Kolumne

utorak, 15. rujna 2020.

Hibridni program festivala Hay projektom Europa 28 propituje budućnost Europe

 


Festival Hay objavio je svoj ambiciozni program online događanja i događanja uživo u sklopu projekta Hay Festival Europa28, 6. – 9. listopada, tijekom kojeg će 28 istaknutih spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica – po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva – promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati.

U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu te online na stranici hayfestival.org/europa28a raspravljat će se o pitanjima glavna od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju COVID-19 i toga što znači biti „Europljanin“.Prikazivanjem klasika festivala Hay prisjetit ćemo se trenutaka iz arhive festivala, kao što su susreti sa spisateljicama Zadie Smith i Leïlom Slimani te dobitnicom Nobelove nagrade Olgom Tokarzuck, a s nama će uživo razgovarati jedna od najistaknutijih pobornica projekta, britansko-turska spisateljica Elif Shafak.

Osim programa namijenjenog široj javnosti, radionice i susreti održavat će se na riječkom sveučilištu te u knjižnicama, a mladež diljem Europe pozivamo da nam se pridruže u sklopu mreže EUNIC i s nama podijele vlastitu viziju budućnosti.


Saznati više te pronaći cjelokupan program i prijavnicu za sudjelovanje možete na poveznici hayfestival.org/europa28.

Cilj je festivala Hay Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Projekt je započeo ranije ove godine objavom antologije Europa28: Žene o budućnosti Europe u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Hrvatskoj, koja je ujedno i polazište za nadolazeće susrete.

Cristina Fuentes, direktorica festivala Hay, izjavila je: „U vremenu kada se cijeli svijet suočava s novim izazovima, s ponosom predstavljamo festival Hay Europa28, besplatnu platformu za promišljanje i interakciju s idejama sutrašnjice. Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno istaknuti doprinos žena koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se umanjuje. Pridružite nam se uživo i online.“

Roman Simić, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče, izjavio je: „Ako je u 19 godina Festivala europske kratke priče postojala godina u kojoj smo toliko trebali vizije budućnosti, onda je to ova. Na brojne načine 2020. mijenjala je i projekt Europa 28, na kojemu u Rijeci – europskoj prijestolnici kulture – imamo zadovoljstvo surađivati s Hay festivalom. Propitivanje i potraga koja se isprva ticala prvenstveno kontinenta na kojemu živimo, počela je zahvaćati šire, postavljati pitanja i davati odgovore koji nam trebaju globalno. Nužnost promjene i mudrost određivanja smjera, iznalaženje načina i prilagodba novim uvjetima u kojima živimo, odrastamo, radimo i stvaramo, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem različitosti, sućut… – sve to odjekuje u riječima i djelima pisaca koji će u listopadu gostovati na pozornicama Rijeke i Zagreba, bilo da na pozornicu dolaze osobno ili se javljaju iz svojih dalekih domova. Zahvaljujući njima, siguran sam da će suradnja Haya i FEKP-a u Hrvatskoj ponuditi nove vizije, modele i mogućnosti blizine.“

Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020, izjavila je: „Izuzetno smo ponosni što su Hay festival i Festival europske kratke priče dio programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ako itko, onda spisateljice i pisci utjelovljuju dragocjenu mogućnost zamišljaja budućnosti, svijeta u kakvom bismo mogli ili željeli živjeti. Ova je 2020. godina pokazala koliko nam je krhka stvarnost i koliko mnogo znači imati povjerenja u energiju ljudi, umjetnika, organizatora. Zbog tog povjerenja, optimizma i neodustajanja događa se i ovaj festival koji nam nudi mnogo više od književnosti. Nudi nam vizije budućnosti koje možemo graditi, pred kojima možemo i strepiti, koje nam razbuđuju maštu i čine nas živima. Vjerujem da će i nakon online programa i nakon nastupa umjetnica i umjetnika publika biti bogatija za mnoga iskustva.“

Uvodni film kojim su sažeto prikazani projekt te rasprave koje će se održavati u sklopu programa sada je dostupan online na bit.ly/3bMlE5e.
 

DETALJAN PROGRAM

Četiri susreta uživo otvorit će predstavljanje antologije Europa28 u Zagrebu i Rijeci 6. – 9. listopada, uz razgovore i čitanja u društvu bosansko-hercegovačke pjesnikinje Asje Bakić; irske glumice Lise Dwan; slovenske filozofkinje Renate Salecl; češke redateljice, aktivistice i novinarke Apolene Rychlikove; švedske spisateljice Karoline Ramqvist; finske dramske spisateljice Saare Turunen te danske autorice i aktivistice Janne Teller.

Panel-rasprave koje će se prenositi uživo bavit će se, iz višestrukih perspektiva, nekim od najvećih izazova i prilika s kojima se Europa suočava: talijanska znanstvena spisateljica i voditeljica Silvia Bencivelli, britanska društvena aktivistica i spisateljica Hilary Cottam i njemačka informacijska stručnjakinja Yvonne Hofstetter razmatraju potencijal tehnoloških inovacija; latvijska esejistica Nora Ikstena, grčka aktivistica Sofia Kouvelaki i malteška novinarka Caroline Muscat bave se jačanjem nacionalizma; belgijska spisateljica i novinarka Annelies Beck, estonska kratkopričašica Maarja Kangro i litvanska poduzetnica Žydrūnė Vitaitė bave se europskim političkim ozračjem; španjolska povjesničarka Edurne Portela, nizozemska antropologinja afro-surinamskog podrijetla Gloria Wekker i austrijska dramska spisateljica Julya Rabinowich raspravljaju o slojevima europskog nacionalizma; a mađarska autorica Zsófia Bán i poljska redateljica Bronka Nowicka razgovaraju s hrvatskom spisateljicom i pjesnikinjom Željkom Horvat Čeč o tome kako su migranti izmijenili tijek europske povijesti.

Na predavanjima koja će se održati u sklopu festivala Hay Europa28, neki će se od sudionika detaljnije baviti svojim idejama u društvu luksemburške umjetnice Carine Krecké, portugalske autorice Ane Pessoe, armensko-ciparske pjesnikinje i kratkopričašice Nore Nadjarian i slovačke redateljice i glumice Tereza Nvotove. Također, jedna od najvećih pobornica projekta, tursko-britanska spisateljica Elif Shafak, komentirat će svoje djelo koje je ušlo u uži izbor za nagradu Booker, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, te će se osvrnuti na ulogu pisaca u vrijeme globalne krize.

Novi će se dokumentarni film češke filmašice Apolene Rychlíkove The Limits of Work (Granice rada), koji istražuje uvjete rada najgore plaćenih poslova u Češkoj, prikazivati online.

Klasici festivala Hay dio su programa za vrijeme kojeg ćemo se prisjetiti nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene: francuska spisateljica Leïla Slimani razgovara s odvjetnikom za ljudska prava Philippeom Sandsom o svojim uspješnicama Uspavanka i Adèle; dobitnica Nobelove nagrade Olga Tokarczuk, poljska spisateljica, esejistica, dramska spisateljica, pjesnikinja i psihologija razmatra svoje remek-djelo Bjeguni; a britanska spisateljica Zadie Smith govori o zbirci eseja Feel Free [Nemoj se ustručavati], u kojoj autobiografske elemente spaja s tumačenjem suvremene kulture.

FESTIVAL HAY EUROPA28: ŽENE O BUDUĆNOSTI EUROPE
CJELOVITI POPIS SUDIONICA:


Asja Bakić – pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica (Hrvatska)
Zsófia Bán – spisateljica, kritičarka i znanstvenica (Mađarska)
Annelies Beck – spisateljica i novinarka (Belgija)
Silvia Bencivelli – znanstvena novinarka (Italija)
Hilary Cottam – poduzetnica i aktivistica (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Lisa Dwan – performerica i redateljica (Irska)
Yvonne Hofstetter – odvjetnica i esejistica (Njemačka)
Nora Ikstena – esejistica (Latvija)
Maarja Kangro – pjesnikinja i prevoditeljica (Estonija)
Kapka Kassabova – pjesnikinja i spisateljica (Bugarska/ Ujedinjeno Kraljevstvo)
Sofia Kouvelaki – aktivistica (Grčka)
Carine Krecke – umjetnica (Luksemburg)
Caroline Muscat – novinarka (Malta)
Nora Nadjarian – pjesnikinja i spisateljica (Cipar)
Ioana Nicolaie – autorica (Rumunjska)
Bronka Nowicka – redateljica, scenaristica i pjesnikinja (Poljska)
Tereza Nvotová – redateljica i glumica (Slovačka)
Anna Pessoa – autorica (Portugal)
Edurne Portela – autorica (Španjolska)
Julya Rabinowich – spisateljica i slikarica (Austrija)
Karolina Ramqvist – spisateljica (Švedska)
Apolena Rychlíková – filmašica i novinarka (Češka)
Renata Salecl – filozofkinja i sociologinja (Slovenija)
Leïla Slimani – autorica (Francuska)
Janne Teller – autorica i aktivistica (Danska)
Saara Turunen – dramska spisateljica, redateljica i autorica (Finska)
Žydrūnė Vitaitė – poduzetnica i ekonomistica (Litva)
Gloria Wekker – antropologinja (Nizozemska)

Detaljne biografije pronađite na poveznici hayfestival.org/europa28.

Ovaj projekt sufinanciran je programom Europske unije Kreativna Europa i Wom@rts, čiji je cilj poticati jednaku prisutnost žena kao aktivnih sudionika na umjetničkoj sceni te organizirati brojne kulturne aktivnosti u raznim europskim gradovima u razdoblju do 2020. godine.

Ostanite u tijeku s najnovijim vijestima i događanjima festivala Hay pretplatom na e-novosti ili nas pratite uživo na društvenim mrežama:

Twitter: @hayfestival / @hayfestival_esp
Facebook: hayfestival / hayfestivalimaginaelmundo
Instagram: @hayfestival
#Europa28

ZA KRAJ
Napomene urednicima

Festival Hay neprofitna je organizacija koja povezuje čitatelje i pisce u svrhu razmjene priča i ideja putem održivih platformi diljem svijeta. Festivali inspiriraju, preispituju i jamče dobru zabavu pozivajući sudionike da zamisle svijet onakvim kakav jest i kakav može postati.

Dobitnici Nobelove nagrade, pisci, znanstvenici, političari, povjesničari i glazbenici razgovaraju i aktivno razmjenjuju ideje s publikom. Rasprava na globalnoj razini odvija se u digitalnom i tiskanom obliku te uživo pred znatiželjnom publikom, a dotiče se najnovijih promišljanja umjetnosti i znanosti. Festival Hay također organizira sveobuhvatne obrazovne programe za nadolazeće generacije pisaca te širu publiku svih uzrasta željnu kulturnih sadržaja.

Festival je osmišljen 1987. godine za kuhinjskim stolom u Hayu. Trideset i tri godine kasnije, ovaj jedinstveni spoj iscrpnih razgovora i zabavnog sadržaja za sve uzraste proputovao je 30 lokacija, od povijesnog grada Cartagene u Kolumbiji sve do srca gradova u Peruu, Meksiku i Španjolskoj, a ove je godine došao i u Hrvatsku te Ujedinjene Arapske Emirate. Organizacija je dosegla globalnu publiku koja svake godine broji stotine tisuća ljudi te se i dalje širi i napreduje, stvarajući partnerstva i inicijative rame uz rame s vodećim umjetničkim i medijskim organizacijama.

Pisac i glumac Stephen Fry predsjednik je organizacijskog odbora; direktor je Peter Florence; Caroline Michel, direktorica vodeće agencije za književnost i književne talente Peters Fraser + Dunlop, predsjednica je festivalskog vijeća.

Uskoro...

Festival Hay Segovia, Španjolska (17. – 20. rujna)
Festival Hay Europa28, Hrvatska (6. – 9. listopada 2020.)
Festival Hay Arequipa, Peru (5. – 8. studenoga 2020.)
Festival Hay Hay-on-Wye Winter Weekend, Wales (27. – 29. studenoga 2020.)

Festival Hay Medellín, Kolumbija (siječanj 2021.)
Festival Hay Cartagena de Indias, Kolumbija (siječanj 2021.)
Festival Hay Hay-on-Wye, Vels (27. svibnja – 6. lipnja 2021.)
Hay Festival Querétaro, Meksiko (rujan 2021)

 


Za više informacija vezanih uz program HAY FESTIVALA EUROPA28 obratite se PR-u Lidiji Krvarić, e-mailom na lidija.krvaric@magmedia.hr ili pozivom na +385 91 31 10 440.

 

 

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.