Kolumne

četvrtak, 19. studenoga 2020.

Matica hrvatska objavila kajkavsku "Pjesmaricu Nikole Šafrana"





Knjigu "Pjesmarica Nikole Šafrana", koju su priredile Lahorka Pleić Poje i Jasmina Lukec, objavila je u svojoj knjižnici Posebnih izdanja Matica hrvatska.

Nakladnik napominje kako su različiti žanrovi vjersko-poučne i historiografske proze u staroj hrvatskoj kajkavskoj književnosti bili dobro zastupljeni, dok je lirska produkcija bila skromna.

No da je i nje bilo, ističe nakladnik, svjedoči nekoliko desetaka sačuvanih rukopisnih pjesmarica, među kojima je najopsežnija i najljepša "Pjesmarica Nikole Šafrana" s gotovo dvije stotine svjetovnih, žanrovski različitih sastava danas nepoznatih autora, kao i nekoliko usmenih pjesama.

Pjesmarica je nastala početkom 19. stoljeća, ali sadrži i pjesme starijega postanka, napominju priređivačice i dodaju kako toponimi koji se u pjesmama spominju obuhvaćaju širok prostor od Međimurja i Zagorja preko Podravine do Zagreba, Turopolja i Karlovca.

U ovome izdanju, uz uvodnu studiju i rječnik, objavljena je transkripcija cjelovite pjesmarice. Njezine pjesme svjedoče o jednoj nestaloj, no bogatoj kulturi sjeverozapadne, kajkavske Hrvatske, o kojoj danas premalo znamo, dodaju priređivačice.

U "Pjesmarici Nikole Šafrana" (439 str.) objavljene su 193 pjesme. Uvodnu studiju napisala je Lahorka Plejić Poje, transkripciju su napravile Jasmina Lukec i Lahorka Plejić Poje, a rječnik je sastavila Jasmina Lukec. Latinske pjesme prepjevala je Zrinka Blažević. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.