Kolumne

ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Jelena Hrvoj | Ana-Marija Posavec: Vincent


Što reći o Vincentu? Kako je i sama autorica rekla, Vincent je baraba. Baraba čiji je život obilježen smrću, nepovjerenjem, čašću i hladnoćom kojom odiše. Vincent, mjesečev ratnik, snaga i samoća, te njegovo srce ovijeno visokim zidovima. Ne želim vam prepričavati radnju. To je nešto što ćete morati saznati sami kada uhvatite ovu iznimno zanimljivu knjigu u ruke i zavirite unutar njezinih korica. Ovo je fantazi roman koji svakom svojom ispisanom riječju opravdava žanr. Ono što vam želim ispričati je osjećaj koji je ovaj roman pobudio u meni.

Svako slovo ovog romana protkano je nečim magičnim, a ujedno i odiše profinjenošću i poetikom. Svaki kutak priče toliko je maštovito, a ujedno nimalo zamorno, opisan da se istog trenutka osjećate uvučenima u svijet protkan magijom, vilenjacima i igrom između dobra i zla. Roman je napisan tako da ga mogu preporučiti dobnoj skupini od 16 godina pa na dalje. Jedina zamjerka, koja je ujedno i kompliment, je ta da poželite JOŠ. Još jednu stranicu, još jedno objašnjenje, još nekoliko trenutaka u magičnom svijetu pored mjesečevog ratnika naizgled hladne duše i još hladnijeg srca.

Roman se čita u dahu i ni u jednom trenutku ne postaje zamoran. Štoviše, na nekim sam stranicama priželjkivala da se radnja dodatno razveže, što je u mojem slučaju gotovo nepostojeća želja.

Za ovu mladu, neopisivo talentiranu spisateljicu imam samo riječi hvale. Ono što ću sada reći na nju će zasigurno staviti određen teret, ali ja to nikada ne bi izrekla da znam kako nije dorasla zadatku. Od Ana-Marije Posavec očekujem jedan dubok i velik trag koji će zasigurno ostaviti na našem književnom nebu. Moj poprilično kritičan i istančan ukus pridobila je romanom kojeg je napisala dok broj njezinih godina još nije premašio brojku dvadeset. Ana-Marija, ja želim JOŠ! A svim koji su skeptični prema domaćim spisateljskim snagama, svima koji su ljubitelji fantasy žanra,a i onima koji to nisu, poručujem: Uhvatite ovu knjigu u ruke, upoznajte Vincenta, jer nećete požaliti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.