Kolumne

ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Marko Žanetić

Petnaestogodišnji voditelj književnih web-razgovora
Volio bih da u Hrvatskoj postoji okupljanje mladih blogera poput mene


Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Sugovornica književnih razgovora na stranci Knjigoljubav ovog tjedna bila je Gordana Frgačić Ex Meštrić, kojoj su čitateljice na Facebooku postavljale pitanja o njezine tri knjige - o priručnicima "Zašto smo manje plaćene" i "Kako dobiti posao" te o romanu "Sezonka". Književni web-razgovori, na koje voditelj stranice Marko Žanetić poziva zanimljive goste i prijatelje, sve su poznatiji i čitaniji, a mnogim je njegovim čitateljima, dok sudjeluju u književnim razgovorima, teško povjerovati da je znatiželjnom Marku, koji kompetentno postavlja pitanja, tek petnaest godina.

S Korčule, gdje živite, vodite Facebook stranicu, blog i grupu Knjigoljubav i surađujete sa stranicama Pisci i književnost i Književni klub. Otkad se bavite književnošću na webu? Kako ste počeli povezivati pisce i čitatelje na webu?

Bavim se književnošću na webu već malo više od godine i pol. No, zavolio sam knjige mnogo ranije. Čitatelji su željni razgovara s piscima jer im oni nude i mnoge odgovore na njihova pitanja. Pisci također imaju koristi jer se tako oni i njihove knjige promoviraju i pronalaze put do novih čitatelja. Ima mnogo pisaca za koje se ne čuje, a itekako su njihovi radovi kvalitetni. Zbog toga sam prvenstveno počeo povezivati čitatelje i pisce na webu.

Vaši Facebook-razgovori s mladim književnicima rado vrlo su popularni. Koju publiku okuplja razmjenjivanje pitanja i odgovora preko fejsa? Kako se kreće čitanost vaših razgovora? Primjećujete li da je na društvenim mrežama sve više ljubitelja književnosti?

Razgovori na Facebooku okupljaju sve zaljubljenike u književnost i razgovore s piscima. Znate ono kada se održava neka dobra promocija knjige gdje bi voljeli prisustvovati, ali niste u mogućnosti jer nije u vašem mjestu. Toga na društvenim mrežama nema. Svi iz bilo kojeg mjesta mogu sudjelovati. To je jedna od velikih prednosti interneta, odnosno društvenih mreža. Jako sam zadovoljan odazivom publike i što su prihvatili ovakav način predstavljanja autora i njihovih djela.
Ne pratim dugo društvene mreže, pa ne mogu sa sigururnošću reći raste li broj ljubitelja književnosti. No čini mi se kao da su oni bili stalno tu, samo su čekali da se pojave stranice i događaji vezani za književnost gdje će se moći iskazati. Svakako se pojavljuju i novi ljubitelji književnosti.

Kako ste zadovoljni mogućnostima koje pruža internet u praćenju književnih događaja? Koliko vam za praćenje događaja nedostaju češći razgovori uživo s književnicima ili posjet knjižarama? Koliko društvene mreže pomažu u povezivanju otoka i kopna?

Zadovoljan sam zbog toga što internet omogućava da neki književni događaj vidi što više ljudi. I meni samom puno pomaže što preko interneta mogu sve to pratiti. Uvijek će biti knjiga i književnih događanja. Na prvome mjestu su razgovori s književnicima uživo, kao i tiskane knjige. Sve drugo je samo dodatno. Na otoku je tako malo književnih promocija i festivala. Nema niti jedna prava knjižara i to mi jako nedostaje. Ali ja volim putovati, pa sve nadoknadim kada sam u gradu, na nekom od svojih putovanja. Nadam se da će se jednom to promijeniti.

Društvene mreže neizmjerno pomažu i u povezivanju otoka i kopna. Smatra se da će migracija selo-grad gotovo prestati. Mogućnost obavljanja poslova računalnim mrežama omogućila je stanovnicima ostanak u manjim mjestima. To dovoljno govori.

Imate stalnu rubriku Književni kantun u Dubrovačkom tjedniku DuList. Kako dolazite do novih knjiga i informacija o knjigama? Jesu li izdavači i knjižare uočili prednosti suradnje s blogerima i voditeljima društvenih mreža, kao što ste vi?

Da, vodim rubriku Književni kantun putem koje širim ljubav prema knjigama. Pratim sve veće, ali i manje izdavače u Hrvatskoj, pisce, novinare, književne stranice i događaje. Tu pronalazim mnoge informacije koje mi poslije budu korisne. Mnogi su izdavači i knjižare uočili prednosti suradnje s blogerima i voditeljima društvenih mreža. Rijetki su oni koji nemaju internet i ne prate društvene mreže, pa su tako i izdavači to prepoznali.

Koliko ste povezani s kolegama novinarima koji prate knjigu i književnost? Ima li u Hrvatskoj još koji tako mlad zaljubljenik u knjige koji je tako aktivan na webu?

Ne samo da sam povezan, već su mi i mnogi od njih prijatelji. Volim s njima popričati  o novitetitima, pročitanom i dr. Lijepo je da ima sve više novinara koji prate knjigu i književnost te uvode knjigoljupce u svijet knjiga. To me iznimno veseli. Nažalost, nisam još upoznao nijednog knjigoljupca aktivnog na webu poput mene. Volio bih da postoji i neko okupljanje mladih blogera u Hrvatskoj.

Svoje pjesme i priče objavljujete na stranicma Književnog kluba i Pisci i književnost. Koje vas teme najviše zanimaju? Pratite li književne natječaje koji se organiziraju u Hrvatskoj i regiji i namjeravate li sudjelovati na nekima od njih?

Najviše me zanimaju oni trenuci i detalji koji mnogima promaknu, te priroda jer je ona tako fascinantna. Misli i osjećaje vezane uz te motive rado prenosim na papir. Oduševljava me i crtanje kao i stripovi i crtači stripova. Pokušao sam više puta, ali nemam dara za to. Planiram i posjetiti Makarski festival stripa koji se održava u svibnju.

Pa da vam iskreno kažem, nemam baš želju sudjelovati na književnim natječajima. Pratim samo nekoliko grupa koje organiziraju književne natječaje. Ipak mi je zapeo za oko novi natječaj Kitica za najbolju zbirku kitica za djecu i mlade, koji organizira Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.