Kolumne

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Jelena Zlatar



Jelena Zlatar mlada je i perspektivna autorica čije su prve objavljene knjige izazvale velik interes čitatelja



Jelena Zlatar rođena je 24. rujna 1982. godine u Zagrebu. Jezičnu XVI (Križanićevu) gimnaziju u Zagrebu završila je 2000. godine nakon čega upisuje dvopredmetni studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 2006. godine i od tada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom pod naslovom Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine.






Odjavna karta
 Odjavna karta - U svojoj prvoj zbirci kratkih priča autorica se (inače doktorirala i objavila knjigu "Urbane transformacije suvremenog Zagreba") fokusira na odnose između žene i muškarca koji prolaze kroz duboku krizu i raspadaju se. Pisane u prvom licu, intimističke i duboko dramatične, ove priče dočaravaju složena unutarnja stanja, neuhvatljive i nikad sasvim dorečene suptilne suodnose ljudi koji u jednom trenutku svoga života duboko zadiru jedni u druge, ne uspijevajući premostiti jaz nerazumijevanja i emocionalnih previranja.




 

Slijepa točka - Roman ove suvremene hrvatske spisateljice svojevrsna je lirska arena u kojojautorica, iskušavajući granice trpljenja svojih likova, propitkuje kompleksno pitanje ljudske intime, odnosno ljubavi. U središtu pozornosti su Ena i Bart, mladi par koji na mjesec dana putuje u Pariz. Kroz niz Eninih dnevnički zapisa u kojima se miješaju slike zajedničke sadašnjosti iz "grada svjetlosti" te fragmenti izgubljene obećavajuće prošlosti, autorica svoje likove pokušava ogoliti sve do "slijepe točke", stanja u kojem pojedinac nema informacije koje drugi o njemu imaju. Međutim, u takvoj "informacijskoj blokadi" oni su nesposobni ostvariti bilo kakvu bliskost čija se bit, prema riječima autorice, sastoji upravo u otkrivanju te slijepe točke.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.