Kolumne

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Nera Perez | Elena Poniatowska: Ja, Jesusa

Ovaj biografski roman me oduševio. Priča je to o Jesusi Palancares, koja se od malih nogu borila s teškim životnim nedaćama. Kad je bila mala, umrla joj je majka. Otac je bio zauzet radeći kojekakve poslove da bi prehranio svoju djecu. Jesusa je bila divlja i tvrdoglava.

Već odmalena naučena na batine i teške poslove, izrasla je u svojeglavu borbenu djevojku uvijek spremnu potući se i posvađati. Neustrašiva i ratoborna, bila je sudionicom u bitkama Meksičke revolucije. Tada upoznaje mladog Pedra za kojega se udaje, iako ga ne voli. Pedro je nerijetko i tuče, ali kad mu Jesusa napokon uzvrati, on shvaća da ona nije kao druge, krhka i šutljiva.

Nakon smrti brata, muža i oca, Jesusa postaje lutalica u borbi za preživljavanje i susreće mnoge ljude koji postaju njeni prijatelji, neki tek povremeni... Jesusa shvaća da se kroz život mora probijati sama te da se može uzdati samo u svoj rad.

Predivan roman ispričan iz perspektive hrabre i neustrašive žene koja je vrlo uvjerljivo prikazala svijet siromašnih u Meksiku, njihove želje, patnje, padove i borbu za obespravljene. Sjajno je oslikala Meksičku revoluciju sa svim njezinim nedostacima, koji su pokazali sva lica ljudske pohlepe i bijede.

Roman je nastao prema ispovijestima siromašne meksičke pralje koja je novinarki Eleni Poniatowskoj ispripovijedala svoj život. Odmah po objavljivanju 1969. godine ocijenjen je sjajnim kritikama i odmah prihvaćen od čitatelja.

Moja ocjena - REMEK-DJELO. Knjiga koja će vam, kao i njeni likovi, zauvijek ostati u sjećanju.

(Roman je sa španjolskog prevela Željka Lovrenčić, ugledna hispanistica i prevoditeljica, koja je, između ostaloga, prevela na hrvatski jezik i djela Miguela de Cervantesa, Carlosa Fuentesa i Juana Rulfa. Tiskan je u nakladi Iris Ilyrica - op,ur.)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.