Kolumne

utorak, 16. veljače 2021.

Četiri nova naslova iz Edicija Božičević


vrijeme: 16.02.2021.


Edicije Božičević objavile su četiri nova naslova, zbirku poezije Žarka Jovanovskog 'La Embriaguesa', te romane 'Evino oko' norveške spisateljice Karin Fossum, 'Montanova bolest' Španjolca Enriquea Vila-Matasa i 'Crveni križ' bjeloruskog pisca Saše Filipenka.

"La Embriaguesa" jedanaesta je zbirka poezije nagrađivanog hrvatskog pjesnika i multimedijalnog umjetnika Žarka Jovanovskog (1966.), dobitnika VBZ-ove nagrade 2020. za najbolji roman, za knjigu "Pizzeria Europa".

"Laganim, prepoznatljivim stilom svojevrsne punk-poezije Žarko Jovanovski nastavlja stvarati i u 'La Embriaguesi' ('intoksikacija' ili 'pijanstvo' na katalonskom). Autorov lirsko-poetski obračun s društvom koje ga okružuje te obilježuje se produbljuje te još više intimizira. On britkim stihovima ne štedi nikoga pa ni samog sebe", stoji u najavi.

Objavljen je i roman "Evino oko" norveške spisateljice Karin Fossum, prvi iz serijala o inspektoru Konradu Sejeru koji je autorici u Norveškoj priskrbio nadimak "kraljica krimića". Djela Karin Fossum prevedena su na tridesetak jezika, a za knjige iz serije o karizmatičnom inspektoru Sejeru i njegovom pomoćniku Skarreu nagrađena je nizom književnih nagrada te je šest romana iz serijala i ekranizirano. "Evino oko" na hrvatski je prevela Anja Majnarić.

Pod egidom Edicija Božičević izašao je i roman "Montanova bolest", jedan od najbolje kritički primljenih romana cijenjenog suvremenog španjolskog pisca Enriquea Vila-Matasa. Roman izvorno objavljen 2002. godine dio je takozvanog "ciklusa o književnim patologijama". Autoru je priskrbio nekoliko vrijednih književnih nagrada te se smatra jednim od njegovih najboljih ostvarenja. Prijevod na hrvatski potpisuju Matija Janeš i Ana Marija Drmić Janeš.

Četvrta nova knjiga Edicija Božičević je roman "koji u jednoj osobnoj priči pokušava ispripovijedati cjelokupnu povijest Sovjetskog Saveza", "Crveni križ" nagrađivanog bjeloruskog pisca Saše Filipenka (1984.), novinara, scenarista i autora satiričnog tv showa na ruskoj televiziji koji se nedavno istaknuo i kao veliki kritičar vlasti i član oporbene skupine Svetlane Tihanovske.

Saša Filipenko objavio je četiri nagrađivana romana te je preveden na desetak svjetskih jezika. "Crveni križ" prvi je njegov roman objavljen na hrvatskom jeziku, u prijevodu Kristijana Poklečkog. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.