Kolumne

srijeda, 17. listopada 2018.

Časopis Kvaka na licu mjesta | Turbooks i Kristijan Novak


U srijedu, 17.listopada 2018., u središnjem odjelu za odrasle knjižnice Velika Gorica, gost Tubooks festivala bio je Kristijan Novak, autor romana Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši. Knjižnica je bila prepuna čitatelja svih uzrasta što govori o tome koliko su popularne navedene knjige, no i sam autor koji je u komunikaciji sa svojim obožavateljima jednostavan, ozbiljan, zabavan... I koji itekako dobro zna svoje prednosti i nedostatke, ne srami ih se, uči na svojim pogreškama kako bi u svom pisanju postao sve bolji. Možemo samo poželjeti da i dalje bude bar toliko dobar pisac kakav je bio i do sada.


Budući da se Kristian drži svog standarda da na svakoj knjizi radi barem četiri godine, njegovu sljedeću knjigu, ćemo ipak još neko vrijeme morati pričekati.

Teško je ne spomenuti da se do njegovih knjiga u knjižnicama ne može doći, da su stalno u opticaju. Knjige su tiskane u, za naše uvjete, fantastičnom broju primjeraka (spominje se broj od 5 i 9 tisuća). Književni fenomen zahvaljuje za ovakav uspjeh i svom uredniku Kruni Lokotaru koji mu je pomogao da iz, kako je sam rekao, neprobojnog rukopisa, izbaci sve ono što je bilo suvišno i napiše knjige koje su s nogu oborile hrvatsku čitateljsku publiku. Knjige se čitaju u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj. Uskoro će biti dostupne i i mnogim drugima državama svijeta. Jednako tako, izuzetan uspjeh polučile su i kazališne predstave rađene po njegvim rukopisima. Trenutno se rade pripreme i za film. 

Moderatorica Romana Perečinec, profesorica i prevoditeljica s njemačkog i nizozemskog jezika, Kristianu je postavljala pitanja vezana za njegova djela, njegovo mišljenje o hrvatskoj književnosti a dotaknula se i pitanja poezije koja ima značajan utjecaj na Kristianov književni rad.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.