Kolumne

ponedjeljak, 11. rujna 2023.

Milan Novak | Marija Hlebec: Pođi u šumu, zagrli stablo

 

Marija Hlebec; Pođi u šumu, zagrli stablo, (HZKD; Klanjec, 2021.)

piše: Milan Novak

"RITAM KAPI I TIŠINA"


Vitka zbirka pjesama Pođi u šumu, zagrli stablo, s ukupno četrdesetak pjesama, podijeljena je u tri ciklusa. U prvoj su sabrane pjesme s temom prirode, osobito šumske slike. U drugom su pjesme pune neostvarenih želja upućene dragoj osobi. Pjesme u trećem ciklusu su duhovnog karaktera. Zbirka koja se može uzeti u ruke ležerno, bez oklijevanja, takva poruka proizlazi iz fotografije na naslovnici i samog naziva zbirke.

Pjesnički subjekt zadržava ženski oblik, ali se već na početku prve pjesme POSTAT ĆU BREZA odvaja od ovozemaljskog. Ona mijenja svoj izgled kroz pjesme, ali kroz cijelu zbirku je lirski raspoložena. Najčešće se pojavljuje kao nekakva šumska vila, iako njezin oblik nije niti bitan. Vjetar opremi suptilnom osjetljivošću za šumske stanovnike ili tek tako kao misao putuje šumom. Negdje u sjeni, u prizvuku odjeka svjetla na kapljicama rose, ponekad se zamijeti i doziv uspomena. Autorica ih nenametljivo spaja u slike šumskih prikaza: »U sjeni stara bagrema, / istog što se jutros rasuo / cvijetom / mirisom, / čarolijom… / što ispod ogrubjelih ramena / čuva prijateljstvo i nježna sjećanja.« (U SJENI STARA BAGREMA)

Lirske pjesme drugog ciklusa prožete su tišinom, samoćom i željom, neispunjenom čežnjom. Slike koje autorica bira ne vrište, ne jadikuju, one su meke, poput snježnih pahuljica, što je očito ujedno i autorici draga metafora: »… Zagledana u svjetlucavu, / snijegom prekrivenu stazu, / brojim tvoje stope / što ostaju kao podsjetnik / da bio si tu. // Sakrit ću ih u pjesmi / prije nego ih ukradu / neki tuđi koraci.« (STOPE)

U zbirci poezije Pođi u šumu, zagrli stablo pronašao sam dosta vrlo lijepih poetskih elemenata, ali svakako treba istaknuti ritmičnost. Marija Hlebec očito ima vrlo dobro razvijen osjećaj za unutarnju melodiju pjesme. No taj sklad vrlo osjetno blijedi kod rimovanih pjesama, osobito u posljednjem ciklusu.

Radi se o drugoj knjizi pjesama Marije Hlebec. Nedvojbeno, ovo je druga u dugom nizu, pa se veselimo njezinim budućim.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.