Kolumne

utorak, 11. siječnja 2022.

Diana Njegovan | “Šalji dalje” - Poezija mladih KLD “Rešetari”

 


“Šalji dalje” zbirka je poezije učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Hrvatske, Italije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Riječ je o zborniku objavljenome 2021. u Rešetarima, slavonskoj općini koja okuplja pjesnike iz domovine i inozemstva.

Naziv zbornika nosi imperativ “Šalji dalje!”. Iz teksta i stihova autorice predgovora, nastavnice hrvatskoga jezika, Gabrijele Vojvodić može se iščitati poruka o shvaćanju života kao dara, o ljepotama domovine te vrijednosti obitelji i poruka sreće koja se treba širiti, odaslati u daljinu.

Zbornik je podijeljen u dvije cjeline, odnosno, predstavlja radove osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika.

Osnovnoškolski učenici pisali su pjesme u prozi te domoljubnu, pejzažnu, ljubavnu, religioznu, misaonu i šaljivu poeziju, na hrvatskom standardnom jeziku i na dijalektu.

Srednjoškolski učenici pisali su ljubavnu, misaonu i pejzažnu poeziju, s porukama radosti susreta koju upućuju diljem svijeta, sa željama o izgradnji vlastitoga čvrstoga karaktera. Pisali su o želji da tuga bude nepozvan “stranac” u njihovim životima. Naime, osjetili su tugu i samoću. Pisali su o karanteni koju je donijela pandemija uzrokovana koronavirusom. Nadaju se zajedništvu ljudi čitavoga svijeta te ljepotama prirode.

Učenici su svjesni koliko je ljubav važna, što domovina i vjera znače, koja je vrijednost obitelji. U njihovom je stvaralaštvu Bog često izjednačen s umjetnikom koji stvara ljepote prirode, dok je obitelj sinonim za ljubav.

Mladi autori znaju koliko su škola i obrazovanje važni, stoga je učitelj uspoređen sa zlatom. Nadalje, oni pišu o hrvatskoj baštini, odnosno o značaju hrvatske kravate te o pokladnim običajima.

U nekim radovima vidljivi su utjecaji velikana hrvatske književnosti. Može se primijetiti kako pjesma “Čudesna čarolija” nedvojbeno doziva “Voćku poslije kiše” Dobriše Cesarića. “Čudesna čarolija” započinje stihovima: “jedna voćka, skrila se / zbog raskošnih, kišnih kapi”, nadalje slijedi “ali poslije će biti sunce/ kao čudesna čarolija”, dok Dobriša Cesarić piše: “Gle malu voćku poslije kiše: / Puna je kapi pa ih njiše. / I bliješti suncem obasjana, / Čudesna raskoš njenih grana.”

Čitajući pjesmu “Život” stih “Čovječe, budi netko” evocira pjesmu “Budi svoj” Augusta Šenoe, dok završni stihovi pjesme “Stranac u mom srcu”: “Pazi, da na koncu prašinom ne postaneš, / i ne predaš se onima što su u životu Niko. / A ti Netko si pred Njim niko, / imaj to na umu, sinko.” mogli bi zrcaliti završne stihove “Opomene” Antuna Branka Šimića: “Da ni za čim ne žališ / kad se budeš zadnjim pogledima / rastajao od zvijezda! // Na svom koncu / mjesto u prah / prijeđi sav u zvijezde.” Refleksivna pjesma “Život” koja zadnjim stihovima oslikava susret s Bogom i važnost ljudskosti mogla bi dozvati i kraj poezije “Budi svoj”: Oj mirno, brajne, sad si račun zbroj! / Poštenjak, čovjek na zemlji si bio: / Ta bio svoj!”.

Pjesma “Moj dom” zapisana u zbirci doziva istoimenu pjesmu Silvija Strahimira Kranjčevića, odnosno sljedeće stihove: “Ja domovinu imam; tek u srcu je nosim, / I brda joj i dol”, budući da je u zbirci KLD Rešetari zapisano: “Gdje god da krenem, / tebi se vraćam”. U objema pjesmama naglašena je izražena emocija prema domovini, koja se “u srcu nosi”, bez obzira na fizičke udaljenosti. Taj motiv donosi i pjesma “Domovina u srcu”, odnosno sljedeći stihovi: “Kud god da krenem, na tebe mislim / U srcu si mom [domovino], tu je moj dom”, kao i pjesma “Domovina” sa stihom “Moja domovina živi u mom srcu”.

U predgovoru stoji preporuka kako je poželjno proslijediti bližnjima poruke iznesene u zbirci, za koju se nada da će biti poticajem za stvaralaštvo. O tim poticajima ne treba dvojiti. Upravo su se 2021. održali XXIV. Rešetarački susreti pjesnika, što svjedoči o dojmljivoj tradiciji, o Rešetarima kao mjestu susreta i stvaralaštva, što će i potvrditi pjesma “Pozdrav vršnjacima iz Hrvatske”: “Mi smo buket različitog cvijeća / Koji će zasjati ovog proljeća”.

Za napomenuti je kako se radovi prikupljaju krajem zime, tako da uistinu radost raznolikog stvaralaštva sjaji tijekom proljeća. Uz to, proljeće donosi nov početak i svježinu, ovdje bismo mogli pomisliti na svježinu raznolikosti pjesničkih ostvaraja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.