Kolumne

O časopisu

Kvaka - časopis za književnost

O časopisu

Časopis je namijenjen i afirmiranim autorima i početnicima.

Urednik i članovi Uredničkog odbora odlučuju o tome koji će od predanih radova biti objavljeni.
Odluke će donositi temeljem kriterija kvalitete i značaja zaprimljenih radova za čitatelje.

Objavljujemo vrlo različite književne i novinarske forme: vijesti, najave, razgovore, autorske kritičke prikaze knjiga, poeziju, kratke priče, kolumne, preporuke, portrete autora.

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju, kontaktirajte nas na e-mail časopisa. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem vremenu.

Tiskano izdanje časopisa izlazi jednom godišnje i u njemu se objavljuju odabrani radovi iz prethodne kalendarske godine. Odluku o radovima za objavu donosi Urednički odbor.

Kako slati radove:

Molimo autore da, prije nego nam ga pošalju, pažljivo pregledaju svoj tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške. Vaši radovi govore o tome koliko poštujete ono što radite. Povezano s time, obavještavamo autore da će svi tekstovi prihvaćeni za objavu u rubrici „Poezija“ proći kroz jezičnu korekturu s obzirom na grube gramatičke greške i slovne pogreške. Stoga sve autore molimo da u svojim pošiljkama posebno naznače mjesta u tekstu gdje svjesno ostavljaju pogreške iz stilskih ili izričajnih razloga.

Poželjno je da u jednom e-mailu ne šaljete više od pet pjesama ili tri kratke priče, dok ne dobijete potvrdu da su vam prethodni radovi prihvaćeni za objavu. Radove možete slati više puta tijekom godine, ali ne češće od dva puta mjesečno.

Radove šaljite na latiničnom pismu, isključivo kao prilog e-mailu, u doc, docx, rtf, odt ili txt formatu, nikako ne pdf, ukoliko nijje dodatak već postojećem tekstu kao plakat i objavljuje se s poveznice, kako se, prilikom objave, ne bi izgubio originalan format teksta, jer za to uredništvo ne može preuzeti odgovornost.

Fotografije ne uključujte u dokument, njih šaljite zasebno.

Za radove koje šaljete, ukoliko su već ranije bili negdje objavljeni, potrebno je dostaviti poveznicu i ime časopisaa prethode objave s izjavom da ponovnu objavu ne brani časopis gdje je rad objavljen.

Kada šaljete osvrte ili recenzije, molimo da nam obavezno dostavite i fotografiju naslovnice, te ime nakladnika i godinu objave knjige.

Molimo da radove i pitanja ne šaljete kao privatne poruke članovima uredništva! Iz gore navedenih razloga te radove nećemo preuzimati.

Dostavom materijala redakciji, potvrđujete da ste autor i/ili vlasnik autorskih prava na priložene radove te da za njih nećete tražiti naknadu od časopisa Kvaka.

U radovima i porukama koje nam šaljete nemojte koristiti neprimjeren rječnik i ne vrijeđajte nikog na bilo kojoj osnovi.

Uz osvrte i recenzije obavezno pošaljite čistu, kvalitetnu fotografiju naslovnice, bez dodatnih efekata i/ili ukrasa, livade, cvijeća, ili osoba koje drže naslovnicu. 

Fotografije ne umećite u dokument već ih šaljite kao poseban privitak e-mailu.


Ukoliko u roku od 15 dana ne primite odgovor, smatrajte da komisija za procjenu kvalitete nije usvojila Vaš rad. Uredništvo nije dužno obrazlagati razloge ne objavljivanja radova.

Radovi se čitaju i objavljuju onim redom kako su pristigli.

Hitne i dnevno važne vijesti (natječaji, promocije knjiga, vijesti u razmjeni, obavijesti o smrti) idu u objavu u najkraćem mogućem roku - po prispijeću.

Uz svoje radove možete slati i fotografije po svom izboru, koje nisu zaštićene autorskim pravom, ili vlastite fotografije, što ne znači da će one biti i prihvaćene od uredništva ukoliko su neprimjerene ili su nedovoljno kvalitetne za objavu.

Velik izbor fotografija koje nisu zaštićene autorskim pravom (CC0) možete preuzeti ovdje:

https://pixabay.com/  ,   https://unsplash.com/s/photos/commercial-use  , https://realisticshots.com/


Prije slanja predlažemo korištenje usluge stranica Ispravi me, koje možete naći na ovom linku,

https://ispravi.me/

kako bismo zajednički poboljšali kvalitetu i učinkovitost.

Kako koristiti Ispravi me:

https://ispravi.me/info/o-usluzi/kako-koristiti-uslugu/


Natječaji:

U natječajima časopisa, ukoliko nije drugačije naznačeno, ne mogu sudjelovati članovi Uredničkog odbora, članovi njihovih obitelji i stalni vanjski suradnici časopisa.

***

Fotografije korištene u časopisu preuzete su sa stranica https://www.pexels.com/, https://pixabay.com/. Fotografije sa public domain licencom, dakle, one koje su za javnu upotrebu, bez ograničenja: CC0, sa ili bez navođenja autora, a sve ostale korištene su prema pravilima o poštivanju autorskih prava.

***

Časopis za književnost Kvaka pridržava pravo otkloniti komentare, odnosno sadržaj koji smatra neprimjerenim, sadržaj koji je suprotan ovim uvjetima korištenja i sadržaj kojim se čine prekršajna i kaznena djela predviđena važećim zakonima Republike Hrvatske.

Registracija časopisa provedena je u za to nadležnim ustanovama: NSK i Agencija za elektroničke medije.