Kolumne

srijeda, 2. svibnja 2018.

„Znak u sjeni“ zbirka poezije pjesnika-filozofa Dražena Katunarića predstavljena u knjižnici Bogdan Ogrizović

Snimio Željko Buklijaš

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

Jednog dana bila je noć. Moja sjena pala na grob gdje bit ću pokopan… - tako glasi jedan od stihova iz zbirka poezije „Znak u sjeni“ Dražena Katunarića, više puta ponovljen u ponedjeljak, 30. travnja, na svečanom predstavljanju u Knjižnici Bogdan Ogrizović. U prisutnosti brojnih uglednih književnika, pjesnika, kritičara i teoretičara književnosti, Katunarićevu novu zbirku predstavio je Ervin Jahić, urednik u Biblioteci poezije Hrvatskog društva pisaca, a o zbirci su govorili recenzent akademik Zvonimir Mrkonjiić te profesorica francuske književnosti Ingrid Šafranek i Žarko Paić, glavni urednik časopisa za književnost, umjetnost i znanost Tvrđa.
Akademik Zvonimir Mrkonjić podsjetio je na Katunarićev individualizam kojim se oduvijek isticao među pjesnicima svoga naraštaja. Zbirka „Znak u sjeni“ otvara se personifikacijom upitnosti, sfingom, koja je oličena onom splitskom na Peristilu. Kao što spaja krajnosti, konkretno i apstraktno, senzualizam i duhovnost, jednako tako Katunarić spaja i pripadnost lokalnom i zavičajnom sa globtroterskim bjelosvjetskim unverzalizmom, zamijetio je akademik Mrkonjić.

Ingrid Šafranek je istaknula kako Katunarić u svojim pjesmama razmišlja o odnosu čovjeka i boga te čovjeka i svih drugih živih bića, a time preispituje antropocentričko shvaćanje svijeta. Zbirka "Znak u sjeni" čini duhovnu i organsku cjelinu i njome se autor, kao "čovjek Istoka na Zapadu", izdiže iznad zapadnjačkog dualiteta koji svi živimo. Katunarić „kao vilenjačkim mostom“ povezuje suprotnosti, metafizičko i stvarno, ali i čitatelja i autora, istaknula je prof. Šafranek i podsjetila da ovom sveobuhvatnom, holističkom zbirkom dominiraju četiri elementa vidljiva i u naslovima poglavlja - Znak koji putuje, Vodeni znak, Zrak iz znaka, Vatra iz nje, Znak koji se grči, Uzemljenje, Znak koji se igra.

Žarko Paić zamijetio je ljepotu kao Katunarićevo nadahnuće i egzistencijalizam koji ga vodi čak do suočavanja sa smrću, kao u citiranoj pjesmi „Jednog dana bila je noć“. Zbirka „Znak u sjeni“ sinteza je tjelesnosti i meditativnosti, a afirmira tezu da riječ čini čovjeka a ne slika, zaključio je Paić izlaganje o Draženu Katunariću, koji je pjesnik-filozof, što su potvrdili svi govornici.

Dražen Katunarić je riječi svojih predstavljača potvrdio raspoloženo pročitavši nekoliko pjesama iz svoje zbirke „Znak u sjeni“. 

Dražen Katunarić: Papagaj

starozavjetni papagaj
te noći nije kreštao.
Pitao sam proroka što mu je...
"A što ćeš, slegnuo je ramenima,
Mojsije je mucao
Jakov šepao
Lot je previše pio...
moj papagaj sve to prešutio.
A što ćeš"?

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.