Kolumne

petak, 6. srpnja 2018.

5. svezak knjige 'Povijest hrvatskoga jezika: 20. stoljeće - prvi dio'


vrijeme: 05.07.2018.
mjesto: Zagreb

Knjigu 'Povijest hrvatskoga jezika - 5. knjiga: 20. stoljeće - prvi dio', koju su uredili Ivo Pranjković i akademik Marko Samardžija, objavio je zagrebački nakladnik Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.

Povijest hrvatskoga jezika u 20. stoljeću nije protjecala ravnomjerno i pravocrtno, nego je čini obilje različitih zbivanja, često poticanih izvanjskim čimbenicima, ističu urednici u predgovoru knjige i dodaju kako su jezična i jezičnopolitička zbivanja u 20. stoljeću bila složena i burna te u najvećoj mjeri obilježena pravopisnom i rječničkom problematikom te odnosu između hrvatskoga i srpskoga standardnog jezika. 

Urednici naglašavaju kako se u vrijeme prve i druge Jugoslavije Hrvatima na različite načine osporavalo da svoj jezik nazivaju svojim imenom te da ga slobodno i neometano upotrebljavaju u javnim i državnim službama, u medijima, zakonodavstvu i u školstvu.

"Snažno je provođena jezična unitarizacija i stvaranje zajedničkoga standardnog jezika za Hrvate i Srbe uz snažnu potporu vlasti kako u Jugoslaviji tako i u samoj Hrvatskoj", pišu urednici i dodaju kako je unitarizacija nailazila na otpor hrvatskih jezikoslovaca i kulturnih djelatnika, a povremeno i na otvorenu borbu za ravnopravan položaj hrvatskoga književnog jezika u drugoj Jugoslaviji.

Ističu kako je Ustavom iz 1990. godine počelo novo doba, omogućeno državnom nezavisnosti kojom su stvoreni uvjeti za miran i slobodan razvoj hrvatskoga jezika te njegovo nesmetano istraživanje.

Ocjenuju kako je završni cilj dviju knjiga "Povijest hrvatskoga jezika: 20 stoljeće" što cjelovitije tematski i problemski razgođeno prikazati sve glavne sastavnice razvojne okomice hrvatskoga jezika tijekom 20. stoljeća, a napose najvažnije promjene u njem kao kodu hrvatske pisane kulture i u njegovu sociolingvističkom pejzažu.

U 5. knjizi, ističu urednici, izlaže se povijest hrvatskoga jezika u 20. stoljeću, a drugi dio tema obradit će se  u posebnoj 6. knjizi. Peta knjiga počinje, kako navode, opisom povijesnih, kulturnih i političkih prilika te utjecaja državnih vlasti na razvitak hrvatskoga jezika u 20. stoljeću.

U knjizi "Povijest hrvatskoga jezika: 20. stoljeće - prvi dio" (694 str.) objavljeno je 12 radova te sažetci na engleskom jeziku, kazalo osobnih imena i životopisi autora.

Autori priloga su: Marko Samardžija, Ivo Pranjković, Željko Brlobaš i Marija Znika, Lada Badurina, Sanja Vulić i Gordana Laco, Vlasta Rišner i Jadranka Mlikota, Marijana Horvat, Lana Hudaček i Milica Mihaljević, Vladimira Rezuo, Borko Baraban, Nikolina Palašić, Silvana Vranić i Sanja Zubčić te Dinka Pasini.

Voditelj projekta knjige Povijest hrvatskoga jezika je akademik Radoslav Katičić, a glavni urednik Ante Bičanić.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.