Kolumne

utorak, 14. kolovoza 2018.

Promovirana knjiga pjesama don Branka Sbutege 'Križni put i druge pjesme'


'Križni put i druge pjesme' naziv je knjige pjesama don Branka Sbutege (1952 – 2006.) koja je u subotu promovirana u crkvi Rođenja Marijina na Prčnju. Radi se o do sada neobjavljenim pjesmama koje je priredio don Brankov brat dr Antun Sbutega, povjesničar, diplomat i admiral Bokeljske mornarice u nakladništvu KotorArta – Don Brankovih dana muzike.

„Branko je ostavio sve svoje pjesme u rukopisu, a poslije njegove smrti ja sam ih sakupio i i priredio prvu zbirku od 60 pjesama koju je, pod nazivom „Sebedarje“, 2007. godine objavio KotorArt. Tada sam izabrao pjesme koje su bile najrazumljivije, jer su one pisane na raznim papirima i papirićima, Brankovim teško razumljivim rukopisom, često križane pa dopisivane, neke od njih imaju više verzija tako da ih je bilo vrlo teško razumjeti i rekonstruirati. Najveći broj pjesama, onih koje je bilo teže pročitati, ostavio sam tada za  neko drugo izdanje. Prošlo je 11 godina od izdavanja „Serbedarja“ i evo sam uspio prirediti za tisak još 95 pjesama. Zbirku sam nazvao „Križni put i druge pjesme“. Branko je napisao sonetni vijenac po toj pjesmi“, kazao je Anton Sbutega.

Direktor KotorArta i Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović kazao je da knjiga  „Križni put i druge pjesme“ predstavlja treće u nizu izdanje KotorArt - Don Brankovih dana muzike, nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege „Sebedarje“ i dr Antuna Sbutege „Blažena Ozana“.

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine na otoku Gospa od Škrpjela.

Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonija Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u talijanskoj Padovi. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima je i Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao napraviti najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promicanju suživota tijekom godina jugoslovenske krize i tolerancije, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Na don Brankovu inicijativu, njegovi saradnici i prijatelji osnovali su Fondaciju “Ekumenski centar Don Branko Sbutega” na Prčnju, čiji je cilj promicanje vjerske tolerancije i jačanje ekumenske suradnje među kršćanskim crkvama i međureligijskog dijaloga. (Hina)

https://www.facebook.com/kotorart/

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.