Kolumne

subota, 11. srpnja 2020.

Gordana Malančuk | Marijana Dragičević: Rock strana bajke


Nakon što sam pročitala odličan roman "Majka distorzija" spisateljice Vlatke Basioli (o kojem ću, također, pisati), željela sam nastaviti u istom duhu. Međutim, iako je riječ o muzici, ove dvije knjige su sasvim različite. Dok je "distorzija" priča o nastajanju rock dive, "bajka" je u potpunosti ljubavna drama s naznakama krim elemenata.

Priča počinje legendom blizanaca, te kako je mjesto nastalo što je važno za povijest grada i lošu kob građana. Nakon početnog uvoda,  selimo se u sadašnjost na sprovod jedne od sestara jednojajčanih blizanaca. Na njemu se pojavljuje muškarac srednjih godina koji se skriva u sjeni jer još nije spreman na upoznavanje sa živom sestrom Adriom zbog osjećaja krivnje što nije sudjelovao u njezinom životu poslije smrti njenog oca s kojim je osnovao, tada slavni rock bend. Na samom početku možemo ustanoviti da ga ne muči samo osjećaj krivice zbog napuštanja, nego i veći osjećaji, poput zaljubljenosti u Adriu, s kojima se bori zbog prevelike razlike u godinama. Adria je, također, čekala dan kada će se Ellak vratiti jer odmalena je zaljubljena u njega i pregledala je sve informacije o njemu do kojih je mogla doći. Čak je pokušala otkriti gdje se trenutno nalazi, ali nije uspjela jer je Ellak lutao po svijetu tražeći mir i spokoj, rješavajući se krivice jedinog preživjelog u prometnoj nesreći gdje su poginula oba njegova prijatelja, Nino i Ian (Adriin otac). No, došlo je vrijeme da se Ellak vrati u rodni grad Mildorf, pomiri sa prošlošću i nastavi dalje živjeti. A hoće li uspjeti prebroditi razliku u godinama i zaboraviti biti očinska figura 23-godišnjoj Adrii?

Ljubavna priča je glavna tema ove knjige. Međutim, postoje ti raznorazni međuljudski odnosi poput dvije sestre jednojajčane blizanke koje su po karakterima sasvim drugačije, pa odnos majke koja se niti nakon 23 godine nije pomirila s muževom smrću u potpunosti, a poslije niti smrću Linee, i Adrie koja ima osjećaj da ju nikada nije voljela, onda i odnosi sa roditeljima preminulog Nine, i na kraju s ocem svećenikom koji je posvojio Ellaka što u potpunosti spada u ljubavnu dramu. Možemo reći da se Marijana u svom djelu prvijencu dodirnula nekih tabu tema poput ljubavnog para s velikom razlikom u godinama i oca svećenika.

Zašto sam spomenula krim elemente? Linea je učinila samoubojstvo (nije ovo spojler jer to saznajemo na samom početku) kojemu, naizgled, razloga nema. Adria i njezina majka Leona se ne mire s tim i žele otkriti tko ili što stoji iza njezinog suicida. Svaka na svoju inicijativu istražuju Lineinu sobu pa zatim i internet, a spominje se čak i sekta koju Adria kreće istraživati, a s kojom će nas autorica upoznati samo da bi otkrile točne razloge njezine prerane smrti. Jesu li uspjele? Na čitatelju je da otkrije. 

Već sam spomenula da je ovo Marijanin prvi roman, i svakako da ima nešto što će se nama čitateljima činiti nelogično. Nisam u potpunosti upoznata s psihologijom jednojajčanih blizanaca pa mi je Adriino ponašanje, u najmanju ruku, bilo čudno. Također sam malo skeptična na ljubav na prvi pogled i brzi oproštaj - to ćete shvatiti kada knjigu pročitate jer ako ja napišem, biti će spojler. Spomenula bih da još ima ponešto grešaka u lekturi, poneko ponavljanje opisa događaja, te sitne nelogičnosti na kraju, ali ništa što bi previše smetalo u čitanju. Za prvijenac, ovo je, jedan, sasvim solidan ljubavni roman, popraćen slušaonicom rock glazbe.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.