Kolumne

utorak, 11. svibnja 2021.

Gordana Malančuk | Danijel Špelić: "Svjedok"


Nakon što je aktualni roman "Nestala" pakračkog autora Danijela Špelića dospjela na vrh ljestvice čitanosti po gradskim knjižnicama u Hrvatskoj, stigao nam je "Svjedok" koji je svojevrsni nastavak. Romani nisu povezani radnjom, ali jesu glavnim likovima pa je tako ovo djelo drugo u nizu o privatnom istražitelju Lukasu Humu čime možemo očekivati da se romani pretvore u serijal.

Radnja romana započinje posjetom Lukasa Huma privatnom imanju poznate i vrlo uspješne spisateljice Aleksandre Novak gdje pokušava otkriti razlog njezina nestanka. Aleksandra je, inače, samozatajna osoba koja čuva svoju privatnost i uvijek se povlači u osamu kada istražuje i piše svoj novi roman, no Lukas u kući pronalazi tragove boravka čak dvije osobe, a provjerom okoline i obližnje šume, dolazi do zaključka da je djevojku netko promatrao.

Nešto što je počelo kao osobna usluga obiteljskom prijatelju i odvjetniku Janu Dvorišu, pretvorit će se u pravu istragu koja će Lukasa dovesti do vinograda Ivana Remetina i davno nestalog srpskog ratnog zločinca Dragiše Radulovića.

Usporedo s događajima koji se zbivaju dok naš junak prati Aleksandrine tragove, tako priča prati i Lukasov privatni život i nedovršenu priču s bivšom djevojkom Vjekoslavom. Pokušavajući utvrditi pravu narav njihova odnosa, zaključuju da svaki kvalitetan odnos kreće od istinskog prijateljstva.

Danijel Špelić je na spisateljskoj sceni dugi niz godina, no pažnju čitatelja privukao je svojim horor romanima "Odjecima" i "Uljezima". Iako se ne ponosi svojim počecima kojima je ušao u svijet književnosti pisavši kriminalističke romane, dokazao je da je pisanje proces u kojemu se napreduje, te se njegov stil pisanja uvelike razlikuje od početka čemu je "Nestala" dokaz. Opisi eksterijera i interijera koji su prije bili dosta opširni, svedeni su na minimum, čime je dobio lakšu protočnost u čitanju, a ipak ih je sasvim dovoljno da dobijemo vizualni prikaz scene koju opisuje. Niti ovdje nije odmakao puno dalje od Slavonije i okolice u kojoj živi, tako da Lukas nastavlja živjeti i raditi u Trenkovcu koji nam je poznat iz "Uljeza" i "Nestale". Čitatelji ovog autora, često uspoređuju s Deanom Koontzom ili Nelsonom de Milleom, no Danijel je vješto izgradio svoj stil pisanja, te roman odiše noir stilom.

U ovom djelu, autor se dotakao nekih vrućih tema kao što je opis spisateljskog svijeta i način uspjeha u njemu, a još više prašine diže temom nestalih u Domovinskom ratu, te kažnjavanje ili izostanak kažnjavanja srpskih ratnih zločinaca, čime upućuje direktnu kritiku vlastima. Spominjanje srpskog koncentracionog logora Bučje, kao i samog grada Vukovara, neće proći nezapaženo među čitateljima i služi kao opomena i sjećanje na sve one kojih više nema i kojih više neće biti, a ipak su tu sa nama cijelo vrijeme.

Iznimno se radujem slijedećem uratku ovog talentiranog autora.



Osvrt by Gordana Malančuk





Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.