Kolumne

utorak, 14. veljače 2017.

Sana Paskin | Central Library Beit Ariela, Tel Aviv, Izrael



Razgovor pripremila i vodila Sonja Smolec


Glavna, najveća i najstarija knjižnica u Tel Avivu je Central Library Beit Ariela na adresi Shaul HaMelech Blvd 25.

Knjižnica je osnovana godine 1886 u gradu Jaffa (Yafo) koji je tada imao oko 15.000 stanovnika, Knjižnica je u to vrijeme bila smještena u privatnom stanu sa svrhom da se novim doseljenicima omogući pristup knjigama. Prvu financijsku pomoć knjižnica dobiva 1891. godine kad je dobila ime “Sha’ar Zion” – Vrata Ziona.

Novo područje koje su doseljenici izgradili bilo je današnji Tel Aviv, sjeverno od Jaffe, i knjižnica se tamo preselila godine 1913.

Posjeta toj knjižnici bilo je posebno iskustvo jer ovo zapravo i nije samo knjižnica već centralno mjesto gdje se gotovo svakodnevno održavaju mnoga raznolika kulturna događanja.

U sklopu knjižnice nalaze se prostorije Udruge književnika Izraela, izložbeni prostori, arhiva u kojoj se pohranjuju umjetničke fotografije, slike, sva dokumentacija vezana uz povijest baleta i plesa u Izraelu, ogroman arhivski materijal kazališne povijesti, video snimke, programi, posteri, osobna dokumentacija… i još mnogo toga.

Dio knjižnice s dječjim knjigama, koji je svojim dizajnom prilagođen svim uzrastima djece i mladih u fazi je obnove i njega se planira dovršiti do 2018. No, unatoč tome već je i sada funkcionalan. Ovdje dolaze roditelji koji sami čitaju djeci ili s njima provode vrijeme u za to prilagođenim knjižnim igraonicama.

Onima kojima je potrebna poduka korištenja Interneta, mogu je ovdje dobiti.

Studenti imaju svoj poseban dio gdje mogu učiti.

Jedino u sklopu ove knjižnice nalazi se prostor nazvan “Otok u gradu”, mirno i posebno opremljeno mjesto namijenjeno isključivo piscima. 

U lokalnoj knjižnici Migdal Shalom Library, uređen je književni radni prostor za pisce nazvan “Moja vlastita soba” koju godišnje mogu koristiti dva pisca. Piscima su za vrijeme njihova šestomjesečna boravka za sve njihove potrebe na usluzi dva službenika knjižnice.

Građani grada Tel Aviva i Yaffo, krajem svake godine biraju najbolji prozni rad pisaca iz Izraela.

Knjižnica u samom gradu Tel Avivu ima još 23 podružnice. Osim toga, ima četiri pokretne knjižnice na plažama i još četiri smještene u parkovima i bulevarima.

Sonja Smolec -lijevo, Sana Paskin - desno
Sana Paskin, glavna voditeljica za odnose s čitateljima i javnošću, bila je ljubazna odvojiti nešto od svog radnog vremena kako bi odgovorila na moja pitanja. Razgovor je vođen na engleskom jeziku.

Vaša knjižnica je zaista impresivna po svemu što se u njoj može vidjeti i doživjeti. Možete li nam reći na koji način funkcionirate, kako organizirate rad s čitateljima i posjetiteljima. Učlanjuju li se i plaćaju li članarinu?

Naši redovni članovi, a ima ih dvadeset četiri tisuće, učlanjuju se ali ne plaćaju članarinu. Imamo još oko devet tisuća onih koji knjižnicu posjete bar jednom godišnje. Knjige su dostupne svim građanima Tel Aviva.

Članarinu plaćaju samo članovi koji nisu građani Tel Aviva.

U članove ne računamo povremene posjetitelje koji dolaze čitati časopise ili dnevne novine.


Na koji način pokrivate svoje troškove poslovanja, nabavke knjiga i svega ostalog?


Članarina zasigurno nije izvor prihoda od kojih knjižnica živi i radi. Znatna sredstva za rad dobivamo od Ministarstva kulture, te od organizacija znanstvenih i ostalih predavanja u prostorijama knjižnice.

Tko održava ta predavanja i koja područja su predavanjima pokrivena?

Naši predavači su, većinom, najpoznatiji profesori, znanstvenici, pisci i novinari. Područja su veoma različita. Govori se o književnosti, umjetnosti, Judaizmu, o kinematografiji, fotografiji…

Osim predavanja organiziramo kazališne predstave, koncerte i izložbe. Godišnje u našim specijaliziranim prostorima kojih ima dvadesetak, organiziramo oko šest stotina različitih događanja.
U našem glazbenom centru, svaki mjesec imamo desetak različnih glazbenih predstava.

Što još imate na programu za svoje članove i čitatelje,  organizirate li i književne radionice?

Da, naravno. Organiziramo i predavanja - radionice za odrasle i posebno djecu i mlade, gdje naši književnici uče kako se literarno izražavati, kako kvalitetno pisati.

Osim književnih radionica imamo organizirane i čitateljske klubove.

Jesu li predavači, profesori, znanstvenici, pisci i svi ostali, plaćeni za svoja predavanja?

Da, naravno. Svi su plaćeni.

Možete li procijeniti koliko posjetitelja godišnje posjećuje sva vaša događanja?

Godišnje imamo oko trideset tisuća posjetitelja.

Vratimo se knjigama i knjižnici. Koliki je vaš ukupni knjižni fond?

U našoj knjižnici imamo, po zadnjoj evidenciji, milion tiskanih primjeraka knjiga. Osim tiskanih knjiga imamo i posebnu sekciju sa CD-ima, glazbom te ostala tiskana izdanja koja nisu usko vezana za književnost, časopise, dnevne novine i tome slično koja nisu uključena u ovaj broj.

Na kojim sve jezicima imate knjige u ovoj knjižnici?

Nakon obnove knjižnice na policama smo za javnost zadržali knjige na hebrejskom, engleskom, francuskom i ruskom i nešto malo na njemačkom jeziku. Prije toga imali smo knjige i na mnogim drugim jezicima ali budući da za njih nismo imali čitatelje, povučene su s polica.

Za koji sve uzrast imate knjige?

Naša baza pokriva sve uzraste, počevši od najmlađih, tek rođenih koji se upoznaju s knjigom.

Osim lijepe književnosti, pretpostavljam da imate i knjige koja pokrivaju i znanstvena područja.
Ne, nemamo knjige iz znanosti, za to postoje specijalizirane knjižnice, ali imamo mnogo putopisnih knjiga i knjiga iz područja umjetnosti.

Tko odlučuje koje će se knjige naručivati za knjižnicu?

Jedan od najvažnijih faktora su sami čitatelji. Oni nam ostavljaju, pišu svoje želje, i ako je interes za određene knjige dovoljno velik, mi te knjige, po odluci uprave, kupujemo kako bi im bile dostupne.

Na koji način naručujete knjige? Kupujete li ih od nakladnika ili imate i druge izvore nabave, kao što su donacije knjiga npr. Daruju li vam nakladnici knjige?

Ponekad kupujemo od nakladnika, vrlo često u veleprodaji jer taj način nabave zna biti povoljniji. Novac za knjige osiguran je od Ministarstva kulture i od prihoda djelatnosti knjižnice. Knjige ne dobivamo iz donacija. Ne, nakladnici nam ne daruju knjige.

Organizirate li za svoje članove i čitatelje književne susrete s piscima? Kako birate koga ćete pozvati?

O, da naravno. Veoma često. Kao goste pozivamo pisce prema željama čitatelja, ili prema popularnosti i čitanosti njihovih knjiga.

Hvala što ste svoje vrijeme odvojili kako bi odgovorili na moja pitanja o svemu što bi moglo zanimati čitatelje časopisa za književnost “Kvaka”.

Hvala vama na posjeti i interesu za našu knjižnicu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.