Kolumne

srijeda, 6. prosinca 2017.

Blic intervju s Vladimirom Cvetkovićem Severom uoči promocije Pokopanog diva


Foto: Vladimira Spindler
Razgovor pripremila i vodila: Gordana Malančuk

Mitopeja je nova nakladnička kuća u Hrvatskoj pod vodstvom Vladimira Cvetkovića Severa koja se bavi izdavanjem knjiga renomiranih svjetskih književnika, ali u luksuznom izdanju. Prvu knjigu koju su objavili u nakladi od 500 komada, gotovo su rasprodali u nepunih dva mjeseca što preko interneta, to i kroz promocije koje su održali u većim gradovima diljem lijepe naše.

Podsjetimo se... "Nordijska mitologija" Neila Gaimana, izuzetna je knjiga rađena sa slovima od asgardskog mraza koji svijetli u mraku u bojama aurore, s uvezom u kožu mraznih divova, s crnim zlatotiskom ruba knjižnog bloka, sa satenskom pokaznom vrpcom, na polarno bijelom papiru koji nikad neće požutjeti, a uvezan je u hladno lijepljene oktavo arke, tako da knjiga lijepo leži rasklopljena...

Mogu potvrditi da sam se u kvalitetu knjige sama uvjerila, pošto sam ponosna vlasnica jedne od 500 limitiranih luksuznih izdanja. I da, doista svijetli u mraku, a mogu vam reći, niti sadržaj nije loš. Sada je na redu druga luksuzna knjiga, također u nakladi od 500 komada pod nazivom "Pokopani div" Kazua Ishiguroa koji je 2017. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Prva promocija "Pokopanog diva", održat će se 10. prosinca 2017.g. u prostorima Crafter's Lava u Opatičkoj 2 s početkom od 17h. Naravno, nas opet zanima koje su preference ovog izdanja, tj. po čemu je ova knjiga posebna, stoga sam odlučila upitati gospodina Vladimira nešto o njoj.

Gospodine Vladimire, kao prvo, moram vam čestitati na uspješnoj prodaji romana "Nordijska mitologija". Koliko sam shvatila knjiga je rasprodana ili samo što nije?

Naša prva knjiga još nije rasprodana, ali više od polovice luksuzne naklade jest. Što je za svega dva mjeseca, bez ikakve tradicionalne reklame i marketinga, više no uspješno. Presretan sam što nas svakodnevno otkrivaju novi čitatelji i što ih možemo obradovati ovakvom Nordijskom mitologijom. Nadam se da do Božića nećemo morati nikoga razočarati.

Kakve su povratne informacije? Jeste li zadovoljni komentarima?

Nismo imali doslovce nijednu negativnu reakciju. Dapače, kad ljudi vide da ovo ne radimo zbog profita, nego zbog njih, da nam je doista stalo uvažiti kako knjigu kao djelo, tako i čitatelja kao slobodnomisleću osobu – da ne radimo marketing, nego ljudski izravnu prodaju drugim ljudima – već budu na našoj strani i prije no što pipnu knjigu. Onda je pipnu. Opipaju, omirišu, rasklope, listaju. Onda vide kako to bude kad se na izradi knjige ni u čemu ne štedi, a sve se radi znalački. Nordijska ih još i nasmije: da, ta naša crna knjiga. Div, naša bijela, će ih ispuniti sjetom. Ne bavimo se knjigama koje ne dopiru do dubina ljudskog srca, a one su mnoge.

Dali ste si truda, i obišli gotovo sve veće gradove da biste se predstavili čitateljima, pogotovo kolekcionarima koje ovakva luksuzna izdanja, itekako, privlače. Koje ste sve gradove obišli, i dal' je isti plan i s ovom knjigom?

Ići ćemo diljem Hrvatske koliko možemo: nakon Šibenika (jug), Osijeka (istok) i Pule (zapad), s Nordijskom idemo još i u Koprivnicu (sjever). Turneju s Divom započinjemo odlascima u Split (jug) i Rijeku (zapad), pa pravimo malu stanku preko blagdana. Sever će za to vrijeme raditi svoj prijevod "Medvjeda i Slavuja", prvog nastavka trilogije "Zimska noć", temeljene na slavenskoj mitologiji. Martina će raditi svoje vrhunske, ali još nenajavljene naslove. Hana će se napokon odmoriti, uz svog crnog psa Lokija.

Došla sam, napokon, do pitanja; po čemu je ovo izdanje "Pokopanog diva" posebno? Tj. koje su mu preference?

Izgled ovog izdanja Pokopanog diva u cijelosti ćemo predstaviti na premijeri: zasad smijemo reći samo to da se sâm Kazuo Ishiguro oduševio dizajnom, da su na njemu upotrijebljeni materijali i postupci uveza kakvi još nisu viđeni nigdje na svijetu – knjiga je upravo nevjerojatna na opip, ali ništa na toj knjizi nije bez razloga – a i da, Sever tvrdi da mu je to najbolji prijevod u životu.

Za one koji nisu upoznati, možete li još jednom ponoviti koja će biti cijena ovih i daljnjih luksuznih izdanja?

Svako naše luksuzno izdanje postoji u samo petsto primjeraka, numeriranih od 001/500 do 500/500, a nakon toga postoji tek kao obična knjiga za knjižarske police. Kad kažemo luksuzno, ne hvastamo se: od najkvalitetnijeg papira do raznih vrsta (imitacije) kože, od starinskih načina uveza do posebnih efekata na materijalima, od domišljenog minimalizma u izgledu same stranice do najelegantnijih rješenja za snalaženje u samom tekstu – nema te profinjenosti u izradi knjiga koju ne primjenjujemo u Mitopeji. A ipak, svaka naša luksuzna knjiga košta samo 150 kuna – ili 225, ako je želite u zaštitnoj, također luksuznoj kutiji – i dostupna je čitateljima koji je kupuju od Mitopeje najmanje šest mjeseci prije nego kupcima u knjižarama.

Razgovarali smo i o tome da ćete knjige učiniti dostupnima i van Hrvatske? Kako ste, i jeste li to riješili?

Imamo kupaca izvan Hrvatske, ali poštarine ih ubijaju – budući da smo u EU, jeftinije je poslati pet knjiga fanovima Neila Gaimana u Englesku (kad je naše izdanje ljepše od engleskog) nego jednu knjigu u Bosnu i Hercegovinu. Nepravda je to, ali zasad je tako. Poštarine su takve kakve su, i svima koji nas hoće čitati nastojimo izaći ususret koliko možemo.

I za kraj... tko su članovi vašeg tima izdavačke kuće? Možete li nam reći nešto više o njima?

Tim je Hana Šneler, u svojim dvadesetima, još vođena idealizmom i beskompromisnom težnjom ka izvrsnosti dizajna, što joj je područje; Martina Pranić, u svojim tridesetima, za čiji doktorat zaslužen na više europskih sveučilišta ne moraju svi znati; te Vladimir Cvetković Sever, inicijator svega ovoga, čiji je dosadašnji prevoditeljski opus možda nekome i poznat, ali čije knjige tek sad imaju tekst koji on potpisuje i izgled kakav zaslužuju. Sve naše knjige su napravljene našim udruženim radom i bez ikakvog troška za naše sugrađane. Bila nam je nada – a pokazuje se da je i stvarnost – da one mogu nastati, i nastaviti nastajati, jer su prepoznate. Čast nam je da jesu.

Da zaključimo: nakladnička kuća Mitopeja, dostupna na www.mitopeja.com, izdaje luksuzne knjige po cijeni od 150kn ili 225kn sa zaštitnom kutijom. Prvu knjigu još uvijek možete naručiti putem stranice, a ako im se pridružite 10. prosinca u prostorima Crafter's Lava u Opatičkoj 2, od 17-19h, moći ćete kupiti i njihovu novu knjigu "Pokopani div" Kazua Ishigura, te saznati kako izgleda. Ja sam svoj primjerak rezervirala. Sada je vaš red.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.