Kolumne

subota, 24. ožujka 2018.

Božica Jelušić na predstavljanju Natalije Bajer | Poezija za doba kad se tradicije ruše




Piše: Sandra Pocrnić Mlakar/foto Boris Kozjak 

oezija je kritika postojanja u svim njegovim vidovima govorio je Rilke; poezija je sudbinski način govora; poezija je osobna mistika i moralni oslonac; poezija je ustrajno traganje za mogućnostima jezika; poezija je vizija svijeta u koji vjerujemo –neki su od odgovora na pitanje „zašto poezija“ koje je nabrojala Božica Jelušić u strastvenom i nadahnutom govoru pred prepunom konferencijskom dvoranom u Kuriji Janković.

Predstavljajući zbirku poezije Natalije Bajer, objavljene u nakladi Hrvatskog sabora kulture, najveća suvremena književnica rođena u Virovitičko-podravskoj županiji podsjetila je da je dnevno koristimo oko 3000 riječi, dok hrvatski jezik ima 300.000 riječi među kojima pjesnici biraju samo one što odgovaraju osjećaju koji žele prenijeti.

- U kaotičnim vremenima, kada se tradicije ruše, a ništa novo još nije uhvatilo korijenje, poezija razvija maštu i hrani dušu - rekla je Božica Jelušić i slikovito podsjetila kako Vesna Krmpotić govori da pjesnikinja mora "pomiriti metlu i meditaciju", a Fernando Pessoa da čovjeku preostaje samo „pjevati pjesmu beskraja u svome kokošinjcu“.

Božica Jelušić istaknula je discipliniranost i poštivanje forme koje Natalija Bajer demonstrira svojoj zbirci „U raskoraku“u kojoj ima i soneta. Stoga je treba čitati pomno, srcem i umom, a osvaja jednostavnošću, mirom i dobrotom, naglasila je.

Zbirka U raskoraku opremljena je fotografijama Olivera Bešića, a sastoji se od tri tematske cjeline – ljubavne, pjesme o prirodi te duhovne pjesme. Izbor iz svake od cjelina čitale su Katarina Topić i Marina Mađarević te sama autorica, uz glazbenu kulisu klavijaturista TomislavaŠipeka, dok je Ivan Mikulić iz duše otpjevao tri pjesme vezane uz teme Natalijine poezije – Moja posljednja i prva ljubavi, Can'thelpfallingin Love i Hallelujah.

Natalija Bajerje pjesnikinja-matematičarka, jer predaje matematiku u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Gorenjem Baziju. Rodom je iz Velike Gorice, pa piše i na turopoljskom kajkavskom i sa svojim pjesmama postiže zapažene uspjehe na pjesničkim natječajima. „U raskoraku“ je njezina prva zbirka poezije.

Na predstavljanju u Kuriji Janković bio je i Boris Kozjak, koji je ponio svoj fotoaparat i snimio predstavljanje, a i zabilježio riječi Božice Jelušić: "Kada je Natalija Bajer privukla svojom jednostavnošću, mirom, dobrotom i svojom duševnom finoćom tolike slične ljude koji tako pažljivo slušaju, kao na misi, riječi poezije, ne brinem za sudbinu ove knjige. Ona je već u dobrim rukama, ona je već pobijedila."

Izvor:Virovitica.net

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.