Kolumne

srijeda, 30. lipnja 2021.

'Turopoljski leksikon' Leksikografskoga zavoda


vrijeme: 30.06.2021.

Turopoljski leksikon Leksikografskoga zavoda afirmira Turopolje u hrvatskom javnom prostoru, zrcali povijest i sintezu toga područja kroz povijesna, politička, etnografska, kulturna, vjerska, graditeljska i druga obilježja kao zaokružene regije prepoznatljiva identiteta.

Turopoljski leksikon objavio je ove godine Leksikografski zavod Miroslava Krleže i bit će svečano predstavljen 30. lipnja u atriju toga zavoda.

Sinteza na 694 stranice,1288 natuknica i više od 500 biografija zaslužnih osoba

Turopoljski leksikon sinteza je spoznaja o hrvatskoj regiji prepoznatljiva identiteta i bogate baštine, istaknuto je u najavi njegova predstavljanja.

Na 694 stranica leksikon je obuhvatio 1288 natuknica, a obrađeni pojmovi tematski se kreću u rasponu od geologije i arheologije, obuhvaćaju prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu, sve do sporta i zabave.

Biografskim člancima obuhvaćeno je više od 500 zaslužnih osoba koje su stvarale materijalnu i duhovnu baštinu Turopolja, kao i osoba poteklih iz Turopolja koje su svojim stvaralaštvom ostavile znatan trag izvan zavičaja.

Obrađeno je i dvjestotinjak istaknutih turopoljskih obitelji. Opsežan tekst bogato je i funkcionalno ilustriran s približno 1100 različitih slikovnih priloga, fotografija, portreta, faksimila te sa 60 zemljovida.

Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" ovim izdanjem, objavljenim krajem ožujka ove godine, nastavlja tradiciju svojih regionalnih sinteza, započetu s Istarskom enciklopedijom pred petnaestak godina, a nastavljenu Zagrebačkim leksikonom i Enciklopedijom Hrvatskoga zagorja.

Leksikon je nastao u razdoblju od tri godine (2018.-2021.) kao rezultat suradnje Grada Velike Gorice i Leksikografskoga zavoda. U njegovoj pripremi, koja je uključivala istraživanje građe i pisanje članaka, sudjelovalo je više od 70 suradnika koji su opisali povijesna, geografska, politička i etnografska obilježja toga poviješću bogata kraja koje je konačno, u jednoj publikaciji, pokazalo jedinstveni identitet Turopolja.

Veliki doprinos u pripremi Turopoljskoga leksikona dao je Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici. Jedan od inicijator ovoga projekta bio je Ratko Cvetnić, hrvatski književnik, rodom Turopoljac (Mraclin) i član suradnik Razreda za književnost HAZU, član Vijeća Zavoda HAZU u Velikoj Gorici, član Uredništva Turopoljskoga leksikona te autor niza članaka za Leksikon. Akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda HAZU u Velikoj Gorici također je bio jedan od stručnih suradnika u pripremi Leksikona te autor članaka vezanih uz veterinarstvo.

Urednici izdanja su upraviteljica Zavoda HAZU u Velikoj Gorici Katja Matković Mikulčić i Mladen Klemenčić iz Leksikografskoga zavoda. Za oblikovanje ovog izdanja i njegov vizualni izgleda zaslužna je likovna urednica Dubravka Rakoci. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.