljudi o egzotičnim destinacijama vole stjecati spoznaje iz prve ruke, kada mogu dobiti odgovore i na pitanja koja ih i same interesiraju. Osim toga, mi to radimo s dušom i publika to osjeća.

Na prvi pogled teško uočljivi leopard u Nacionalnom rezervatu Masai Mara u Keniji / Foto: Zoran Bijač

Zebre pred oluju u tanzanijskom Nacionalnom parku Serengeti / Foto: Zoran Bijač

Veličanstven prizor s Antarktike / Foto: Zoran Bijač
Kolonija chinstrap pingvina i jedan „zalutali“ macaroni pingvin na Antarktici / Foto: Zoran Bijač

U zaljevu Ha Long u Vijetnamu / Foto: Privatna arhiva
Hramski kompleks Angkor Wat u Kambodži / Foto: Privatna arhiva
Vijetnam i Kambodža, što nosite s tih putovanja?

U Vijetnamu i Kambodži bili smo početkom svibnja, kad su temperature visoke, a vlaga u zraku gotovo stalno 100-postotna, tako da su mi prve asocijacije na njih velika vrućina i konstantno znojenje. Sve su druge uspomene pozitivne. I Vijetnam i Kambodža nude širok spektar, i metropole, i predivnu prirodu, i spektakularne hramove. I hranu. Apsolutno fantastična, bazirana na povrću s rižom ili tjesteninom, piletini i morskim plodovima, uz orašaste plodove i razne umake. U Kambodži smo kušali i pržene kukce i tarantule koji su izgledom potpuno odbojni, a okusom iznenađujuće ugodni, podsjećajući na slatko-slani hrskavi čips.

Pamučna palača, Pamukkale, Denizli, Turska – nevjerojatna – nestvarna.

Turska ruta uključivala je ugrubo Istanbul, Kapadokiju, Oludeniz, Pamukkale, Efez i Izmir. Pamukkale na turskom znači „pamučna palača“ i sastoji se od toplih mineralnih izvora koji prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala tvore fascinantne terasaste bazene. Ako ponesu kupaći kostim, posjetitelji se na pojedinim mjestima mogu i kupati.

Terasasti bazeni Pamukkalea / Foto: Zoran Bijač
U pričuvi je obavezno imati i kupaći kostim /
Foto: Zoran Bijač

U Vašim putopisnim osvrtima pojavio se i Mostar.

Nije svako putovanje egzotično i daleko. Vikende ponekad iskoristim za ona kraća. Tako sam nedavno posjetila Sarajevo i Mostar, a nakon toga i Salzburg i pitoreskna austrijska jezera, u čemu sam također uživala.

Cijeli svijet Vam je na dlanu, u fotografskom objektivu, vodite li svojevrsni dnevnik?

Fotografiramo zaista puno, ali nikad ne vodim pisani dnevnik na licu mjesta. Dojmovi su toliko snažni da i godinama poslije proputovanog mogu sastaviti putopis kao da sam jučer bila tamo.

Gdje niste bili a rado biste išli?

Privlače me mjesta potpuno drugačija od onog gdje živim. Voljela bih posjetiti još dobar dio Afrike, Indiju, Tajland, američke kanjone i tako unedogled. Iduće godine planiramo putovanje na Island.

Ima li što, što Vas nisam pitao a rado biste odgovorili na to?

Vrlo jednostavno, ljudi, budite dobri jedni prema drugima, koristite svaki udah i putujte!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.