Kolumne

utorak, 28. lipnja 2022.

Jubilej Tomislava Marijana Bilosnića zabilježen u više zemalja svijeta









Poslije književnih nastupa i predstavljanja svojih Izabranih djela i zbirke pjesama „Molitva svetom Franji“ (objavljene na 25 svjetskih jezika i pet pisama svijeta) u Austriji (Pinkovci), Češkoj (Brno), Poljskoj (Krakow, Sosnowiec, Katowice), Mađarskoj (Koljnof) i Italiji (Rim), Tomislav Marijan Bilosnić svoj ovogodišnji jubilej obilježava i na drugim domaćim i inozemnim stranama, kao i u više novina, časopisa i književnih portala.

Višejezični Panonski list, koji izlazi u Austriji, a koji uređuje dr. Robert Hajszan, u više je svojih brojeva tijekom 2022. godine raznim prilozima, tekstovima, prijevodima i fotografijama obilježio 75 godina života i 55 godina plodnog i uspješnog umjetničkog rada književnika, slikara, publicista i fotografa Tomislava Marijana Bilosnića. Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Matice hrvatske u Mostaru, Bilosnićev je jubilej obilježio ciklusom najnovijih pjesama ovog autora. Zadarski list, s nekoliko priloga, također se priključio obilježavanju jubileja. U Rumunjskoj to u svom uvodniku iz pera urednika Daniela

Dragomirescu čini multikulturalni časopis Orizont Literar Conteporan, najavljujući posebno izdanje posvećeno stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića. Jubilej Tomislava Marijana Bilosnića, svojim osvrtima u svijetu su zabilježili i književnici, akademik Alfredo Pérez Alencart, urednik Bilosnićevih španjolski izdanja zbirki Tigar i Afrika; R. V. Branham, urednik multilingualnoga časopisa za književnost i umjetnost „Gobshite Quarterly“; David Cortés Cabán, pjesnik i književni kritičar iz Portorika, sveučilišni profesor u New Yorku; Charles Trumbull, bivši urednik najpoznatijeg zapadnog svjetskog časopisa za haiku „Modern Haiku“; dr. Herbetr Gassner, austrijski savezni sudac i književnik; Karl Kvitko, urednik američkog izdanja Bilosnićevog Tigra; John Tischer, književnik iz Meksika i Michael White književnik i Sjedinjenih Država, Noëlle Arnoult, francuska pjesnikinja i urednice svjetske pjesničke antologije „World Poetic and Artistic Anthology“; Kujtim Agaliu, književnik i prevoditelj više Bilosnićevih knjiga na albanski jezik, kao i više drugih svjetskih i domaćih autora.

Proteklih dana TMB se predstavio u Vinkovcima (s kolegom Martinom Grgurovcem, književnikom, urednikom i izdavačem, pokretačem nakladničkih kuća "Privlačica" i "Riječi") i Vukovaru (u razgovoru s dr. Robertom Matoušekom) doniravši svoja Izabrana djela Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci i Gradskoj knjižnici Vukovar. Na isti način predstavio se i u Temišvaru, u Rumunjskoj (s prof. Petrom Hateganom, lektorom za hrvatski jezik), doniravši Izabrana djela Odjelu slavistike na Sveučilištu Zapad. U hotelu „Senator“ u Temišvaru, Bilosnić je predstavio i svoja rumunjska izdanja, zbirke Tigar, Afrika, Odisej (dva izdanja), Havana blues i Don Quijote na Petoj aveniji.

Istodobno, Bilosnić je pozvan i na interkulturalni Festival poezije u francuskom gradu Dijonu, na Štipsko kulturno ljeto u Makedoniju, te u Albaniju u grad Elbasan, kao što su već dogovoreni nastupi u Đakovu, Kaštel Lukšiću, Pagu, Salima, Dubrovniku, te na jesen u više mjesta u Mađarskoj i Austriji.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.