Kolumne

nedjelja, 19. veljače 2017.

Sandra Pocrnić Mlakar | Lea Brezar: Superjunakinje


Lea Brezar ”Superjunakinje”, roman
Prisiljene da pobjede sebe postaju prave superjunakinje,
spremne pronaći inspiraciju i vedrinu u vlastitim životima

Superjunakinje su vodile svoje živote kako su najbolje znale, neke od njih uvjerene da je sve pod njihovom kontrolom, druge pak da ništa ne ovisi o njima i da bolje ne mogu ili ne zaslužuju. Upoznajemo ih u trenucima potpunog životnog poraza, slomljene i nesposobne da ustanu i sastave krhotine svojih života. Na psihijatrijskom odjelu, u međusobnim razgovorima i u terapijskoj grupi, upoznaju jedna drugu, ali i same sebe. Istine s kojima se suočavaju pomoći će im da u razbijenim očekivanjima prepoznaju nadu i nove mogućnosti, usprave se i krenu dalje.

Superjunakinje su inspirirane arhetipovima saboter, prostitutka, žrtva i dijete, s četiri životne uloge koje u nekim omjerima svi igramo i često određuju naše živote, napominje autorica u prologu. Kao u „Čarobnjaku iz Oza“, gdje junaci kreću na put kako bi pronašli željenu vrlinu koja im nedostaje, da bi je pri susretu s čarobnjakom otkrili u samima sebi, tako i superjunakinje Lee Brezar pronalaze u sebi uzroke svoga poraza i nalaze način da ga prevladaju. Naslov Superjunakinje istodobno je ironičan i pobjedonosan jer su sve četiri žene posrnule pod teretom vlastitih očekivanja, tražeći od sebe puno, uvjeravajući se da su superjunakinje, iako nesvjesne vlastitih slabosti. Tek prisiljene da pobijede sebe postaju prave superjunakinje, spremne da pronađu inspiraciju i vedrinu u vlastitim životima.

Lea Brezar svojom poezijom i prozom prenosi poruke razumijevanja, povjerenja i isprepletenosti životnih niti koje nas sve povezuju. Odlika njezine rečenice je komunikativnost, jednostavnost i emocionalna inteligencija kojom čitatelja vodi do zaključaka koji će mu omogućiti da bolje shvati i prihvati i sebe i druge.

Roman Superjunakinje recenzirala je psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić koja kaže kako je ova knjiga „uči i podsjeća na važne stvari u životu – o krizi i kako je se u psihoterapiji može iskoristiti za napredak; o važnosti biblioterapije; o tome kako nije strašno liječiti se u bolnici na kraju grada kad se liječiš na pravi način.“

O autorici

Lea Brezar rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje je završila srednju školu i na Poslovnom učilištu Experta stekla diplomu menadžera za odnose s javnošću. Produktivna je entuzijastična i odvažna spisateljica, koja se okušala u self-helpu (Izvan okvira, 2016. Da, I?, 2016. ), poeziji (Oda poeziji, 2015.) te dječjoj književnosti (Crveni planet, 2014.) a roman „Superjunakinje“ je njezin prvijenac. Vodi “full service” marketinšku agenciju Dhar media, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta, koja obuhvaća TouristarTV, licencu Superbrands za Hrvatsku i Sloveniju, stručni magazin Brend kultura te projekt Next Balkans.

Osnivanje Dhar medie temeljilo se na odluci izgradnje stabilnog poslovnog okruženja postavivši ga na prava temelja načela – načela dharmičkog menadžmenta koja opisuje u svojoj knjizi Izvan okvira. Dhar media danas ima osam stalno zaposlenih i jednog stalnog vanjskog suradnika, desetke klijenata i iza sebe nekoliko velikih projekata. Vlasnici su TouristarTV-a i licence Superbrands za Hrvatsku i Sloveniju, stručnog magazina Brend kultura, projekta NEXT BALKANS. Dhar media svoje djelovanje kroz promjene pokazuje specifičnim projektima i izdavaštvom literature koja nudi novi pristup životu i poslovanju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.