Kolumne

petak, 16. srpnja 2021.

Novitet iz Disputa | Vojko Senker, "Libijski košmar"


Libijski košmar naslov je uzbudljive knjige karijernog diplomata Vojka Senkera u kojoj se prisjeća svog diplomatskog boravka u Libiji od rujna 2008. do srpnja 2014. Senker je imao tu sreću da iz prvog reda svjedoči "zanimljivim vremenima": vrhuncu Gadafijeve vladavine, kaosu revolucije i životu u postgadafijevskoj Libiji.

Autor ne piše konformistički ni kalkulantski, nego iskreno i po savjesti, dok stilom Libijski košmar podsjeća na kakav napeti politički triler. Također, čitatelju se pruža pregršt informacija o ustroju libijske države, o njenoj povijesti, ali i bilateralnim odnosima s Hrvatskom, pri čemu su posebno zanimljivi opisi posjeta hrvatskih državnika Libiji. Uza sve to autor podastire i sasvim intimna svjedočenja svoga odnosno obiteljskog položaja u tim prevratničkim vremenima te s puno literarno-publicističkog dara donosi mnoštvo sličica i anegdota iz kuloara najviših političko-diplomatskih krugova. 

Vojko Senker rođen je 1945. u Zagrebu. Gimnaziju je završio u Puli 1964, a diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu 1969. godine. Tijekom zadnjih godina studija završio je Vjesnikovu jednogodišnju novinarsku školu i praktični dio odradio je u gradskoj kronici Večernjeg lista.
Prvi posao (od 1970. do 1974.) bio mu je u Institutu za proučavanje Afrike, koji je 1971. promijenio naziv u Institut za zemlje u razvoju (danas Institut za razvoj i međunarodne odnose). Tijekom rada u Institutu samostalno je napisao monografije Ekvadora i Meksika, a zajedno s kolegama monografije Gvatemale, Hondurasa, Kostarike, Paname i Tanzanije. Sudjelovao je u izradi studija o međunarodnoj znanstvenoj, tehničkoj i kulturnoj suradnji u izdanju Instituta, primjerice studije Tehnička, znanstvena, obrazovna i kulturna suradnja među zemljama u razvoju (1973).

Od 1974. do 1979. radio je u Saveznom zavodu za međunarodnu znanstvenu, prosvjetno- kulturnu i tehničku suradnju. Od 1979. do raspada SFRJ radio je u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove (Uprava za Latinsku Ameriku i Karipsko područje). Prva diplomatska misija bila mu je u ambasadi SFRJ u Republici Kubi.

Od 1993. do 1995. bio je akreditirani honorarni dopisnik Večernjeg listaNedjeljne Dalmacije i ljubljanskog Dela iz Grčke. U ta je tri lista u tom razdoblju objavio više od 150 napisa, koji su pokrivali područja od unutarnje i vanjske politike do kulture.

Od 1995. do umirovljenja radio je u diplomatskoj službi Republike Hrvatske. Bio je na dužnostima savjetnika za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Grčkoj (1995-1999), savjetnika za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Španjolskoj (1999-2003), ministra savjetnika u Veleposlanstvu RH u Grčkoj (2004-2008) te ministra savjetnika i otpravnika poslova u Veleposlanstvu RH u Libiji (2008-2014).

U časopisu Croatian International Relations Review 2005. godine objavio je članak “Cuba: Peaceful Succession and Democratic Transition” (40-41/2005).

Pročitaj početak knjige



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.